TOP 6 omiljenih pica Beograđana

Kaprićoza

Pica je kao obrok nastala, naravno, u Italiji. Dugi niz godina bila je jelo za sirotinju, jer su sastojci od kojih je sačinjena predstavljali otpatke od prethodnih obroka ljudi. Doduše, kako se tokom vremena razvijala receptura, ova hrana je postajala sve popularnija i poželjnija. 

Zajedno sa porastom popularnosti, menjali su se sastojci koji su na testo stavljani, te sada, usled svih tih promena, na svetu postoji zaista veliki broj raznih vrsta ovog delikatesa a ona je postala omiljena brza hrana ne samo naših Beograđana, već i među strancima širom sveta.

Ukoliko želite da saznate koje su to pice omiljene među žiteljima našeg glavnog grada, pročitajte ovaj tekst do kraja.

#1 Kaprićoza – naš omiljeni klasik

Pica Kaprićoza je naš omiljeni klasiki  sigurna opcija za sve koji ne vole da eksperimentišu. Ukoliko želite da probate ovo prelepo jelo, posetite sjajne picerije na Vračaru i Novom Beogradu koje ćete nakon prve posete redovono obilaziti.

Kaprićoza se priprema sa mocarelom, pečenom šunkom, pečurkama i paradajzom. Vrste jestivih pečuraka koje se mogu koristiti za ovu picu su svakako šampinjoni, ali postoje i druge opcije. Neke verzije ovog delikatesa sadrže i pršutu, maslinovo ulje, masline, listove bosiljka i jaje.

#2 Napolitana – jednostavna, a preukusna

Napuljska pica, ili pica Napolitana, se priprema od jednostavnih i svežih sastojaka: testo, sirov paradajz, sveža mocarela, bosiljak i maslinovo ulje. Kao što vidite, nema komplikovanih sastojaka, sve je vrlo jednostavno, ali ukusno!

Paradajz je u Evropu donet u 16. veku od strane istraživača koji su se vratili iz Perua. Međutim, mnogi Evropljani su verovali da je paradajz otrovan, te nisu hteli da ga konzumiraju sve dok siromašni seljaci u Napulju nisu počeli njime da prelivaju somune krajem 18. veka.

To preukusno jelo je jako brzo postalo popularno, pa su mnogi posetioci Napulja čak odlazili u siromašnija naselja kako bi probali ovaj lokalni specijalitet. Od tad pa do danas, Napolitana je razvila svoje tri varijante – Marinara, Margarita i Margarita Ekstra.

#3 Margarita – nastala u čast Margarite Savojske

Margarita je tipična napuljska pica, napravljena od paradajza, mocarela sira, svežeg bosiljka, soli i maslinovog ulja. Ona je zapravo jedna od tri varijante Napolitane.

Veruje se da je u junu 1889. godine picajolo (osoba koja pravi pice) Rafael Espozito, šef picerije Brandi, osmislio novo jelo pod nazivom pica Margarita u čast italijanske kraljice, Margarite Savojske i italijanskog ujedinjenja. 

Prelivi za ovu picu su baš paradajz (crvene boje), mocarela (bele boje) i bosiljak (zelene boje), jer je Rafael bio inspirisan bojama zastave Italije.

Iako je ova pica umnogome popularizovana upravo zbog kraljice, ona sa identičnim sastojcima postojala je već u Napulju još između 1796. i 1810. godine. 

#4 Četiri godišnja doba (Quatrtro Stagioni) – možemo je formirati prema svom ukusu

Iako recept za ovu picu zavisi od picerije do picerije, njena suština jeste da je ona podeljena na četiri jednake sfere i svaka od njih sadrži druge sastojke. Samim tim je možemo ukrasiti onim šta najviše volimo.

Međutim, prema originalu, svaki deo pice predstavlja jedno godišnje doba. Artičoke predstavljaju proleće, paradjz ili bosiljak leto, pečurke predstavljaju jesen, a šunka, pršuta ili masline zimu.

Govori se kako je ovo varijanta pice Kaprićoza, zato što se vrlo često na jednom od delova stavljaju sastojci upravo oni od kojih je baš Kaprićoza napravljena.  

Pica 4 vrste sira

#5 Četiri vrste sira (Quattro Formaggi) – iako vrlo popularna, nema jasno dokumentovano poreklo

Ova pica je prelivena kombinacijom četiri vrste sira, obično zajedno otopljenih. Sirevi koji su potrebni za pripremu ove pice su: mocarela, gorgonzola, fontina i parmezan. 

Za razliku od ostalih spomenutih pica, kao što su Napolitana i Margarita, koje imaju staru i bogatu istoriju, Quattro Formaggi uprkos svojoj velikoj popularnosti, ima manje jasno poreklo. Smatra se da potiče iz regiona Lacija s početka 18. veka. 

Upravo ova pica postala je omiljena hrana velikom broju naših građana.

#6 Sicilijana – iz Sicilije stigla u Severnu Ameriku

Ova vrsta pice je postala popularno jelo u Siciliji (Italija) u 19. veku, a do 1860ih je samo tu i bila konzumirana. Kasnije je dospela do Severne Amerike u malo izmenjenom obliku, s debljom korom i pravougaonog oblika.

Često je prelivena lukom, paradajzom, začinskim biljem i jakim sirom. Postoje verzije i bez sira, ukoliko više preferirate takvu vrstu pripreme. S obzirom na razna menjanja kojima je bila podložna, postoje znatne razlike u pripremi među sicilijanskim regionima.

Ovo je bila naša TOP 5 lista omiljenih pica Beograđana. Nadamo se da vam se tekst svideo i da vam je bio informativan. Obično svi mnogo više volimo da uživamo u konzumaciji ovih prelepih jela nego da čitamo o njihovoj istoriji, ali smo upravo is tog razloga izdvojili najzanimljivije detalje o svakoj. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


12 + 1 =