5 sastojaka do zdravlja

Najčešće čujemo a i sami možda kažemo da zdrava ishrana nije ukusna, da je skupa i dosadna. Da ovo ne mora da bude pravilo, probajte recept koji vam donosim iz Grčke mediteranske kuhinje.

Lefkada pored toga što je poznata po najlepšim plažama sveta, gaji i jednu tajnu. U samom njenom središtu se nalazi selo Egluvi Εγκλουβή u kom su polja sočiva. Ovo selo je sa najvišom nadmorskom visinom na Lefkadi i poseduje specifičnu klimu koja naročito odgovara organskom uzgoju sočiva. Ovde se tradicija neguje pa je celokupna proizvodnja ručna i uz potpuno odsustvo bilo kakvih hemijskih preparata. Zbog toga, sočivo iz Egluvija je pobednik na svetskim sajmima i jedan je više razlog za posetu Lefkade na čemu bi vaše telo bilo vrlo zahvalno.

Sočivo ili φακές spada u grupu superfoods sa razlogom. Sadrži veliku količinu proteina, magnezijuma i kalcijuma. Odlično je u poboljšanju varenja jer sadrži vlakna i kalijum a ne izaziva holesterol. Grčki doktori ga preporučuju zbog visoke koncentracije gvožđa te sočivo pomaže u količini hemoglobina u krvi. Ova biljka poreklom sa Bliskog istoka spada u grupu mahunarki i jedna je od prvih pripitomljenih biljnih vrsta u ljudskoj ishrani. Posle soje, sočivo je povrće koje sadrži najveću količinu belančevina zbog čega se koristi širom sveta.

 Iako impresivno po svim blagodetima koje sočivo pruža, ono ipak nije skupo kao većina biljaka koje spadaju u grupu superfoods a i sprema se veoma brzo i lako. Recept je naročito praktičan jer količinu svih sastojaka možete prilagoditi svom ukusu dok će nutritivne vrednosti sočiva i dalje negovati vaš organizam. Sama priprema traje svega 5 minuta a vaš ukusan ručak je gotov za 35 minuta.

5 sastojaka do vašeg zdravlja:

430g sočiva

1 šolja maslinovog ulja

3g (1 kašičica) soli

9g (1 supena kašika) origana

5 čena belog luka

Potrebno je napuniti pun ketler vodom i uključiti ga da voda proključa. Ukoliko nemate ketler, preskočite ovaj korak. U međuvremenu u šerpu zapremine od oko 3 litre izručiti okvirno 430g sočiva i uključiti ringlu na najvišu temperaturu. Kada voda iz ketlera proključa, preliti sočivo u šerpi tako da nivo vode bude 3 do 4 prsta iznad sočiva. Ovo ostaviti da ključa 5 minuta. Za to vreme ponovo napuniti pun ketler vodom i staviti da proključa. Nakon što je sočivo kuvano 5 minuta, pažljivo izručite svu vodu iz šerpe tako da u njoj ostane samo prokuvano sočivo. Vratite šerpu na ringlu i proključalu vodu iz ketlera sipajte u šerpu skoro do vrha. U nju dodajte šolju maslinovog ulja, so, origano i beli luk. Poklopite serpu i nakon što sve proključa ostavite da se kuva 30 minuta.

Ovim je vaš ručak gotov. Ako želite, pozovite nekog da ga podelite jer se sreća deljenjem umnožava.

Prijatno

Jelena Durin Dimitropoulou
About Jelena Durin Dimitropoulou 2 Articles
Content i Copywriter. Izdaje apartman na Lefkadi. Analitično i sa strašću istražuje turizam, lični razvoj, šminku i uzgajanje pasa. Inženjer voćarstva i vinogradarstva. Koristi butere i eterična ulja u pravljenju svoje kozmetike. Često govori: “U znanju je moć” pa u svemu radolznalo traži nešto novo da nauči. Po prirodi uporna i optimistična. Smatra da život kao takav treba da se slavi. Ona to radi kroz pisanu reč, živopisnim bojama i šljokicama. Veruje u promene i bolju verziju sveta, pojedinca i sebe.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eighteen − 18 =