Kako je grčka kultura prisutna u našem svakodnevnom životu?

Grčka kultura je jedna od najstarijih i najuticajnijih kultura na svetu. Njeni tragovi se mogu naći u različitim aspektima našeg života, bilo da je reč o hrani, muzici, plesu, načinu zabavljanja, jeziku ili istoriji. 

U nastavku teksta istražićemo na koji sve očigledne i neočigledne načine se grčka kultura provlači kroz naš život, unoseći tako izvesnu dozu veselja i egzotičnosti.

Grčka zabava na mnogo načina

Kada pomislimo na Grčku, neke od prvih asocijacija koje nam se javljaju su giros, sirtaki, zabava i dobro raspoloženje.

Istina je da se grčki narod veseli na način koji umngome podseća na srpski.

Melos grčke tradicionalne muzike dobro nam je poznat, a neretko i veoma sličan ostalim balkanskim ritmovima.

Tradicionalna grčka muzika je prepoznatljiva po upotrebi instrumenta poput buzukija i baglama, kao i po karakterističnim ritmovima i melodijama. Danas, grčka muzika se razvila i obuhvata različite žanrove, od tradicionalne do pop i rok muzike. 

Tako danas, mnoge savremene pesme prepevane su sa grčkog na srpski jezik.

Grčka kultura je umešala svoje prste na najrazličitijim mestima, pa je tako ima i u igrama na sreću. Igrajte grčki kino uživo i postaće vam jasno zašto je ova igra jedna od najpopularnijih među igrama na sreću. 

Ne razlikuje se puno od lotoa, a suština igre je u izvlačenju brojeva i pravljenju dobitnih kombinacija.

Igrač bira određene brojeve iz raspona brojeva. 

Nakon odabira, organizuje se nasumično izvlačenje brojeva. Koliko će se brojeva izvlačiti takođe varira u različitim verzijama igre.

Nakon toga, sledi isplata gde igrači dobijaju dobitak na osnovu broja ispravno izabranih brojeva i uloga koju su postavili. Što više brojeva igrač izabere i pogodi, to je veći dobitak.

Ono zbog čega je grčki kino primamljiv je to što obično ima česta izvlačenja, ponekad na svakih nekoliko minuta, što omogućava igračima brze rezultate i mogućnost da saznaju odmah da li su osvojili nagradu.

Od koraka do poskoka – grčki tradicionalni ples

Grčki ples je takođe važan deo grčke kulture. Tradicionalni plesovi poput hasapika i sirtakija su prepoznatljivi širom sveta. 

Ovi plesovi su često praćeni muzikom i donose radost i veselje, a samim tim i neku posebnu energiju. Učenje nekih osnovnih koraka grčkih plesova može biti zabavno iskustvo i pružiti vam priliku da se povežete sa grčkom kulturom gotovo ritualski. 

Grčka istorija koju čuvaju lokaliteti i književnost

Grčka književnost je jedna od najstarijih pisanih izvora koji su i dalje prisutni u savremenoj književnosti kroz (modifikovan) mit, legende i filozofske stavove Platona, Aristotela, Aurelija.

Antička Grčka je bila kolevka demokratije, filozofije, umetnosti i nauke. 

Kolevka kulturne i svetske baštine čuva se na poznatim arheološkim nalazištima kao što su Delfi, Akropolj u Atini, Olimp i slično.

Ukusi Mediterana kao neizostavni deo tradicionalne srpske kuhinje

Možda prva asocijacija na Grčku i njenu kuhinju je giros. Naravno da to nije jedini tradicionalni recept koji grčka kuhinja ima da ponudi ali je svakako najzastupljeniji svuda po svetu.

Između ostalog, grčka kuhinja je poznata po svojoj jednostavnosti i svežim sastojcima. Maslinovo ulje, sir, jogurt, med, povrće i morski plodovi su samo neki od namirnica koje čine osnovu grčke kuhinje. 

Mnoge od ovih namirnica su postale sastavni deo naše ishrane. Salata od feta sira, tzatziki sos, musaka i suvlaki su samo neka najpopularnija jela koja su se odomaćila u našim restoranima i domovima. 

Kao zamena za našu rakiju može poslužiti grčko piće uzo.

Priprema grčkih jela može biti zabavan način da uronite u grčku kulturu i istražite nove ukuse. Savetujemo vam da se oprobate!

Grecizmi u srpskom jeziku

Veliki broj naših reči su preuzete iz grčkog jezika. Mnogih nismo ni svesni, te mislimo da su zapravo turcizmi. Takva reč je avlija. 

Reč avlija ima starogrčki oblik auli, što se na novogrčkom čita kao avli, te je dodat sufiks -ja, turskog porekla (kao u reči delija, kapija).

Očiglednije tragove grčkog jezika možemo pronaći u crkvenim tekstovima i pravnim dokumentima, kao što su Dečanska hrisovulja i Dušanov zakonik.

Neke od reči su sledeće: hrisovulja (povelja), irmos (crkvena pesma), jelej (posvećeno ulje), adski (onaj koji pripada donjem svetu), nektar (hrana grčkih bogova), aratos (proklet) i glagol ratosiljati se u značenju osloboditi se.

Od nekih učestalijih grecizama imamo sledeće: blenuti ili gledati zabezeknuto od glagola blepo, za žitaricu sitari, zona, i pojas, od zoni, kunjati u značenju dremati vodi poreklo od grčke reči kolevka – kunia.

Prisustvo grčke kulture u našem svakodnevnom životu je nešto što treba poštovati i negovati kroz običaje. 

Kroz hranu, muziku, ples, jezik i istoriju možemo se povezati sa ovom bogatom kulturom na zabavan i angažovan način. Na taj način postajemo svesni da je umrežavanje kultura nekad toliko čvrsto, da je teško razlikovati ,,naše’’ od ,,njihovog’’.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × 5 =