Iznenađujuća povezanost muzike i izgleda kože

devojka sluša muziku preko slušalica

Da li muzika može da utiče na izgled naše kože? Ovo pitanje, iako na prvi pogled deluje iznenađujuće, zapravo, veoma je zanimljivo kada se u njega udubimo. Muzika utiče na brojne aspekte života. Mnogi je smatraju sastavnim delom svog postojanja i smatraju da bez muzike ne bi mogli da žive.

Muzika je tesno povezana sa ljudskim osećanjima. Posežemo za njom kad nam je lepo, ali i kada smo tužni. Ona je jedna od najsuptilnijih vrsta umetnosti i naša čula je prosto obožavaju. Ipak, povezanost sa kožom još uvek nije u potpunosti jasna iz ovoga što smo naveli. Hajde da otkrijemo i ovu fantastičnu stranu muzike.

Dok slušamo muziku, ježimo se

Reakcija na koži u vidu ježenja zapravo je povezana sa odgovorom mozga na muzičke nadražaje. Studija koju su sproveli britanski istraživači kaže da ljudi koji se ježe dok slušaju muziku, važe za osećajnije osobe od onih kod kojih se to ne dešava. Smatraju se poželjnijim u vezama zbog toga.

Kada mozak kao reakciju na određenu melodiju proizvede ježenje kože, to znači da je došao do najtananijih emocija slušaoca i da je uspela da proizvede reakciju koju inače može proizvesti dodir. Na dodir takođe reagujemo, naročito ako dolazi od neke nama bliske osobe.

Takođe je zanimljivo istraživanje koje se fokusira na reakcije u odnosu na druge zvukove, kao što je škripanje kočnica ili rad neke bučne mašine. Istraživanja pokazuju da svi zvuci na nas imaju uticaja, i neki koje smatramo „neprijatnim” i oni koji su nam prihvatljivi.

Štaviše, zanimljivo je što i ovi loši diraju u emocije, ali na drugačiji način nego muzika. Ovde se krije i uticaj na život i zdravlje čoveka.

Muzika i zdravlje

Grana koja se bavi uticajem muzike na zdravlje, zove se muzikoterapija. Malopre je bilo reči o ježenju prilikom slušanja muzike. Ova grana nauke zapravo kaže da muzika zaobilazi upravne centre mozga zaduženih za inteligenciju i razum i ulazi direktno kroz hipotalamus u mozak. To je raskrsnica emocija i čula, a to u suštini znači da su inteligencija i razum ovim zaobilaznim putem ipak osvojeni.

Muzika kao jedan od najboljih antistresora biva percipirana čak podsvesno. Ne moramo ni znati reči, odnosno, ni razumeti ih, ona i te kako nalazi put i obuzima naša čula. Nekoliko aspekata zdravlja ona može učiniti boljima. Pre svega, održava vitalnima organe poput kože, mozga i srca, a može pomoći i da kosa bude bolja.

Muzika i duboke bore

Kada je u pitanju uticaj stresa na kožu, posledice mogu biti ozbiljne. Ima kožnih oboljenja koja se javljaju kao direktna posledica lošeg kvaliteta života. Tu spadaju psorijaza, kao i razne vrste dermatitisa, uključujući ekcem.

Neke vrste akni takođe se pojavljuju na koži kao posledica lošeg uticaja spolja. Ponekad i sama terapija zavisi od toga da li smo i koliko uspešno počeli da odolevamo sresu koji opterećuje ćelije.

Poslednji segment, ali ne i najmanje važan, jesu bore. Statistika pokazuje da žene i muškarci koji su vodili stresniji način života imaju veću šansu za raniju pojavu bora. Pored toga, skloniji su u celini izboranoj koži lica u nekm zrelim godinama.

Kako su sada svi ovi problemi povezani sa muzikom i u kojoj meri ona može uticati na bolji kvalitet kože?

