Zbog čega mnogi 11. nedelju trudnoće smatraju ključnom?

Zbog čega mnogi 11. nedelju trudnoće smatraju ključnom?

Svakoj trudnici je poznata činjenica da se trudnoća može računati po nedeljama, kao i po mesecima. S obzirom da traje ukupno 9 meseci, ginekolozi je dele na tri trimestra. Svaki od njih je drugačiji sam po sebi, pa tako u prvom trimestru žena ne mora da ima nikakve simptome trudnoće osim toga što joj kasni menstruacija, u drugom već počinje da oseća prve bebine pokrete, dok se u trećem trimestru telo žene polako priprema za porođaj. 

Iz nedelje u nedelju beba se sve više razvija, dok stomak buduće mame postaje sve veći i primetniji. Ceo proces trudnoće može trajati i do 40 nedelja, a trudnice često zbunjuje kada same treba da odrede u kojoj se trenutno nedelji nalaze. 

U principu lako je odrediti u kojoj ste nedelji. Za početak treba da znate da se prvi dan trudnoće određuje na osnovu poslednjeg dana vaše poslednje menstruacije. Prvih sedam dana od toga dana je prva nedelja trudnoća, pa tako lako možete odrediti i drugu, treću.., petnaestu nedelju trudnoće itd. 

Zbog čega mnogi 11. nedelju trudnoće smatraju ključnom?

Zašto je 11 nedelja trudnoće važna za buduće roditelje?

Kada ste po svojim proračunima 11. nedelja trudnoće, sigurno ste primetili da mučnine koje ste imali do sada polako nestaju, a vi se osećate poletnije i imate više energije nego što je to ranije bio slučaj. U ovoj nedelji privodi se kraj kada je razvoj svih bebinih glavnih organa u pitanju. Razvijaju se polni organi kod bebe, kao i njeni refleksi. Beba sada već uveliko zatvara i otvara šaku, isteže se pa buduće mame osećaju njene prve pokrete. 

S obzirom da se svaka beba individualno razvija u stomaku, u proseku ona je sada veličina vaše šake. U ovoj nedelji radi se prvi ozbiljniji ultrazvuk bebe. Najviše se gledaju njeni refleksi, uzimaju se mere (dužina bebe i težina), a ginekolog u ovom periodu obaveštava trudnicu da je sledeći test koji treba da uradi tzv. Dabl test. Reč je o statističkoj vrsti testa koji ukazuje na to kolika je verovatnoća da beba bude rođena sa nekim hromozomskim anomalijama. 

Zbog čega mnogi 11. nedelju trudnoće smatraju ključnom?

Takođe, pored dabl testa koji se danas radi u domovima zdravlja, u 11 nedelji trudnoće je najbolje odraditi i prenatalni test ukoliko smatrate da je potrebno. Ova vrsta testa se radi isključivo u privatnim laboratorijama i najčešće je individualnog karaktera. Roditelji koji žele da budu 100% sigurni da se njihova beba pravilno razvija i da nema predispozicije da dobije Daunov ili neki drugi sindrom po rođenju, mogu „na svoju ruku“ da odrade ovu vrstu testa. Test se baš kao i Dabl test radi uzimanjem krvi iz vene trudnice s tim što se radi o mnogo pouzdanijoj vrsti testa. 

Još neke važne činjenice

Kada se završi prvi timestar, trudnica je „pregurala“ najkritičniji period. Verovatnoća od pobačaja je sada minimalna i trudnica konačno može da se opusti i da uživa u ostalim mesecima trudnoće. 

Umerena fizička aktivnost kao i zdrava i balansirana ishrana se podrazumeva, a budući roditelji polako mogu da prave planove o pripremama za dolazak budućeg člana porodice na svet. 

Ljiljana Bugarin
About Ljiljana Bugarin 45 Articles
Mama tri devojčice. Veliki obožavalac Elvisa. U slobodno vreme voli da istražuje i piše članke o zdravom životu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


13 + seventeen =