Jednostavne ideje za reklamiranje: Personalizovanje kutija za dostavu kao deo odlične brending strategije

Onlajn trgovina neumoljivo raste u poslednjih nekoliko godina, a tokom 2020. godine, najviše zbog karantina i izolaciije, može se reći da je doživela „zlatno doba“. Prema nekim izveštajima, veruje se da je u Srbiji ukupna potrošnja preko interneta u 2020. godini iznosila 455 miliona evra. Mnogi su videli svoju šansu za pokretanje biznisa u onlajn trgovini i priliku da brzo dopru do potrošača. Uz brzu isporuku, poštovanje dogovora i kvalitetan proizvod, brendiranom ambalažom ćete svoje kupce učiniti posebnim. Imaće osećaj da su naručili neki unikatni markirani proizvod i sigurno će se pohvaliti na društvenim mrežama. Uz malo truda imaćete odlične preporuke. Zato je važno brendiranje kutija za dostavu, o kojima će biti reči u nastavku teksta.  

Kartonska kutija – genijalni izum za svakodnevnu rutinu

Da li ste nekad razmišljali o tome koliko su pojedini predmeti koje svakodnevno koristimo u stvari genijalni izumi? Takav je slučaj sa kartonskim kutjama. Koristimo ih za selidbe, igrice kućnih ljubimaca, za odlaganje stari, pakovanje poklona, dostavu proizvoda i slično. Zanimljiva je činjenica da se prvi poznati primer kartonske kutije pojavio 1817. godine i to sa nemačkom društvenom igrom – Igra opsade. Nakon toga se njihova upotreba proširila na skladištenje i transport žitarica. Međutim, za godinu nastanka prve kartonske kutije uzima se 1879. zahvaljujući vlasniku jedne fabrike papira iz Njujorka, koji je shvatio da je to odličan način za skladištenje materijala. Nedugo nakon toga, kompanija za proizvodnju krekera Nabisko naručila je dva miliona kartonskih kutija. Danas ne možemo zamisliti skladištenje robe, selidbe i dostave bez ovog genijalnog izuma. 

Jednostavne ideje za reklamiranje: Personalizovanje kutija za dostavu kao deo odlične brending strategije

Prodavci su upoznati sa činjencom da je ambalaža „prodavac iz senke“ i izuzetno važan instrument marketinga za pridobijanje novih kupaca. Ukoliko se nađe u situaciji  da mora da izabere između dva proizvoda podjednakog kavaliteta, kupac će se odlučiti za proizvod sa boljim grafičkim rešenjem i oblikom pakovanja. Zato su prodavci sve više posvećeni izgradnji brenda kroz „markiranje“ kutija, naročito kada je u pitanju dostava. Brendiranje kutija za dostavu odličan je način da vas kupci preporuče na društvenim mrežama. Kada roba stigne, oni snime kako je otvaraju i postavljaju video na Story ili Post. Najverovatnije će vas i tagovati, pa će njihovi pratioci znati kod koga mogu nabaviti željeni proizvod. 

Jednostavne ideje za reklamiranje: Personalizovanje kutija za dostavu kao deo odlične brending strategije

Tipovi kartonskih kutija za dostavu 

Tržište internet dostave ka fizičkim licima standardno beleži rast od preko 15% na godišnjem nivou. Prodavci se sve više odlučuju da na svojim sajtovima dodaju opciju za onlajn kupovinu. Kada ispuručuju robu, to rade u kartonskim kutijama specijalnog dizajna sa istaknutim logotipom. Oni su svesni da će se na taj način pozicionirati u svesti potrošača i razlikovati se od konkurencije. Ako se jednom identifikuje sa brendom, kupac će mu ostati veran. U zavisnosti od proizvoda koji se isporučuje, kartonske kutije mogu biti različitih boja, veličina i oblika, sa drškom ili bez nje.

Kada se isporučuju piće ili tegla meda, na primer, dobro je imati kutije koje prate oblik proizvoda sa otvorom na kome se vidi etiketa brenda. Za konditorsku industriju, igračke i elektronske proizvode najčešće se koriste kaširane kutije. Osnovni štampani meterijal se ojačava lepljenjem, pa su pogodne i za teže predmete. Osim toga, na njima je moguća primena različitih grafičkih elemenata kao što su UV lak, WD lak, plastifikacija i foliotisak. Za modnu industriju i slanje odeće i obuće najprikladnije su komercijalne kartonske kutije. Kao i na prethodnim, na njima je moguća odlična primena grafičkih elemenata. Kutije za dostavu hrane takođe mogu biti raznovrsne u zavisnosti da li je u pitanju pakovanje za azijsku hranu, picu, pomfrit, tortu ili kolače. 

Jednostavne ideje za reklamiranje: Personalizovanje kutija za dostavu kao deo odlične brending strategije

Brendiranje kutija za dostavu i druge ambalaže

Najjednostavniji način za brendiranje kutija za dostavu i drugih oblika ambalaže je lepljenje stikera. Stikere možete napraviti i sami u Photoshop-u ili nekom drugom programu, odštampati u fotokopirnici i iseći sami. Ako hoćete da izgledaju profesionalnije, onda možete naručiti dizajn, digitalnu ili ofset štampu i plastifikaciju sjajnom ili mat folijom. Ako imate mali biznis, možete dati neki unikatni „pečat“ kroz dekupaž ili neki drugi vid oslikavanja kutije. Za serijsku proizvodnju ili luksuzniju robu, preporučljivo je naručiti tipske kutije: kaširane ili komercijalne kartonske kutije. Vaš brend će biti prepoznatljiv i kupci će se rado ponovo opredeliti za njega. 

Kada prodajete proizvode preko interneta i vršite dostavu na kućnu adresu, potrudite se da vaš brend ostane u svesti potrošača, a to svakako možete postići jednostavnim presonalizovanjem i brendiranjem kutija za dostavu. 

Ljiljana Bugarin
About Ljiljana Bugarin 45 Articles
Mama tri devojčice. Veliki obožavalac Elvisa. U slobodno vreme voli da istražuje i piše članke o zdravom životu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eighteen − three =