Glamping: Luksuzno iskustvo koje mami mlađe generacije

Photo by Martin Robles on Unsplash

Mlad čovek današnjice se nalazi na granici izeđu dva načela življenja, koja su u svojoj osnovi kontrastna: digitalizacije i povratka prirodi. S jedne strane, savremena svakodnevica je obrazovana na temeljima digitalizacije i ne možemo je zamisliti bez iste. Sa druge strane, upravo ta intenzivna digitalizacija, pod ruku sa globalnom pandemijom i brojnim društvenim i ekološkim pitanjima, dovodi savremenog čoveka do tačke u kojoj je prezasićen i željan bliskosti sa prirodom. Ovo je fenomen koji jasno prepoznajemo, a on se takođe ogleda i u sve većem investiranju u prirodni ambijent. Upečatljiva je popularnost nekretnina u prirodnim okruženjima, a domaći turizam se sve intenzivnije fokusira na prirodne lepote naše zemlje i jednostavnost. U ovom kontekstu se formira ideja glampinga, koji sjedinjuje dve strane temelja modernog života.

Šta je glamping?

Kao glamurozan oblik kampovanja, glamping predstavlja oblik aktivnog odmora, koji sa jedne strane pruža direktan dodir sa prirodom i iskustvo prirodnog ambijenta, a sa druge strane ukida sve ono što bismo mogli smatrati negativnim stranama kampovanja. Smeštajni kapaciteti uglavnom podrazumevaju sve pogodnosti koje biste očekivali u modernim hotelima, počev od struje i tuševa, pa do uređenih kuhinja sa aparatima. U odnosu na klasično kampovanje, luksuzni glamping podrazumeva udobnost koja bi vam na kampovanju nedostajala, a pri tome vam pruža mogućnost boravka i uživanja u prirodi.

Glamping
Photo by Lucija Ros on Unsplash

Zašto je glamping idealan za aktivni odmor?

Ljubitelji aktivnog odmora praktikuju odmore koji podrazumevaju fizičku aktivnost i prirodni ambijent, a sve u cilju doprinosa ukupnom zdravlju. Glamping predstavlja idealnu soluciju za aktivni odmor, naročito ukoliko želite da učestvujete u adrenalinskim i zabavnim aktivnostima kao što je popularni rafting na Tari, kanjoning ili vožnja kvadova. Aktivni odmor, pri tome, može podrazumevati i samo pešačenje po prirodi, kao i izlete na vidikovcima, jezerima i tome slično. Uz glamping se možete na kraju aktivnog dana na reci, u šumi ili na jezeru vratiti među pogodnosti modernog sveta, bez napuštanja prostora prirode.

Različite varijante glampinga

Popularnost glampinga nije geografski oganičena i možemo slobodno reći da je ovo svetski trend. Varijante glampinga su veoma različite, te možemo govoriti o raznolikim smeštajima, počev od šatora pa do kućica na drveću. Glamping šatori su najstariji tip smeštaja za ovakve odmore. Ovo su safari šatori koji mogu biti i prostraniji od prosečnih hotelskih soba, a uređeni su upravo kao one, uz uvedenu struju i internet. Turistička ponuda podrazumeva sve različitije načine da se izađe u susret potrebama turista za komforom i sa nestrpljenjem iščekujemo neka nova kreativna rešenja za ovakav vid boravka u prirodi.

Glamping
Photo by Jeremy Bishop on Unsplash

Glamping i životna sredina

Mlađe generacije današnjice su izuzetno zainteresovane i sve osvešćenije po pitanju brojnih gorućih pitanja koja se tiču pre svega društva, kulture, psihologije i ekologije. Ovakav odnos mlađih generacija prema životu i svetu oko njih jeste i jedan od okidača za popularnost ovog luksuznog vida kampovanja. Zbog toga će atraktivnost glampinga dodatno povećati činjenica da je ovo aktivnost koja čuva okolinu. Glamping smeštaj se u najvećoj meri oslanja na elemente iz prirode, te nema trošenja energije koja je potrebna u velikim količinama prilikom konstrukcije čak i najmanjeg hotela. Neretko ćemo takođe naići i na smeštaj koji je načinjen mahom od recikliranih materijala, koriste se kompozitni toaleti i solarni paneli, a samoodržive bašte su takođe sjajan primer zelene strane glampinga.

Glamping je oblik odmora budućnosti, što potvrđuje njegova popularnost među mlađim generacijama koje će našu budućnost i krojiti. Kako postajemo sve svesniji potrebe za očuvanjem prirode, željni smo bliskosti sa njom i razumemo pripadanje čoveka prirodi a ne prirode čoveku, težimo da joj se makar povremeno vratimo i uživamo u njenom ambijentu. S druge strane, budući da je digitalizacija toliko snažno uvrežena u našu svakodnevicu i na nju se oslanja veliki broj svakodnevnih procesa u koje se upuštamo, dostupnost modernih tehnologija i modernog načina življenja uopšte je veoma važna. Ukoliko razmišljate o načinu na koji biste mogli provesti naredni produženi vikend ili odmor, raspitajte se o opcijama za glamping u okviru turističke ponude kod nas i sigurno nećete biti razočarani iskustvom.

Ljiljana Bugarin
About Ljiljana Bugarin 43 Articles
Mama tri devojčice. Veliki obožavalac Elvisa. U slobodno vreme voli da istražuje i piše članke o zdravom životu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × 1 =