DOKAZANO: Žene bolje spavaju uz psa

Fotografija: Pixabay.com
Oduvek znani kao čovekovi najbolji prijatelji, psi su odnedavno postali poznati i kao “partneri” uz koje žene najbolje spavaju, što je dokazano istraživanjem američkog Udruženja ljubitelja pasa. U studiji su učestvovale 962 žene, od kojih je gotovo 50 odsto spavalo sa najmanje jednim psom u krevetu, trećina sa mačkom, a nešto više od polovine ispitanica sa muškarcem.
Dokazano je da su se dame koje su spavale sa kucama osećale komfornije i sigurnije tokom sna, pa su se budile odmornije, što je objašnjeno time da su psi poznati kao zaštitnici koji lako upozore na neželjene goste.

Pročitajte još: 5 vrsta pasa koje izgledaju strašno, a zapravo su maze

Takođe, oni razvijaju zdravije obrasce spavanja sa svojim vlasnicima, od ljudi ili mačaka, jer 75 odsto noći provedu spavajući i manje su aktivni po mraku. Prema drugom istraživanju, američke Asocijacije veterinara, potvrđeno je da i muškarci i žene bolje spavaju ako je pas u istoj prostoriji sa njima, a ne baš u samom krevetu. Ovi naučnici privoleli su osobe sa poremećajem sna da spavaju u istoj sobi sa psima tokom pet meseci, nakon čega im se kvalitet sna znatno popravio.

 

Izvor: Novosti.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1632 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty + 16 =