Najveći brendovi vas pozivaju da dopunite svoje boce!

Fotografija: www.pixabay.com

Da li se sećate vremena kada ste morali da odnesete staklenu flašu od soka u prodavnicu kako biste mogli da kupite novu bocu? Crtani junaci poput Toma i Džerija nas podsećaju da se mleko nekada dostavljalo na isti način. Onda je stigla ambalaža za jednokratnu upotrebu i svet se promenio. Ovih dana piše se o povratku starih ambalaža.

Dvadesetpet vodećih svetskih brendova među kojima su Procter & Gamble CoNestle i Coca-Cola donelo je odluku da počev od ovog leta prodaje neke proizvode iz svoje ponude u ambalaži od metala, stakla i drugih materijala pogodnih za pravljenje ambalaže koja se može više puta koristiti. Ideja je da nakon upotrebe kupac vraća ambalažu koja se nakon odgovarajućeg čišćenja ponovo koristi.

Britansko-holandska kompanija Unilever će nuditi ovako pakovane proizvode već u maju počevši sa kupcima u Njujorku i Parizu. Nakon toga proizvodi u ambalaži za višestruko korišćenje postaće dostupni i u Londonu, Torontu i Tokiju. Proizvodnja ovakve ambalaže poverena je američkoj kompaniji TerraCycle.

PepsiCo će ponuditi pojedine sokove u staklenoj ambalaži. Procter & Gamble će nuditi Pantene šampon u aluminijumskoj bočici, a Tide deterdžent za rublje u kutiji od nerđajćeg čelika. Unilever će ponuditi Dove Axe dezodoranse u stiku takođe u pakovanjima od čelika.

Fotografija: www.pixabay.com

Ambalaža za višestruko korišćenje nije nova ideja

Boce koje se mogu iznova puniti proizvodom dominirale su tržištem četrdesetih godina prošlog veka. Prema statističkim podacima Instituta za reciklažu ambalaže, 100% ambalaže sokova i 86% ambalaže piva bilo je za višestruku upotrebu.

Mada je upotreba ovakve ambalaže značajno smanjena (do 1998. godine prodaja sokova u navedenoj ambalaži pala je na svega 0.4%) i danas postoje kompanije koje praktikuju korišćenje pakovanja za višestruku upotrebu. Ove kompanije koriste specijalna pakovanja ili dozvoljavaju kupcima da sami donesu neku ambalažu koja se potom puni proizvodima poput šampona ili parfema.

Fotografija: www.pixabay.com

Povratak na staro nije uvek korak unazad

Uznemirujući snimci svedoče o šteti nastaloj neodgovornim korišćenjem plastične ambalaže. Okeani, reke i jezera postali su mesto gde se taloži plastični otpad. Mediji navode da je samo 2016. godine stvoreno 335 miliona metričkih tona plastičnog otpada. Posledice su brojne. Vodeni svet je ugrožen, voda za piće je sve manje dostupna, a troškovi saniranja nastalih problema su ogromni.

Procenjuje se da će nova pakovanja Dove i Axe dezodoransa trajati oko 8 godina čime se zamenjuje gotovo 100 plastičnih pakovanja koja su danas u upotrebi.

Uvođenjem ambalaže koja bi mogla iznova godinama da se koristi, značajno bi se smanjila količina plastičnog otpada. Kompanije koje se bave reciklažom upozoravaju da recikliranje otpada nije problem, problem je njegovo nepotrebno stvaranje.

Fotografija: www.pixabay.com

Šta je sa isplativošću?

Jedno od prvih pitanja koje se postavilo kompanijama koje pokušavaju da promene plasman svojih proizvoda na ovaj način, bilo je da li će se to isplatiti. Iz kompanija odgovaraju da cene proizvoda neće značajno varirati u odnosu na njihovu cenu u plastičnoj ambalaži. Ono što predstavlja dodatni trošak za kupce je plaćanje takozvane kaucije ili depozita za pakovanje, kao i troškovi dostave proizvoda jer oni za sad neće biti dostupni u prodavnicama.

Kako je ovo samo početak, praktično testiranje ideje, u ovom trenutku kompanije ne očekuju profit. To je nešto na šta su ove kompanije spremne jer bi ovakva promena u poslovanju smanjila emisiju gasova, stvaranje otpada i rasipanje energije. Sve to čini smanjenje profita manje važnim.

Izvor: priredila Jelena Milošević, iSerbia

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × 4 =