Odlazak na letovanje: Da li je bolja dnevna ili noćna vožnja?

Fotografija: Pixabay.com

Dok broje dodatni novac za putarine, turisti treba da odluče koje doba dana je bolje za polazak. Danju prete vrućine i gužve, a noću umor. Nikada na put ne treba krenuti pravo s posla.

Putovanje svojim vozilom na more treba dobro isplanirati, ali uvek tako da vam godišnji odmor počne onog momenta kada sa najdražim osobama sednete u automobil.

Mnogo je razloga koji govore u prilog tome da na odmor treba krenuti danju. Danju naročito treba da voze oni koji nose naočare ili sočiva. Otvorene su sve pumpe, rade i apoteke i prodavnice, a brže stiže pomoć iz servisa ili od prijatelja. U letovalište se stiže uveče, pravo ulazi u sobu – i sledi zasluženi odmor.

Loše strane dnevnog putovanja su vrućina i činjenica da tokom dana na putevima ima više automobila i devet puta više kamiona nego noću. Zbog visokih temperatura deca postanu nervozna, a kenjkavo dete je najveća opasnost za vozača. Zbog toga treba praviti pauze, a pre izlaska iz automobila treba otvoriti prozore da uđe topao vazduh, pa tek onda izaći iz vozila.

Dobra strana dnevne vožnje je to što se lakše uoči policija, ali je činjenica i da saobraćajaca noću ima manje. Statistika kaže da se noću dešava i manje saobraćajnih nesreća, ali kada se dogode, često su katastrofalne. U tom smislu zora je najopasnija, jer tada stiže umor, a vozač misli da može da izdrži još to malo puta. Kada vozač oseti krizu, mora da stane i dremne na parkingu. Noćni vozači moraju da prave česte pauze.

Loša strana noćne vožnje je što se na Egejsko more stiže ujutru, a u sobu ne može da se uđe do popodnevnih časova. Vozači misle da je deci prijatnije da noć prespavaju u kolima, što nije uvek dobra odluka, jer sedište ipak ne može da zameni krevet. Kao i buka, i tišina je u autu opasna za vozača, naročito od četiri do šest časova ujutro.

Prednosti noćne vožnje su izostanak vrućine, manje gužve, kao i činjenica da ćete pre ulaska u krivinu videti farove vozila koje vam dolazi u susret. Iako je noću po pravilu manja gužva na granici, pazite da ne “naletite” na predaju smene, što je na grčkoj granici najčešće oko šest sati ujutro.

Kada je reč o dodatnim troškovima, novi cenovnik putarina će zaživeti najverovatnije do kraja jula, a iznosi će biti povećani za oko 12 odsto. Tako će putarina od Subotice do Preševa za automobil koštati 2.128, umesto 1.900 dinara koliko je sada. Od Beograda do Preševa će biti malo jeftinije – 1.501 dinar, a sada se plaća 1.340 dinara. Od Beograda do Niša će koštati 896 dinara, a do Subotice 627 dinara.

Putnike za nekoliko dana čeka i nova, četvrta putarina u Severnoj Makedoniji, blizu graničnog prelaza Tabanovci.

Izvor: Novosti.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1632 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three + 15 =