Idete na sneg? Nikako bez naočara!

Fotografija: www.pixabay.com

Snežno slepilo nastaje zbog ultraljubičastog zračenja koje je na planini mnogo veće.

Vodite računa o dužini boravka na suncem okupanom snegu, pogotovo ako niste adekvatno opremljeni, jer možete biti neprijatno iznenađeni pojavom snežnog slepila. Samo sat-dva boravka na snegu bez naočara dovoljno je za pojavu snežnog slepila, koje se, inače, kao zakasnela reakcija javlja tek 6-12 sati posle izlaganja, upozoravaju stručnjaci.

Snežno slepilo nastaje zbog ultraljubičastog zračenja koje je na planini mnogo veće (refleksija je triput jača nego sa površine mora). Razređeni planinski vazduh sve to još više potencira. Osoba sa snežnim slepilom ima crvene oči i zamagljen vid, oseća grebanje i bol u oba oka, a počinje i da joj smeta svetlo.

Ukoliko vam se ovako nešto dogodi, stavljajte hladne vodene obloga na oči. Ako nosite kontaktna sočiva obavezno ih skinite i ne stavljajte ih dok boravite na planini. U suprotnom, kontaktna sočiva mogu da dovedu do oštećenja rožnjače, što će usporiti oporavak očiju.

Da bi se oporavak ubrzao, u oči treba stavljati veštačke suze ili gelove za vlaženje oka, koji pospešuju epitelizaciju oštećene površine. Nošenje velikih zaštitnih naočara, dobro priljubljenih uz lice, treba da bude imperativ svakom skijašu ili šetaču na snegu. Isto važi i za naočare sa dioptrijom, koje takođe moraju da budu dobro fiksirane. I nikada ne treba da se skidaju, čak i onda kada stvaraju utisak da su maglovite. Jer samo sat bez njih može uzrokovati probleme sa očima. Boja naočara treba da prati boju okoline, zbog čega su najbolje sive fotogrej. Za zimu mogu da budu i žute. Najvažnije je da sve imaju oznaku da štite od UV zračenja. Ukoliko su zaista dobre, zaštitna moć im je i do 98 odsto, naglašavaju stručnjaci.

Izvor: www.novosti.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one × four =