Kako zvuk deluje na um i emocije

Foto: Pixabay.com

Savremena nauka je u nekoliko navrata pokazala kako je zvukom moguće učiniti mnoge promene. Različiti zvukovi, osim što deluju na um i emocije, takođe imaju moć da deluju na materiju.

Šezdesetih godina prošlog veka švajcarski naučnik Hans Jeni izumeo je novu nauku i nazvao ju kimatika. Svojim eksperimentima dokazao je da određene vibracije mogu oblikovati materiju. Eksperimente je obavljao pomoću uređaja koje je nazvao frekvencijski generatori.

Frekvencijski generator je bio spojen na metalnu ploču na kojoj se nalazio pesak ili neki drugi materijal. Preko ovih uređaja puštao bi određene vibracije. Kako bi se vibracija razvijala, tako bi pesak na ploči poprimao određeni oblik.

Fto: Pixabay.com

Takođe je otkrio kako ponavljanjem slova određenih drevnih jezika pesak na ploči poprima njihov pisani oblik zapisan u drevnim skriptima, što nije bio slučaj kod modernih jezika.

Ovo je ujedno i dokaz da su drevni jezici kao što je sanskrit, latinski, aramejski i jevrejski zapravo povezani sa unutrašnjim zvukom, te imaju čudesno delovanje na materijalni i duhovni svet.

Ono što kvantna fizika tvrdi, da smo svi deo jednog velikog superpolja, znači i da je ceo univerzum prožet transcendentalnom svešću. Ovo stanje svesti pulsira u svakom čoveku, međutim, moderni čovek je zaboravio kako do njega doći.

Naučno je dokazano da stanje transcendentalne svesti deluje na telo bitno drugačije nego ostala stanja svesti (budno stanje, sanjanje, spavanje bez snova…). Funkcije mozga postaju usklađenije i svesno počinju da se koriste i neki uspavani delovi mozga.

Foto: Pixabay.com

Za vreme meditacije, potrošnja kiseonika opada za 16 odsto, što je duplo više nego kod spavanja. Na ovaj način, mnoga zdravstvena poboljšanja dolaze do izražaja.

Naše telesne funkcije se obnavljaju, usporava se stopa metabolizma, snižava se krvni pritisak, smanjuje se proizvodnja mlečne kiseline i harmonizuje se kompletan endokrini sistem.

Razlika između spavanja i transcendentalnog stanja svesti je ta što kod transcendencije doživljavamo dubok počinak, ali pritom ostajemo budni. Svesni smo svega što se događa unutar nas samih, kao i u okolini, ali sve to doživljavamo s jednog finijeg nivoa svesti.

Kada otvorimo oči i izađemo iz meditacije, kvalitet te svesti iznosimo u svakodnevni život.

Higijena tela je jako važna, ali higijena duha je mnogo važnija. Svakodnevno odvajamo vreme za pranje zuba, umivanje, kupanje i slično, međutim, malo kada zastanemo kako bismo pročistili i odmorili svoj um.

Duh postiže odmor samo onda kada je miran i tih. Redovnom meditacijom navikavamo duh i telo da deluju s nivoa tišine, odnosno čiste svesti.

Pojedinac je taj koji oblikuje društvo. Naučno je dokazano da osoba meditiranjem razvija jednu vrstu energetskog polja mira, sreće i tolerancije, te tu istu vibraciju širi na okolinu. Stoga kada dve osobe ili više njih meditiraju zajedno, te vibracije se uveliko množe.

Meditiranjem u grupi isijava se sklad i koherentnost puno veće snage nego kada se meditira pojedinačno. Intenzivne grupne meditacije imaju snagu da smanje stopu kriminala, pa čak i da spreče nadolazeće katastrofe, što je i naučno dokazano kroz mnoge studije.

Grupna meditacija

Svi nesrećni događaji koji pogađaju savremeno društvo proizlaze iz stresa nagomilanog u okolini. Ako se sav taj stres ne rasprši, odnosno ne izbriše, on će se kad-tad nekako manifestovati.

Raznim naučnim proučavanjima utvrđeno je da je potrebno da meditira oko jedan odsto stanovništa kako bi se osetio uticaj ovakvih radionica. Dakle, da bi društvo bilo stabilno, te da bi funkcionisalo skladno, dovoljna je redovna grupna meditacija jednog malog segmenta tog istog društva.

Ovo pravilo takođe važi i za neke druge primere u prirodi. Na primer, da bi ceo ljudski mozak delovao skladno, potrebno je da samo jedan odsto ćelija deluje skladno. Da bi se podstakla kristalizacija rastvora, potreban je samo jedan kristal. Intenzivnim grupnim meditacijama širimo red u pojedincu i okolini.

Izvor: DDL.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1704 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seventeen − six =