RAZOTKRIVANJE MISTERIJE LJUDSKOG ORGANIZMA: Telo je skladište ugljenika i sumpora

Photo by Matheus Bertelli from Pexels

Iako nam se čini da smo sastavljeni samo od krvi, kostiju i mesa, u telu se nalazi čak 24 od 118 poznatih hemijskih elemenata, a neki od njih su prisutni u velikim količinama.

Telo upija elemente koji se nalaze u vazduhu, pa sa sobom svakodnevno nosimo i elemente poput zlata

Mnogo je misterija i neobjašnjivih fenomena na planeti, ali je jedna od najvećih enigma, verovali ili ne, ljudsko telo. Zdrav čovekov organizam funkcioniše bolje od najpodmazanije mašine ili najbolje napisanog programa. Razlog za to je savršena harmonija elementa koji se nalaze u nama, o kojima ne mislimo često, a omogućavaju nam da normalno živimo i funkcionišemo. Srpski telegraf i Republika otkrivaju šta se može da se napravi od tih sastavnih elemenata koji se nalaze u telu prosečnog čoveka, a neka od otkrića će vas sigurno iznenaditi.

Iako nam se čini da smo sastavljeni samo od krvi, kostiju i mesa, u telu se nalazi čak 24 od 118 poznatih hemijskih elemenata, a neki od njih su prisutni u velikim količinama. Tako se u telu čoveka nalazi dovoljno hlora za dezinfekciju pet bazena, gvožđa za izradu tri zupčanika, a od šećera može da se zasladi 25 čaša gaziranog soka.

PROČITAJTE JOŠ:Vežbe protiv bolova u leđima

Telo upija elemente koji se nalaze u vazduhu, pa sa sobom svakodnevno nosimo neočekivane elemente poput sumpora i zlata.

Zlato nema nikakvu funkciju bitnu za organizam, ali se u veoma malim količinama (0,2 g) može naći u noktima i kosi. Sumpor je potreban organizmu jer gradi proteine. Građa mišića i tkiva puna je proteina, koji su građeni od aminokiselina, koje u sebi sadrže upravo ovaj element.

Krv sadrži natrijum-hlorid i zbog toga se u telu nalazi i hlor, kao gradivni element. Ljudi takođe u sebi nose i fosfor, i to u prilično velikim količinama. Fosfor je mineral koji, osim proteina, gradi i kosti. S obzirom na to da kosti zauzimaju veliki deo tela, i fosfora je mnogo. To su samo neki od primera nesvakidašnjih gostiju u našem organizmu, a u tabeli možete videti šta se sve može dobiti od ljudskih elemenata.

tručnjaci su izračunali šta se sve može dobiti od ljudskog tela kada bi se neki sastavni elementi izdvojili:

  • Ugljenik – 9.000 grafitnih olovaka i više od 10 kg ćumura
  • Kalijum – jedna vatrometna raketa ili minijatura topaFosfor – 20.000 glava šibica
  • Mast – sedam sapuna ili 75 sveća
  • Gvožđe – ekser veličine 7,5 cm i tri mala zupčanika za ručni sat
  • Hlor – dezinfekcija pet bazena
  • Sumpor – uništavanje svih buve na telu psa
  • Kalcijum – 1,3 kg krede
  • Glicerin – eksplozija bojeve glave sa mornaričkog broda
  • Šećer – zaslađivanje 25 čaša gaziranog pića
  • Voda – puno bure od 50 litara

 

Izvor: republika.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × 5 =