Šta sve nismo znali o Ameliji Erhart

Fotografija: Wikipedia

Amelija Erhart bila je američka pionirka avijacije i borac za prava žena. Nešto pre svog 40. rođendana, krenula je u avanturu koju niko do tada nije uspeo, ni probao – krenula je na let oko sveta. Međutim, nestala je iznad Pacifika, 2. jula 1937. i nikada nije pronađena.

U nastavku otkrijte činjenice koje sigurno niste znali o ovaj neverovatnoj ženi.

1. Bila je druga osoba koja je samostalno letela preko Atlantika… ikada!

Amelija Erhart je najpoznatija po tome što je prva žena koja je završila svoj podvig. Ona je bila druga osoba koja je to ikada samostalno uradila! Prvi je bio Čarls Lindberg, koji je obavio let u maju 1927. godine. Erhartova je to učinila u maju 1932. godine.

2. Prvi put kada je videla avion, nije bila impresionirana

Nakon njenog nestanka, nekoliko njenih dnevnika je objavljeno kao knjiga pod nazivom Poslednji let. U jednom od njih priseća se trenutka kada je prvi put videla avion. Imala je deset godina, i bila je u poseti državnog sajma u Ajovi. Seća se da je videla predmet od zarđalih žica i drveta koji izgleda neinteresantno. Čak i nakon što joj je neko ko je stajao u blizini rekao da bi taj izum mogao da leti, Erhartova je i dalje govorila da je više impresionirana šeširom koji je upravo kupila.

3. Nije bila baš toliko ispred svog vremena kao što možda mislite

Amelija Erhart nije bila jedini uspešni ženski pilot tog vremena. Nekoliko njenih savremenica su bile žene koje su bile podjednako dobre, ako ne i bolje od nje. Luiz Taden, na primer, postavila je nove rekorde u dostignutoj brzini, nadmorskoj visini i solo izdržljivosti 1929. godine i ostaje jedini pilot koji drži sva tri rekorda u isto vreme. Još jedan pionir, Rut Nikols, postavlja ženske rekorde u brzini, nadmorskoj visini i kilometraži, dve godine kasnije.

4. Nije volela ni kafu, ni čaj

Amelija nije pila ni kafu, ni čaj. Njen trik koji je držao budnom tokom letova je boca mirisnih soli. Ipak, postoji jedan topli napitak koji joj se svideo – otkrila je da je tokom leta preko Atlantika uživala u šoljici vruće čokolade.

5. Ona je ohrabrivala druge žene da lete

Tokom 1928. godine, Erhartova je postala prva urednica avijacije časopisa Cosmopolitan. Napisala je 16 članaka za časopis, od kojih su neki govorili o ulozi žena u avijaciji. Pitala se Zašto se žene plaše letenja? i iznela stav da će se mogućnosti žena u letenju poboljšati vremenom, baš kao i u svim drugim industrijama.

6. Postavila je tri impresivna rekorda u istoj godini

U prvih pet meseci 1935. godine, Erhartova je postala prva osoba – ne samo žena – koja je obavila tri impresivna leta. Tog januara, preletela je samostalno od Honolulua na Havajima do Ouklenda u Kaliforniji, što je prva osoba koja je to učinila sama. U aprilu je letela iz Los Anđelesa u Meksiko Siti. Manje od mesec dana kasnije, odletela je iz Meksiko Sitija u Njuark. Nijedan od tih letova nikada ranije nije bio samostalan, od strane muškarca ili žene.

7. Možda je preživela svoj poslednji let

Tragično, slava Amelije Erhart je samo dodatno učvršćena njenim misterioznim nestankom 1937. godine. U pratnji svog navigatora, Freda Nunana, krenula je na put oko sveta. Ali 2. jula, nakon što je par krenuo na poslednju etapu svog putovanja, koji bi ih odveo preko južnog Tihog okeana, avion je jednostavno nestao. Iako je vlada sprovela masivnu pretragu – najskuplju te vrste u to vreme – nijedan trag od njih ili njihov avion nikada nije pronađen. To je, naravno, navelo mnoge ljude da postavljaju teorije da je ona zapravo preživela.

Izvor: DDL.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1699 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


17 − five =