Kratka istorija espresso kafe

Šoljica kafe

Da li volite kafu?

Ovaj crni napitak jakog ukusa dolazi u različitim oblicima i omiljen je širom sveta. Ipak, jedna kafa izdvaja se kao osnova za mnoge druge i kao jedna od najpoznatijih kafa na svetu!

Govorimo o espressu, napitku koji je potekao iz sunčane Italije i brzo osvojio svet. Mnogi pronalazači tragali su za aparatom koji će napraviti najbolju kafu. Put kreiranja nije bio lak – od mašina koje spremaju kafu na veliko, preko aparata koji donose ne tako savršene ukuse, pa sve do aparata koji idealno funkcioniše i priprema espresso punog ukusa i poznate arome. 

Danas su aparati za espresso mnogima neizostavni deo kuhinjskog inventara, a kafa kremaste teskture i bogatog ukusa je na meniju gotovo svakog ugostiteljskog objekta. 

Ako uživate u kafi, volite zanimljive informacije i uvek želite da naučite nešto novo, nastavite da čitate naš tekst i upoznajte se sa kratkom istorijom espresso kafe

Postojbina espresso kafe je sunčana Italija

Italiji možemo da zahvalimo za brojne specijalitete poput paste i najpopularnije hrane na svetu – pice. Isto tako, Italijani su zaslužni za jednu od omiljenih kafa na svetu – espresso. 

Početkom 20. veka, oko 1903. godine, u Veneciji, nastao je espresso. Za ovaj pronalazak zaslužan je biznismen Luiđi Bezera (Luigi Bezzera). On je eksperimentisao sa kafom, ne bi li našao način da je pripremi brže i jednostavnije. Tokom tih eksperimenata, oktrio je da uz paru sa pritiskom može znatno brže da pripremi kafu.

I ne samo to!

Na ovaj način kreirao je znatno jaču kafu, poznatu kao espresso. Pripremom kafe pod pritiskom, izvučeno je ono najlepše iz zrna. Ipak, ukus u startu nije bio savršen i bilo je porebno vreme i nekoliko istraživača ne bi li espresso aparat pripremao kafu kakvu danas znamo. 

Aparat za kafu

Razvoj espresso mašine i početak serijske proizvodnje 

Prva espresso aparat delo je Angela Morionda i nastao je u 19. veku, 1884. godine. Ipak, on nije bio namenjen za pripremu šoljice kafe za jednu osobu, već za pripremu kafe na veliko. 

Stoga ćemo pomenuti Desidera Pavonija koji je 1905. iskoristio patent Luiđija Bezere i započeo masovnu proizvodnju ovih aparata. Iako aparat jeste bio Bezerovo delo, njegove marketinške sposobnosti nisu bile na zavidnom nivou, te se danas Pavonijevo ime zapravo povezuje sa prvim espresso aparatom. U najvećoj meri, on se smatra zaslužnim za to što danas svako od nas može da pije espresso kafu sa aparata. 

Pavoni je svoj patent predstavio u Milanu, 1906. godine, a kasnije su mnogi unapređivali ovaj aparat, ne bi li napravili savršeniju mašinu, kakvu danas poznajemo i koristimo. 

Tako je 1938. godine nastala espresso kafa poznatog ukusa. Za to je zaslužan Akile Gađa (Achille Gaggia), pronalazač koji je osmislio mašinu koja je radila sa pritiskom pare 8-10 bara, umesto 1,5-2 bara kako je radila Pavonijeva mašina. 

Gađijev aparat za espresso koristio je polugu pomoću koje se povećava pritisak vode. Barista bi povukao ručicu klipa sa oprugom i aparat bi počeo sa sipanjem espressa, onako kako to danas možemo da vidimo. 

Razlika u ukusu kafe je bila primetna. Sada je espresso bio punog ukusa kafe, bez zagorelog gorkog šmeka koji je bio problem kod prethodnih modela. 

Espresso kafa jedna je od najpoznatijih na svetu

Pored crne kafe, koja se priprema na brojne načine i u kojoj uživaju ljudi u svim delovima sveta, espresso kafa jedna je od najpopularnijih!

Danas na meniju kafeterija možete pronaći na desetina vrsta kafa koje imaju drugačiji ukus i izgled, a mnogima od njih osnova je upravo espresso. Jedna šoljica espressa sadrži 63 mg kofeina, a oni koji žele da ublaže njen ukus ili jednostavno uživaju u različitim aromama, odlučuju se za kafe čija je osnova espresso, ali sadrže i druge sastojke. Neke od najpoznatijih su:  

  • Latte; Pravi se od jedne doze espressa, mleka pod parom i pene.
  • Cappucino; Pravi se od ⅓ espresso kafe, ⅓ mleka i ⅓ pene i ovo je napopularnija kafa u Italiji. 
  • Ristretto; Poznatija kao jedna od najjačih kafa na svetu, ristretto čini jedna čista doza espressa. 
  • Macchiato; Čine ga jednake doze espresso kafe i mleka pod parom. 
  • Americano; Pravi se od espresso kafe i vruće vode.
  • Mocha; Čine ga espresso kafa, čokolada, mleko pod parom i šlag.

Kafe koje smo istakli, popularne su na našim prostorima, ali izuzev njih, postoji još varijacija koje se pripremaju u nekim od najpoznatijih kafeterija na svetu. 

Da biste danas uživali u espresso kafi punog ukusa, nije neophodno da se zaputite u kafeteriju. Dovoljno je da kupite kvalitetan aparat za espresso i unesete pun ukus ovog napitka u vaš dom. 

Ljubitelji kafe bi rekli da nema ničeg lepšeg od prvog jutarnjeg gutljaja kafe, a ako se i vi ubrajate u njih, onda će vam kupovina espresso aparata biti odlična investicija. 

Na tržištu se mogu pronaći aparati različitih specifikacija. Tako kafu možete pripremati iz kapsula, ali i iz zrna kafe koja se melju u aparatu. Uz jedan pritisak dugmeta možete uživati u napitku po vašem ukusu, kada god to želite. Nadamo se da ste u našem tekstu pronašli zanimljive informacije i upoznali se sa kratkom istorijom jedne od omiljenih kafa na svetu!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 + fifteen =