Da biste decu naučili zdravim porodičnim odnosima nisu vam potrebne reči

Fotografija: www.zelenaucionica.com

Moje starije dete nema problem kad treba da prespava kod bake. Štaviše, obožava. Mlađa ćerka je malo privrženija mami i tati i teže se odvaja. Tako je bilo i prošle nedelje kad je, posle nekog vremena, trebalo da provedu noć kod bake, a bez mame i tate.

“A šta ćete ti i tata da radite kad mi ne budemo tu?” pitala je.

“Ne znam, možda ćemo gledati neki film,” odgovorila sam.

Moj sasvim iskren i nimalo tendenciozan odgovor deluje potpuno beznačajno, ali imao je mnogo dublji značaj u očima moje ćerke. To je zato što naša deca znaju da gledanje filma kod kuće zapravo znači da mama i tata sede na kauču, jedno do drugog, zagrljeni.

“Da, da!” rekla je odjednom puna entuzijazma. “Hoću da idem kod bake da spavam!”

Njena iznenadna promena podsetila me je na to koliko je deci zapravo važno da budu sigurni u to da se njihovi roditelji vole. To im nudi osećaj sigurnosti, ušuškanosti, iste one koju smo mi imali kao deca u trenucima kad se, na dugim putovanjima, vozimo na zadnjem sedištu i mirno tonemo u san, znajući da smo sigurni, voljeni, da smo baš tamo gde treba da budemo. Deca jednostavno vole da vide roditelje kako razmenjuju nežnosti. Osim osećaja sigurnosti koji je u detinjstvu neverovatno važan, to im pruža i odličan model za stvaranje emotivnih veza i otvoreno pokazivanje emocija kasnije u životu.

Ako želimo da naša deca razviju zdrave odnose kasnije u životu, moramo se stalno podsećati da sve što oni nauče o vezama – nauče od nas. Ovo možda zvuči zastrašujuće jer roditeljima stvara ogroman pritisak, ali to možda i nije loše. Nateraće vas da pažljivije negujete svoj odnos sa partnerom, jer imate na umu da iz toga uči i vaše dete.

Pokazivanje nežnosti i ljubavi svom partneru ispred dece takođe ih uči tome šta je bezuslovna ljubav. Život u porodici nije savršen. Deca treba da vide da čak i kad postoje neslaganja, prepirke, svađe, da to ne znači da su mama i tata prestali da se vole, ili da je za ljubav u porodici neophodno ispuniti nekakve uslove. Tako će deca, čak i kad morate da ih disciplinujete, zasigurno znati da to ne znači da ih ne volite.

Deca koja su često svedoci roditeljske ljubavi naučiće sve što treba da znaju o ljubavi, braku i međusobnoj brizi. A da nećete morati nijednu reč o tome da im kažete.

Izvor: www.zelenaucionica.com

Lepa Reč
About Lepa Reč 1632 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


sixteen + 3 =