Istraživači: Previše igračaka stvara kontraefekat

Fotografija: www.zelenaucionica.com

Ne preterujte sa poklonima: Deca koja imaju više igračaka sporije se razvijaju i nisu maštovita.

Veoma je važno podsticati maštu dece kako bi se ona pravilno razvijala

Stručnjaci s univerziteta u Toledu utvrdili su da igračke mogu da koče razvoj deteta i da se deca s manje igračaka više igraju, kreativnija su i lakše se fokusiraju na zadatke i igru.

Roditelji često prave grešku i nagomilavaju igračke u kući misleći da tako pomažu svom detetu. Međutim, u nedavnoj studiji koja je sprovedena u Toledu istraživači su izjavili kako previše igračaka stvara kontraefekat i deca ne postaju kreativnija, nego se brzo zasite i onda žele još.

Ne razvijaju sve igračke podjednako dečiju maštu. Foto: Pixabay.com
U sklopu istraživanja su deci mlađoj od tri godine dali četiri ili 16 igračaka te su posmatrali njihove navike. Deca sa manje igračaka su se duže igrala jednom igračkom i bila su fokusiranija i kreativnija. Zaključak naučnika je bio da je manje igračaka bolje za razvoj deteta, odnosno da će ga više njih ugroziti.

  • Igračke držite izvan detetovog vidnog polja i redovno ih menjajte. Sve vreme će se osećati kao da je Božić i doživljavaće to kao da stalno dobijaju nove igračke. Manje igračaka neka bude deci na raspolaganju, a većinu sklonite i tako decu neće ometati preveliki broj šarenih predmeta, naveli su u rezultatima istraživanja.

Roditeljima se preporučuje da pametno biraju igračke, odnosno da biraju one koje će trajati dugo ili podsticati kreativnost, razvoj i maštu.

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


ten − seven =