Provere na autu koje treba izvršiti pre nego što krenete na duži put

automobil-put
Foto: Pixabay.com

Polazak na put, posebno ukoliko vam društvo prave i drugi članovi porodice, uglavnom podrazumeva određene manje ili više opsežne pripreme. Dok neko ima zadatak da pakuje garderobu i obuću, neko da misli o hrani i vodi za put, vaše kao vozaka jeste da brinete o bezbednosti svih vaši saputnika.

Bez obzira na to koje je starosti vaše vozilo, ništa ne treba prepuštati slučaju, već obaviti provere koje će preduprediti havariju na putu i zaštiti putnike od loših scenarija. Kada je u pitanju vremešniji model vozila, treba biti oprezniji kod provera i priprema pred put i nastojati da izbegnete one incidente nakon kojih vaš stari automobil možete prodati jer će vas njegova popravka i šlepanje u inostranstvu vrlo verovatno koštati približno koliko vredi sam auto.

#1 Ne krećite na put, a da niste proverili pritisak pneumatika

Ukoliko ste iskusan vozač, ovo vam se možda čini kao suvišna i potpuno izlišna napomena – ali verujte da nije. Čini se da samo nedovoljno napumpane gume mogu napraviti havariju na put i omesti vas da stignete na svoje odredište, ali je činjenica da i gume koje su prepumpane mogu zadati nevolje.

Pored toga što može doći do nezgode na putu, ukoliko redovno imate problem sa velikim ili malim pritiskom u gumama, imajte na umu da se takve gume više i brže troše, pa treba proveriti njihovo stanje uopšte, kako ne bi pukle na putu. Takve provere neophodno je vršiti na dve nedelje, a ne samo pred put, ali je tada izuzetno važno ne preskočiti barem vizuelnu kontrolu pritiska u gumama.

#2 Da li na put krećete sa zimskim ili letnjim gumama?

Čini se da su samo letnje gume te koje mogu biti opasne kada se koriste u vremenskim uslovima neprilagođenim za njihovu upotrebu, tj. u zimskim mesecima. Međutim, zabluda je da obrnuto nije takođe opasno.

Prilagodite gume godišnjem dobu i aktuelnim vremenskim prilikama kako biste izbegli neprilike, a izmajte na umu da vrele letnje temperature izazivaju pregrevanje asfalta, što značajno troši, tj. istanjuje gume – stoga na put ne krećite sa tankim pneumaticima.

#3 Prekontrolišite pažljivo svetlo na autu

Ukoliko krećete na duži put, verovatno ćete bar neki njegov deo provesti u noćnoj vožnji. Najmanje što vam treba jeste da na nepoznatom putu nemate dovoljno dobro svetlo, da jedan far ne radi, ili još gore, da ne radi svetlosna signalizacija.

auto-na-putu-sneg
Foto: Pixabay.com

Zato je veoma važno da sednete u suto i isprobate sve opcije, izađete i uverite se da sve funkcioniše, kako ne biste doveli u opasnost ni sebe ni druge učesnike u saobraćaju, a takođe i kako biste izbegli plaćanje oštrih i skupih zakonskih kazni.

#4 Da li ste proverili sve tečnosti u vozilu?

Postoji barem nekoliko različitih vrsta tečnosti čiji nedostatak može da vam napravi ozbiljne probleme na putu. Na prvom mestu, tu je ulje za motor. Njega ćete proveriti tako što suv štapić za merenje, bez tragova ulja, zaronite u ulje u automobilu, a potom izvadite i pogledate na štapiću odakle počinju tragovi.

Ukoliko tragovi počinju nisko na štapiću i bliže se donjoj granici, to je znak da ulje treba dopuniti. Vodite barem okvirnu evidenciju koliko često dopunjavate ulje jer vam ta informacija može biti od ključnog značaja – to znači da, ako ste to nedavno uradili, a ulja već nedostaje, postoji mogućnost da auto ispušta ulje, što ćete proveriti ukoliko se sagnete i proverite ispod auta ima li tragova curenja.

Međutim, nije ulje za motor jedino što treba proveriti, tu su i: rashladne tečnosti (štite motor od pregrevanja), tečnost za automatski menjač ukoliko je auto na automatsko upravljanje, ulje za kočnice, kao i tečnost za održavanje vetrobranskog stakla. Ne želite da vas bilo gde na dužim relacijama zatekne bilo koji od problema sa količinom tečnosti, stoga ih obavezno proverite pre puta.

#5 Prekontrolišite da li je sve u redu sa klimom u vašem vozilu

Putovanje je u današnjem svetu nezamislivo bez klima uređaja u automobilu, posebno u vrelim letnjim mesecima, kada čitave sate treba provesti na uzavrelom putu. Da se vaše putovanje ne bi pretvorilo u boravak u jednom od krugova pakla, na vreme proverite ispravnost klime u automobilu.

Ovu vrstu provere teško ćete sprovesti sami. Najbolje je da ipak odete kod stručnjaka koji će očistiti filter i proveriti tečnost za klimu, dopuniti je ukoliko treba i učiniti da na put krenete opušteni i bez razmišljanja o vrućinama.

#6 U kakvom je stanju vaš akumulator?

Ne krećite na put ukoliko niste sigurni da li je akumulator u njemu ispravan. Imajte u vidu da je prosečno trajanje akumulatora oko 4 godine, te da ukoliko će se skoro navršiti taj period, morate voditi računa da vas akumulator ne izda onda kada se najmanje nadate.

Proverite sve navedene stavke, a ukoliko se osećate bezbednije, proverite i druge koje smatrate važnim. Ma kolika euforija bila oko nove turističke avanture, zapamtite da je najvažnija sigurnost na putu i da treba sve učiniti kako ona ne bi bila dovedena u pitanje, a dobar provod zagarantovan je kada opušteni i bezbrižni krećete na put!

Srbijanka Stanković
About Srbijanka Stanković 8 Articles
Aska - crna ovca i pisac. Kalinina i Lazareva mama. Žmuova. Budna već tri veka.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × 2 =