Jasno je da muzika ima blagotvorno dejstvo na emocije i da menja osećaje na bolje. Svakodnevnim slušanjem muzike razina stresa se smanjuje za barem 30%, tvrde stručnjaci. To znači da ako osoba uvede takozvanu muzikoterapiju u svoj život, ima veću šansu za održavanje lepog i mladolikog izgleda kože.

Dakle,  možete ukloniti duboke bore kremom, bubuljice raznim losionima i oboljenja medicinskom terapijom, ali muzikoterapija može sve ove aspekte učiniti mnogo boljima i uspešnijima.

Devojka uživa u muzici

Muzika i koža glave

Kada je u pitanju opadanje kose, postoje brojne teorije koje se slažu oko jednog, stres i te kako ima uticaja. Naime, nekada se dešava da je stres uzrok opadanja kose. To je najčešće kontinuirani stres povezan sa takozvanim burnoutom na poslu ili zabrinutosti za neke egzistencijalne stvari.

Ipak, stres je ponekad i posledica opadanja kose. Mnogi se opadanja veoma uplaše i to u njima proizvede dodatni stres. To ima nastavak u vidu još intenzivnijeg opadanja, ovoga puta zato što je stres tome doprineo. Znamo da je opadanje u tesnoj vezi sa folikulom dlake i osetljivošću kože glave.

Opet pitanje, kako muzika?

Nije nevažno koju vrstu muzike slušamo. Dok neka ima zadatak da nas razveseli, druga nas može opustiti. Koju god da izaberete, jasno je da ona utiče na emocije, a preko njih na rad srca i puls. Pre svega, taj se uticaj ogleda u manjem broju otkucaja i nižem pulsu. Usled mirnijih tonova, postoji tendencija i da se smanji krvni pritisak, koji takođe nastaje kao posledica nervoze.

Treba li onda posebno napominjati da je muzika odličan način da se izborimo sa svakodnevnim stresom? Posao, obaveze, naporan rad kod kuće. Jedini pravi odmor nam je spavanje. Ipak, u budnom stanju takođe možemo kvalitetno odmarati, slušajući mirne tonove klasične muzike.

Ona nam pomaže da umirimo misli i da se bolje koncentrišemo. Otkucaji srca su sporiji, a krvni pritisak niži. To je jedan od odličnih načina da se opustimo i lišimo stresa. Samim tim, svi problemi koje imamo, a uzrokovani su njime, kao što je opadanje kose, padaju u vodu.

Muzika i koža novorođenčadi

Muzika je značajna za decu još u prenatalnom periodu. Nauka kaže da deca prve reči uče još u stomaku. Zapravo, oni bolje „čuju i razumeju” pevane reči, nego samo govor. Zbog toga su majke ranije praktikovale da pevaju uspavanke još nerođenim bebama. Glasna muzika takođe utiče na bebu u stomaku, tako što njeno srce počinje da kuca brže nego inače jer ona ovo doživljava kao negativni nadražaj.

Sve ovo ukazuje na činjenicu da su bebe koje slušaju muziku u stomaku, naročito kada im majka peva, napravili bolju početnu konekciju sa ovim roditeljem. Ovakva deca su emotivno stabilnija, manje razdražljiva i kasnije u životu manje sklona depresiji.

Kako su osećanja i emocije stabilniji, ove bebe su manje sklone i kožnim infekcijama, pokazuju istraživanja. Pojave na koži bebe direktno su povezane sa emocijama, zato su one u boljoj poziciji nego deca koja nisu slušala muziku.

Muzika kao lek

Emocije izazvane muzikom su u stvari potisnute realne emocije koje je muzika samo izbacila na površinu. Starije osobe se na samo prve taktove neke melodije mogu setiti neke davne uspomene. Zar to nije samo bljesak prošlih vremena?

Kako god bilo, muzika ima veoma veliki uticaj na čoveka i najbolje bi bilo koristiti je u opuštajuće svrhe. Tako ćemo pomoći svom telu da bude bolje i kada su koža i kosa u pitanju, ali i kada su u pitanju neki drugi, unutrašnji organi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty − 13 =