BRITANSKI STRUČNjACI UPOZORAVAJU: Voćni jogurti sadrže više šećera od gaziranih pića!

Fotografija: pixabay.com

Nakon analize više od 900 jogurta na britanskom tržištu naučnici upozoravaju da su mnogi jogurti prepuni šećera i da se javnost ne sme zavaravati da konzumira zdravu namirnicu

Nakon analize više od 900 jogurta na britanskom tržištu naučnici upozoravaju da su mnogi jogurti prepuni šećera i da se javnost ne sme zavaravati da konzumira zdravu namirnicu.

Naučni tim sa Univerziteta Leeds utvrdio je da su tzv. organski jogurti bili među najzaslađenijima i sadržavali su više šećera na 100 grama proizvoda od gaziranih pića.

Tek se prirodni ili grčki jogurti moglu svrstati u grupu napitaka s niskim udelom šećera.

Prema rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu BMJ Open najviše šećera sadržavali su tzv. jogurt deserti – prosečno 16,4 grama na 100 grama proizvoda. U toj kategoriji po udelu šećera su i proizvodi poput čokoladnog musa ili rožate koji ne sadrže jogurte.

Drugi po redu najslađi jogurti bili su “organski” s prosečno 13,1 grama na 100 grama proizvoda.

Dečji jogurti prosečno su sadržali 10,8 grama na 100 grama proizvoda što odgovara količini od dve kocke šećera, utvrdilo je istraživanje.

Poređenja radi 100 grama koka kole sadrži devet grama šećera.

U grupu jogurta s niskim udelom šećera, odnosno manje od pet grama šećera na sto grama proizvoda, ušlo je tek devet odsto jogurta.

Mislim da će ljudi, uključujući roditelje, biti iznenađeni koliko je zapravo šećera u jogurtima – kaže voditeljka istraživanja Bernadet Mur.

Moj je savet da kupite prirodni jogurt i pomešate ga s vašim voćem

Izvor: Informer.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × 1 =