5 sportova koji mogu usporiti rast deteta

Fotografija: Pixabay.com

Postoje sportovi koji mogu usporiti rast dece. Možda ste već čuli da dizanje tegova nije preporučljivo u tinejdžerskim danima ili ranije, ali koji to još sportovi mogu negativno uticati na rast deteta?

“Ne postoji ‘opasna’ disciplina za rast mladog sportiste, samo je preopterećenje opasno”, objašnjava Angelina Petrova, stručnjak za dečji fitnes. A ovo su sportovi koji mogu, ako se deca njima jako intenzivno bave, usporiti rast:

Dizanje tegova

Previše vežbe zateže mišiće, ali zateže i kosti, usporavajući rast.

Prevelika napetost uzrokuje da tetive, ligamenti i zglobovi povećavaju rizik od povreda.

Gimnastika

Pogledajte profesionalne gimnastičare – obično su niski, snažni i jaki ljudi. U gimnastici je opterećenje ogromno i može negativno uticati na zglobove, što može dovesti do nepravilnog razvoja mišića, a to usporava rast kostiju. Kada je u pitanju ritmička gimnastika, pitanje prekomerne fleksibilnosti dolazi do izražaja: istroši se ligamentni aparat i ometa rast koštanog sistema.

Fotografija: Pixabay.com

Balet

Balet je koristan ako ga dete umereno praktikuje. Profesionalne aktivnosti zahtevaju sate treninga i vremena za oporavak.

Takođe su potrebna ograničenja u ishrani, što sprečava normalan rast kostiju, a veoma često profesionalne balerine ne dostižu svoju prirodnu stopu rasta.

Borba

Još jedna aktivnost koja uključuje stalnu borbu protiv kilograma. Oni koji izlaze na otirače stalno prate svoju težinu pre trke i to je u potpunoj suprotnosti sa principima zdrave ishrane.

Ne treba zanemariti ni efekte testosterona. Tokom treninga, ovaj hormon telo proizvodi u velikim količinama i fiksira kalcijum u kostima, što sprečava dete da raste.

Atletika

Trkači konzumiraju uglavnom niskokaloričnu hranu kako bi ispunili stroge zahteve za težinom. I u prevladavanju razdaljina troše puno energije, zbog čega imaju smanjenu gustinu kostiju.

Zato je veoma važno pratiti stepen vežbanja i stalno razmišljati o energiji. Inače telo počinje da troši previše svojih zaliha, što je udarac i za rast kostiju i za način na koji se čovek oseća.

Ovo ne bi trebalo da vas odbije od toga da upišete svoje dete na bilo koji sport, sve dok je opterećenje umereno, jer ovaj pristup omogućava mališanu da skladno razvija sve važne funkcije tela.

Ako želite da vaše dete ostvari svoj potencijalni rast, možete ga upisati na plivanje i trčanje.

Skokovi su veoma korisni za razvoj kostiju. Postoje i drugi faktori koji pozitivno utiču na rast: strog režim dugih šetnji i adekvatnog sna, vodeni tretmani i pravilna ishrana.

Posebno obratite pažnju na unos vitamina A – njegov nedostatak u organizmu zadržava rast.

Za pravilan razvoj deteta potreban je holistički pristup. Pored svega navedenog, potrebno je pratiti stanje kardiovaskularnog i respiratornog sistema, gastrointestinalnog trakta, metabolizam, kao i funkciju štitne žlezde i drugih žlezda u endokrinom sistemu.

 

Izvor: zelenaucionica.com

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

1 Comment

  1. Ovo je najčešća predrasuda vezana za gimnastiku, pa su zato i sprovedena brojna istraživanja sa ciljem da odgovore na pitanje da li intenzivni trening u najranijem uzrastu utiče na rast. Poznati naučnici iz oblasti sporta i sportske medicine iz SAD-a, Kanade, Velike Britanije, Belgije i Australije (Malina i sar., 2013), uz podršku Svetske gimnastičke federacije, objavili su pregledno istraživanje „Uticaj intenzivnog treninga na rast i sazrevanje gimnastičara“, sa zaključcima da:
    Predviđena visina u odraslom dobu nije ugrožena kod gimnastičara i gimnastičarki koji se od najranijeg uzrasta bave gimnastikom; Gimnastički trening ne umanjuje sedeću visinu, ni rast donjih ekstremiteta;
    Gimnastički trening ne utiče negativno na rast u pubertetu i sazrevanje.
    Pregled literature obuhvatio je 127 referenci.
    Činjenica da su vrhunski gimnastičari niži rastom je posledica selekcije, jer morfološke karakteristike i građa tela značajno utiču na postizanje rezultata, što je između ostalog i uslovljeno konstrukcijom sprava. Postoji veliki broj gimnastičara, čak i osvajača medalja na velikim takmičenjima, koji razbijaju ovaj mit i ne uklapaju se u prosečne vrednosti visine i mase tela gimnastičara. Jedan od njih je i Aleksandar Šatilov, visok 183 cm, a osvajač brojnih medalja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


14 − three =