Vještine intimnosti

Fotografija: Edward Castro sa Pexels.com

Od kada ljudska vrsta zna za sebe, savršeno nam je jasno koliko nas intimnost u odnosu sa drugim osobama privlači, ali takođe i često izblijedi, naročito kada smo u dužoj emotivnoj partnerskoj vezi. Period adolescencije su godine u kojima, pored mnogih drugih stvari, po prvi put počinjemo da gradimo neke intimne veze i prijateljstva.
U pokušaju da se objasni uspješnost ili neuspješnost pojedinih intimnih veza, neki od istraživača (Lawrence E. Hedges et al.) otkrili su tzv. Vještine intimnosti, njih devet, koji u velikoj mjeri opisuju naše međusobne partnerske odnose.
1.Učenje da obratimo pažnju na sebe same.
2.Preispitivanje sopstvene negativne projekcije u partneru.
3.Razvijanje hrabrosti povezivanja sa partnerom.
4.Odupiranje monotoniji privrženosti partneru.
5.Predstavljanje i tolerisanje različitosti.
6.Obuzdavanje napetosti nastale usled neizvjesnosti i nesigurnosti.
7.Učenje nenasilnoj komunikaciji kao jeziku partnerske veze.
8.Povezivanje sa „sedam smrtnih strahova“ (Strah da budemo sami, Strah od povezivanja, Strah od napuštanja, Strah od samoubjeđenja, Strah od nedostatka priznanja, Strah od neuspjeha i uspjeha, Strah od toga da budemo potpuno živi).
9. Postajanje potpuno živ u ljubavi i životu.

Marija Babić
About Marija Babić 5 Articles
Maturirala u državi Teksas u SAD-u, osnovne i master studije psihologije zavrsila na Univerzitetu u Novom Sadu. Godinu dana bila stipendista Erasmus Mundus projekta pa treću godinu osnovnih studija psihologije boravila na Univerzitetu u Granadi, Španija. Nakon završenih master studija, odradila stručnu praksu u Beču, Austrija. Trenutno zaposlena u Centru za socijalni rad Podgorica na poslovima voditelja slučaja, a ranije zaposlenje bilo je u Kliničkom centru Crne Gore. Trenutno na četvorogodisnjoj edukaciji za REBT psihoterapiju u Beogradu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × 5 =