Stomačni problemi i emocije

Cijeli digestivni trakt je obložen informacijama koje mu šalju emocije iz centralnog nervnog sistema (CNS). Narušavanje psihičkog ili emocionalnog dijela ima za posledicu udar na stomačni dio. Stres često umije da prvo digestivnom dijelu pošalje signal za uzbunu i na taj način se oslobađaju hormoni i neurotransmiteri koji remete rad organa u tom dijelu organizma. Ako digestivni trakt posmatramo kao izolovani sistem onda ga možemo definisati kao drugi mozak. Sve hemijske supstance iz CNS-a mogu direktno da se nađu u crijevima, jer oni kontrolišu funkciju oko 100 miliona neurona u tom dijelu.

Kao psihosomatske smetnje u toj regiji se navode: čir na želucu i dvanaestopalačnom crijevu, grč mišića u predijelu želuca, gastritis, hronični zatvor, ulcerozni kolitis, iritabilni kolon i Kronova bolest. Svaka od ovih bolesti je najčešće povezana sa neurozama.  Danas je teško napraviti granicu između osobe bez ikakvih smetnji i neuroza, jer gotovo svaki pojedinac bar ima neku neurotsku smetnju. Razlika je samo u njihovom intenzitetu i načinu prevladavanje istih.

Kakve su zapravo osobe koje podlegnu ovakvim bolestima? U svom najširem značenju imaju problem na relaciji zavisnosti-nezavisnosti ličnosti. Takvi pojedinci sebe smatraju za vrijednu i odgovornu osobu, koja naizgled djeluje nezavisno i samostalno, a na svom nesvjesnom nivou je zapravo sve suprotno. Ona želi ljubav, zavisnost, pomoć i priznanje. Kroz vrijeme, ovaj unutrašnji konflikt koji ne vodi rasterećenju, već kontinuiranom nadraživanju jednog ogranka CNS-a, vodi uništavanju sluzokože i formiranju čira. Postoje ljekovi koji oblažu i regenerišu sluzokožu, ali taj način je samo površinsko rješavanje problema.

Zamislite osobu koja prvi put leti avionom, još ranije dok takva vrsta saobraćaja nije bila popularna. Ogromna letilica, koja sliči ptici, se vine u nebo i vozi te. Uistinu, teško svarljiva ideja. To znači da čovjek nije još bio asimilirao ideju postojanja aviona i takvog načina transporta. Zato se u to vrijeme, uvijek, pored sjedišta nalazila kesa ukoliko se osobi povraće. Povraćanje je ekvivalent neusvojenosti neke novine, straha od nepoznatog i nemogućnosti izlaska iz situacije. Vremenom, ljudski um je svario postojanje te ideje i danas rijetko se dešava da ljudi imaju nagon na povraćanje u toku vožnje avionom. Problemi digestivnog trakta znače da osoba proguta svoju emociju i kroz internalizaciju svog konflikta jede sopstveni organ. Zvuči čudno, ali je tako.

Neki autori se slažu sa tvrdnjom da je emocija straha, dugoročnog karaktera, krivac za ovakve bolesti. Ako osoba, koja ima problem sa čirom u digestivnom traktu, svoj problem i agresiju izbaca kroz mehanizme odbrane, ona ne rješava problem osim akutnim zadovoljstvima. Da li znate da je sarkazam i ironija ljepši način izražavanja agresije. Da, obrnuto proporcionalan fizičkom nasilju. To je ustvari stil iskazivanja lične nemoći i način izbacivanja negativne energije.

Kod dijagnoze gastritisa postoji pojačana proizvodnja želudačne kijeline koja se penje do jednjaka i stvara neprijatnosti u želucu i grlu. Osoba ima stalnu potrebu za podrigivanjem, nadimanje i kisjeli ukus u ustima. Gastritis na psihičkom nivou je prikriveno samosažaljenje i doživljaj da je osoba sama protiv svih. Ćelije u želucu formiraju bikarbonate i mukus, kao barijere da želudac ne nagrize kisjelina i da bude neutralisana. Međutim, ako osoba ne šalje dobre informacije iz mozga toj regiji, onda nastaje autodestruktivni proces.

Kronova bolest  je bolest crijeva koja kao najčešći simptom ima dijareju. Taj simptom nam govori da se bojimo da nešto puštimo vani i da pretjerana želja da ga zadržimo stvara problem. Ovakve osobe najčešće imaju problem u komunikaciji sa jednim ili oba roditelja, bili su pretjerano izloženi kritici, pa su sami postali pretjerano kritični i analitični. Tanko crijevo je ekvivalent egzistencijalnih strahova i povezano je sa ispoljavanjem emocija. Neke osobe nisu u djetinjstvu dobile dozvolu da pokazuju svoja osjećanja ili imaju potpunu zabranu da osjećaju. Takve osobe ne umiju da razumiju sebe i svoje želje i osjećanja i tako nastaje bunt u organizmu. Sa dijagnozom Kronove bolesti nije tako jednostavan proces izliječenja, ali uz adekvatan psihološki tretman, medikamente i pravilnu ishranu je moguć.

Vaši strahovi su dio vas. Dozvolite sebi da se plašite jer je to vaše ljudsko pravo. Prihvatite svoja osjećanja jer ako sebi priznate da ste to vi možda počnete sebe posmatrati iz bolje perspektive. Naučite sebe da cijenite iz nekog drugog ugla!

Nađa Pekić
About Nađa Pekić 10 Articles
Osnovne i specijalističke studije psihologije završila na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, sa prosječnom ocjenom 9,70. Bila je student generacije. Već petu godinu je u edukaciji za psihoterapeuta transakcione analize, na Psihopolisovom institutu. Oblasti interesovanja su joj istraživačka psihologija, savjetodavni rad i psihoterapija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × 2 =