Kako da osvežite svoj dom?

Dnevna soba, parket i kamin

Izgled vašeg doma vam je postao monoton i želite da unesete u njega neke promene?

Kompletno renoviranje stana iziskuje dosta vremena, novca i veoma često neplanirane troškove, a da ne pominjemo koliko radovi u kući mogu da poremete svakodnevni život i vašu rutinu. Zato, ukoliko niste spremni na ovaj korak, bolje rešenje je prionuti na manje projekte kojima u potpunosti možete promeniti izgled vašeg doma.

U nastavku teksta izdvojili smo predloge za renoviranje stana koji ne zahtevaju mnogo vremena i truda, a kojima ćete vaš dom učiniti neprepoznatljivim.

#1 Osvežite vaš parket – hoblovanje i lakiranje parketa za potpuno nov izgled podova

Da li je vaš parket star, oštećen i potrebna mu je zamena?

Parket je od velikog značaja za izgled prostorija u vašem domu, pa kada razmišljate o renoviranju stana potrebno je da krenete od osnova. Međutim, zamena parketa može biti poprilično skupa, pogotovo ako želite da nabavite kvalitetan parket koji će dugo trajati. 

No, to ne znači da vašem parketu nema pomoći. Ukoliko još niste spremni da menjate podove u vašem domu, sledeće najbolje rešenje je njegova obnova i reparacija. Hoblovanje i lakiranje mogu znatno poboljšati izgled parketa, a sve što vam je potrebno je malo vremena, novca i proveren majstor.

Ukoliko želite još neku promenu koja će dodatno ulepšati izgled vaših podova možete se odlučiti i za lajsne za parket. One osim što će doprineti estetici vašeg doma imaju i funkcionalnu ulogu i služe da zaštite zidove.

Parket

#2 Promenite ili osvežite boju zidova

Sećate li se kada ste poslednji put okrečili zidove u svom domu? Koliko puta ste razmišljali o tome, ali nikako da i ta obaveza stigne na red?

Možda je nova boja zidova ili osvežena stara baš ono što je potrebno da prostorije u vašem domu dobiju novu dimenziju. Ukoliko ste kreativni, od ovoga možete napraviti zanimljiv DIY projekat ili ipak angažovati profesionalce koji će odraditi precizan i efikasan posao.

Prvo što treba da uradite je da razmislite o boji koju ćete izabrati. Da li su vam dosadili beli zidovi? Napravite dratičnu promenu i odlučite se za toplije nijanse koje će se uklapati sa nameštajem i stilom prostorija. Ukoliko niste spremni za ovaj korak, tu su uvek svetle pastelne boje zidova, koje iako su naizgled mala promena, mogu znatno promeniti izgled vašeg doma.

Ako ste pak verni fan belih zidova, prekrečite ih u istu nijansu kako bi ih osvežili i učinili čistim i blistavim. Bela boja zidova čini prostor vedrijim, prozračnijim i na oko većim, pa sa njom svakako ne možete pogrešiti.

Možete se odlučiti da svaku prostoriju u stanu okrečite u istu boju ili da ipak eksperimentišete i boju zidova prilagodite svakoj prostoriji odvojeno. Ovde se pretežno misli na spavaću i dečiju sobu.

Takođe, na jedan zid u prostoriji možete staviti tapete, dok će ostala 3 zida biti u nijansi koja je dominantna na šarama tapeta. Kako imate veliki izbor tapeta na raspolaganju, a postoji i mogućnost izrade tapeta baš po vašoj želji, možete biti kreativni i pustiti mašti na volju.

#3 Dekoracija – preuredite enterijer vašeg doma

Možda ne morate da radite ništa drastično kako bi osvežili i preuredili vaš dom, već je dovoljno da nabavite par kvalitetnih komada dekoracije – ukrasa, činija ili sveća. Ovo je najlakši i najbrži način da unesete promenu u prostorije u kojima provodite vreme, a ne zahteva mnogo novca i truda.

Ponekad na celokupni utisak koji prostor odaje utiču baš detalji i sitnice kao što su jastučnice na garnituri, nove zavese ili novi tepih.

Nemate inspiraciju? 

Ne brinite, potrebno je samo da istražite različite stilove uređenja prostora i pronađete onaj koji vam najviše odgovara. Neki od trenutno najpopularnijih stilova su boho i minimalistički, pa vam savetujemo da već sad odete na internet i saznate glavne karakteristike ovih stilova.

A zašto ne biste probali još jedan trik?

Pokušajte da promenite raspored nameštaja u vašem domu. Može se desiti da svo ovo vreme niste imali adekvatno raspoređen nameštaj koji će prostor prikazati u najboljem svetlu i učiniti ga većim i komotnijim.

Takođe, ukoliko već nemate biljke u vašem domu, razmislite o kupovini istih zato što one mogu uneti toplinu u vaš dom. To može biti veće ili manje saksijsko cveće, ono koje ima cveće ili ono bez njega, a pri odabiru se pored samog izgleda biljke vodite i njihovim održavanjem.

Pojedine biljke zahtevaju određene uslove kao što su – više ili manje svetlosti, zalivanje svaki dan ili na nedeljnom nivou. Ukoliko niste imali iskustva, naš predlog je da za prve biljke nabavite one koje ne zahtevaju preteranu negu i specijalne uslove.

Nadamo se da su vam naši saveti za preuređenje i osveženje stana bili koristi, te da ćete se voditi njima kada se odlučite za ovaj korak.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eleven + nineteen =