Kako odabrati garderobu za prolećno putovanje?

oprema-za-sport-patike-duks
Foto: Pexels.com

Pandemija korona virusa zatvorila je sve granice na skoro godinu dana, pa je prethodne godine najveći deo leta jedina šansa za putovanje bio obilazak sopstvene zemlje. Ove godine je situacija bolja – granice nekih država su počele da se otvaraju, a za odlazak na more najverovatnije će biti potrebni samo volja, PCR testovi ili potvrda o vakcinaciji. 

Ukoliko ove godine ipak ne želite da napuštate granice Srbije, možete da kao i tokom prošle godine obiđete brojne znamenitosti i prirodne lepote koje naša zemlja pruža. U tom pogledu, prolećna putovanja u Srbiji su savršen izbor jer ne zahtevaju utrošak velike količine vremena za planiranje, a svakako su pristupačnija opcija nego putovanje preko granice.

Poznato je da je proleće mnogima najlepši deo godine i da ga treba provesti u prirodi koliko god je to moguće. Međutim, prolećno vreme može biti jako promenljivo, što i sam izbor garderobe čini komplikovanim. U nastavku teksta saznajte koji su to komadi odeće neophodni za prolećno putovanje – ovi saveti sigurno će vam olakšati pakovanje!

Kvalitetan donji veš je neophodan u svakoj situaciji

Prolećna putovanja su karakteristična, jer dozvoljavaju veliki broj sportskih aktivnosti, te je neophodno i svoju garderobu prilagoditi tome. Donji veš birajte tako da bude zaista odličnog kvaliteta. On tokom svakodnevice treba da pruža zaštitu, udobnost i sigurnost tokom čitavog dana, pod uslovom da je sačinjen od kvalitetnog pamuka. 

Prolećna putovanja često uključuju posete nekoj poznatoj banji, prirodi, znamenitostima ili obilaske novog grada. Obzirom na raznovrsnost lokacija, moguće je da će se dame želeti i neki malo elegantniji stil oblačenja. Za te prilike je potreban donji veš koji savršeno prijanja i čini da se žene osećaju prirodno.

Muškarci takođe cene udobnost koju pruža kvalitetan donji veš sačinjen od prirodnih materijala. Njegove karakteristike najviše dolaze do izražaja kada su u pitanju sportske aktivnosti malo ekstremnijeg karaktera, poput planinarenja, koje je jako česta aktivnost na prolećnim putovanjima. 

Udobna garderoba za ceo dan

Kada se radi o prolećnom putovanju, mnogima je to avantura gde mogu obići razne destinacije i dobro se zabaviti, čak i pre nego što se otvore granice za duža putovanja

Za sada, dovoljno je da sednete u vaš automobil i potražite neko zavučeno mesti u prirodi idealno za kampovanje ili udaljenu vikendicu za odličan odmor.

Zbog toga se za ovakav tip putovanja savetuje što udobnija garderoba koja pruža komfor tokom celog dana i svih aktivnosti. Sigurno većini ljudi dok ovo čita prvo padaju na pamet dukserice i trenerke, jer su nezaobilazni deo outfita-a, čak i onih koji nikad ne izlaze iz svojih pantalona i košulja

Osim što pružaju lagodnost tokom nošenja, mnogi komadi odeće iz ove kategorije dizajnirani su po najnovijim trendovima, tako da predstavljaju idealno rešenje za one koji brinu o svom izgledu. Zbog svega toga, predstavljaju obavezne komade odeće, bez kojih nikako ne treba krenuti na prolećno putovanje. 

Potrebno je da obuća bude udobna i elegantna

Za svako prolećno putovanje u prirodi je potrebna adekvatna obuća za svaku priliku. Pre svega, kvalitetna sportska obuća je neophodna za pešačenje po divljoj prirodi i utabanaim šumskim stazama.

patike za trčanje
Foto: Pexels.com

Najčešći izbor za ovaj tip aktivnosti su patike za trčanje, koje imaju djon ispunjen memorijskom penom za udobnost, tako da ne morate brinuti o žuljevima i drugim posledicama, što izaziva nošenje nekvalitetne obuće duži vremenski period. 

Različiti sportski brendovi se bave proizvodnjom sprtske obuće, te su i sportske patike često  dizajnirane tako da odgovaraju i drugim odevnim kombinacijama, namenjenim za različite aktivnosti.

Da li su potrebni šal, kapa i rukavice?

Često izbor za prolećno putovanje može biti i neka od planina u našoj zemlji, zbog prirodnih lepota koje pruža. Poznato je da uprkos toplom vremenu preko dana, uveče na planinama može biti poprilično hladno. 

Iako proleće donosi sunčano vreme, poseta prirodi zahteva odeću koja nije namenjena samo za lepo vreme. Baš zato je potrebno dobro se opremiti za ovakva putovanja, pa ne zaboravite da na pomenuti tip putovanja ponesete i neke komade odeće karakteristične za zimski period, poput šalova, kapa i rukavica

Ova garderoba se uglavnom nosi za svaki slučaj, ali je uvek dobro imati na planini, a najviše ukoliko putujete sa svojim mališanima.

Prolećno kupanje samo za najhrabrije

Mladi koji putuju sa društvom često biraju vikendice u prirodi za prolećne destinacije, a one jako često u sklopu svog dvorišta mogu imati i bazene za kupanje. Iako proleće ne donosi tropske vrućine, kao što je to slučaj u letnjem periodu, neki dani su toliko topli da teraju ljude na kupanje u bazenu, kao najefikasnijem vidu rashlađivanja.

Oni malo hrabriji se odlučuju da se rashlade u bazenu, a ako spadate u ovu grupu ljudi, ne zaboravite da ponesete svoje kupaće kostime i kupaće gaće za muškarce.

Ako se sa druge strane, odlučite za posetu nekom od hotela sa unutrašnjim bazenom, kupaći kostimi su jedan od bitnijih komada odeće, kako bi rekreacija u sklopu dnevnih aktivnosti bila savršena. 

Proleće predstavlja deo godine kada se priroda budi, a vreme iz hladnog prelazi u prijatno toplo, a zbog toga je idealno za uživanje u prirodi. Baš zato se mnogi odlučuju za kratko putovanje sa prijateljima ili porodicom u nekom od prolećnih termina. Iako je toplo, dešava se da dođe do naglih promena i naglih zahladjenja, a zbog toga je neophodno poneti i nešto toplije za presvlaku. Svakako da na izbor garderobe za ovakvo putovanje utiču i aktivnosti koje planirate, a nadamo se da smo u ovom tekstu uspeli da vam određenim savetima damo smernice za vaš konačan izbor. 

Srbijanka Stanković
About Srbijanka Stanković 37 Articles
Aska - crna ovca i pisac. Kalinina i Lazareva mama. Žmuova. Budna već tri veka.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × 3 =