ŠTA JE CONTENT MARKETING ILITI MARKETING SADRŽAJA?

Fotografija: www.pixabay.com

ŠTA JE CONTENT MARKETING ILITI MARKETING SADRŽAJA I U KOJOJ MERI JE VAŽAN ZA VAŠ POSAO/BREND/USLUGU?

Termin koji je značajnije prisutan nešto duže od 5-6 godina, Content Marketing iliti marketing sadržaja predstavlja kreiranje takvog sadržaja čiji je primarni cilj da ostavi utisak, proizvede relevantnu vrednost i na taj način „proda“ ideju proizvoda određenoj ciljnoj grupi, za razliku od tradicionalnog marketinga čiji je cilj da proda sam proizvod.

Fotografija: www.ivanacirkovic.com

Iako nije tu od juče, Content Marketing je posebno u fokusu ove, 2015. godine iz prostog razloga što stari načini marketinga i reklamiranja više „ne piju vodu“ i nisu dovoljni. Ljudima je preko glave napadnog reklamiranja, marketing poruke koje su izvikane i prežvakane XY puta, komunikaciranje samo radi prodaje; javnost želi smisao, želi pažnju, želi zabavu i dobru informaciju.

Content Marketing može biti u formi članka, blog posta, ebooka, videa, infografika, PPT prezentacije na SlideShareu, newslettera, emaila, izveštaja.. i ima jasan cilj da poveća vidljivost brenda/proizvoda/usluge/ličnosti, stvori međusobnu povezanost i razumevanje zarad uspostavljanja kvalitetnog odnosa koji se kruniše prodajom/konzumiranjem onoga što prodajete.

Znajući da nam je pažnja kao u zlatne ribice i da tradicionalne metode nisu učinkovite kao ranije, Content Marketing može i jeste način da izazovemo i zadržimo pažnju – pružajući sadržaj koji je jasno targetiran, smislen i relevantan i koji ima značenje i vrednost za onog kojem je namenjen.

Fotografija: www.ivanacirkovic.com

Kako sve ovo i dalje nekima može delovati nejasno i zbunjujuće, evo primera koji će lakše dočarati o čemu pričam ?

Dumb Ways to die
Sigurna sam da ste ne samo naleteli na neki od ovih videa, već i znate pesmicu napamet (čak i vaša ili komšijska deca). Prisutne od 2012., ove naizgled morbidne pesmice kao iz neke igrice su, u stvari kampanja australijske železnice za podizanje svesti o bezbednosti na prugama ? I, ako niste znali, kampanja je bila (i ostala) toliko uspešna, da je smanjila nesreće i stopu smrtnosti za čak 21% i doprinela da 1 milion mladih obeća da će povesti računa o bezbednosti u blizini pruga i voznog saobraćaja!

Moja Firma
Portal iza kojeg stoji kompanija Telenor jedan je od najboljih lokalnih primera uspešnog Content Marketinga. Osmišljen kao portal podrške za sve sadašnje i buduće preduzetnike, Moja Firma je okupila tim ozbiljnih stručnjaka iz sveta društvenih mreža, marketinga, PR-a, ljudskih resursa, pravnih i računovodstvenih regulativa, sa ciljem kreiranja baze znanja i korisne dokumentacije o svim relevantnim temama o i za poslovanje u Srbiji.

ŠTA I KAKO CONTENT MARKETING RADI?

Imate proizvod ili uslugu za koju želite da se čuje i proda – krećete od ideje. Ideju pretvarate u sadržaj koji potom promovišete radi prikupljanja posetilaca od kojih pravite potencijalne kupce. Kreirate dodatni sadržaj koji treba da im je zanimljiv, relevantan i bitan, zainteresujete ih dovoljno dobro da vam ostave kontakt informacije (ebookovi, newsletteri, webinari..). Ako ste i to uradili kako treba, daljim osmišljavanjem i kreiranjem relevantnog sadrćaja zainteresovane posetioce ćete impresionirati i konvertovati u potencijalne kupce i korisnike vaših usluga. Jednostavno, zar ne? ?

Fotografija: www.ivanacirkovic.com

Znači, Content Marketing:

  • prikuplja podatke potencijalnih klijenata
  • povećava vidljivost i prepoznatljivost
  • gradi kredibilitet
  • gradi bazu kupaca

Nadam se da vam je ovaj tekst pomogao i podstakao da, ako već niste, krenete sa Content Marketingom.

Izvor: http://www.ivanacirkovic.com

Lepa Reč
About Lepa Reč 1632 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


13 − 4 =