Šta treba poneti sa sobom u šetnju prirodom ili na hiking?

Muškaravc planinar

Sve je više zaljubljenika u prirodu. 

Beg iz grada, makar i na svega dan ili dva, pruža veliko zadovoljstvo i istinski odmor za dušu i telo. Čak i ležanje u prirodi, bez ikakvih aktivnosti i utrošnje energije, mogu da učine čudo za osećaj spokoja i mira. Međutim, kada se tome dodaju aktivnosti kao što su: šetnja, hiking ili planinarenje – ovo postaje još vrednije i lekovitije iskustvo.

Utrošena energija donosi mirniji san, a svež, prirodni vazduh mnogo dobrobiti za telo. Čak i sama šetnja telu donosi brojne benefite, naročito kada je u prelepom, prirodnom okruženju. Međutim, kada se približi dan za posvećivanje vremena sebi, nameće se pitanje – šta poneti sa sobom? Naročito po velikim vrućinama, kako se zaštiti i uvećati komfor tokom ove prirodne avanture?

Istražili smo umesto vas šta je to što biste morali da imate sa sobom tokom šetnje prirodom ili osvajanja planinskih vrhova, a u nastavku teksta delimo ove korisne savete.

#1 Duks – može vam zatrebati u svakom trenutku 

Lak za uklapanje sa drugim stvarima, lak za nošenje, u rancu ili oko struka, a vrlo koristan u smislu zaštite od različitih vremenskih uslova, duks će vam biti savršen saveznik tokom različitih avantura u prirodi. 

Muški duksevi se mogu lako kombinovati i sa trenerkama i šortsevima, a najbolje od svega je što – damama jednako dobro stoje. Čak i ako ga ne iskoristite vi, možda će vaša druga polovina, ukoliko u ovu avanturu krećete sa njom.

Profesionalni penjači i avanturisti znaju da jedan duks pri ruci mora da se ima čak i kada ni jedna prognoza ne govori u prilog tome da će se pogoršati vremenski uslovi, a napolju je vrelo. Vreme, naročito na visinama, je vrlo nepredviljivo i oluja i hladan talas mogu da vas zadese i kad se najmanje nadate. Zato – prvo spakujte kvalitetan duks, po mogućstvu sa kapuljačom. 

#2 Rezervni par patika

U šetnji po ravnim stazama, lakim za prelaženje, ne morate da brinete o tome da će vam možda zatrebati drugi par obuće. Međutim, kada je reč o hiking turama ili planinarenju – rezervna obuća je praktično na spisku obaveznih stvari koje se moraju naći u vašem rancu. 

Par rezervne obuće vam može zatrebati iz niza razloga. Ona u kojoj ste krenuli se u prirodi može: pokvasiti, iscepati, ili isprljati. Kada imate rezervni par u rancu – čak i da se ovako nešto desi, biće vam mnogo lakše. 

#3 Zaštita od sunca

Ceo dan ćete biti napolju, pa čak i da nije sunčano – UV zraci su tu, te preporučujemo da obavezno nosite kremu sa visokim zaštitnim faktorom. Ona će sprečiti da izgorite, ali i pojavu fleka, pa i prevremeno starenje kože, koje može da bude jedina loša posledica provođenja vremena u prirodi. 

Sem toga, kao deo vaše zaštite, ali i komfora tokom šetnje i hikinga, treba da se nađu: naočare za sunce i kačket. Naočare će sprečiti svo ono nepotrebno žmirkanje koje bi se u protivnom dogodilo i umnogome omelo vaše uživanje u zelenilu i suncu, dok će kačket zaštiti vaše teme od toplote, ali i napraviti senku kod očiju, koja će vam obezbediti bolji i jasniji pogled. 

Panorama

#4 Štapovi – sjajni pratioci na usponu

Štapovi su najkorisniji aksesoar penjača i avanturista! I ne koriste ih samo planinari, već su obavezni i na svim hiking turama i zahtevnijim šetnjama. Oni pomažu da se uspenjete, držeći ruke na težištu zemlje, pa samim tim i celo telo. Međutim, ne koriste se samo zbog toga.

Ako ste ikada trčali ili bili u dugim i zahtevnim šetnjama, onda ste verovatno već iskusili naglu vrućinu u šakama, nadute vene i crvenilo. Kako su ruke stajale ispod nivoa srca, i to dok je krv strujala telom – vene su bile preopterećene, kao i pritisak u ovom delu tela.

Štapovi se po pravilu drže u nivou srca, pomažući tako da se ovo ne desi i olakšavajući celu ovu avanturu. Zato – kada god su u pitanju veći izazovi, obavezno ponesite štapove za planinarenje!

#5 Sačuvajte uspomene 

BIla bi šteta da ne ovekovečite sve što ste doživeli tokom boravka i aktivnosti u prirodi. Preporučujemo da telefon što manje vadite iz ranca tokom ove avanture, kako biste se zaista odmorili od grada, ljudi i svega što okupira vašu svakodnevicu. Ipak, u nekom trenutku ga obavezno izvadite, napravite fotografije i sačuvajte kao uspomenu. 

Ukoliko postanete hobista i istinski zaljubljenik u prirodu i cveće, a svaki put ove doživljaje i ovekovečite, uskoro ćete imati pravu riznicu najlepših uspomena, koju ćete listati sa velikim zadovoljstvom svakog puta. 

Ako budete želeli da uložite više u ovu aktivnost, najbolje je da nabavite sportsku kameru ili fotoaparat koji možete nositi na sebi, te se potpuno opustiti tokom šetnje, a kući poneti sijaset fenomenalnih fotografija i video snimaka. 

Pa, kada idete u vašu sledeću šetnju prirodom? Ne zaboravite da namažete SPF i proverite da li ste poneli sve što vam je potrebno. Na kraju, spakujte i veliku flašu vode – hidratacija je ključna! Srećno!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty − 14 =