Kardiovaskularni sistem (krvni pritisak)

 

Srce je mišićna pumpa koja kontrakcijama reguliše primanje krvi u vene i otpušanje u arterije. To je curkulacioni sistem čija funkcija održava život. Način rada tog sistema je pokazatelj krvnog pritiska.  Postoje sistolni i dijastolni pritisak. To je upravo kontrakcija i opuštanje. Postoji pogrešno uvjerenje da su gornji i donji pritisak, pritisak iz glave i iz srca. Krvni pritisak se isključivo odnosi na rad našeg kardiovaskularnog sistema! Optimalni pritisak je 120/80.  Srce je organ koji kuca u skladu sa našim emocijama. Znači, osjetimo strah, srce počne da lupa brže, jače. Taj mali emocionalni aparat ima svoj životni vijek. On treba umjereno da se troši i da se čuva. Optimalan pritisak je jednak sposobnosti prepoznavanja svojih i tuđih osjećanja. I on ne treba da raste u skladu sa godinama.

U današnjem svijetu tehnologije, znate da se svaka poslata poruka može protumačiti na više načina. Zato je taj svijet tehnologije pružio mogućnost emotikona koji su indikator našeg značenja poruke, našeg raspoloženja i namjere. To nas štiti od emocionalne izolacije.

Kada neki psihički ili fizički faktor čovjeka pritiska, tada se ljudski organizam intenzivno počne braniti. Kroz napetost mišića, pojačan rad srca, ubrzan protok krvi, organizam se suprotstavlja toj spoljašnjoj prijetnji. To je ravnoteža koja se svodi na izjednačavanje spoljne i unutrašnje presije. To je trenutna reakcija koja alarmira unutrašnjost i šalje informaciju svim organima. Nakon kratkog vremena krvni sudovi bi trebalo da se vrate u stanje normale. Krvni pritisak je jednak čovjekovoj životnoj energiji. Znači, ni previše ni premalo nije dobro. To je pitanje nebrige o sopstvenim osjećanjima. Ispravno je da se dešavaju i neprijatne situacije u životu, ali nije ispravno da napetost u organizmu traje mjesecima ili godinama. Ako je situacija u mislima konfliktna, pritisak raste. Ako se konflikt verbalizuje, to jeste izbaci, podijeli, pritisak se počne oslobađati.

Ko su kandidati za visoki krvni pritisak (hipertenzija)?

Imaju dva faktora koja na to utiču. Prvi je emocionalni, a drugi je kompenzatorni faktor. Sputana emocija je jednaka potisnutoj agresiji. Organizam ne bi trebalo da bude skladište već cirkularni sistem. Znači, ako se nešto slaže, to znači da u procesu postoji neka greška koja kvari sistem. I tako se slaže energija koja se formira kroz nepravilno razumijevanje sebe. I do kada tako? To gomilanje agresije (energije) ima svoj limit, a to je srčani udar. To bude zbir svih udaraca koje je osoba čuvala u sebi, a nije prepoznala njihovo porijeklo. Zato je potrebno da razumijemo sebe, jer druge ne možemo ako to ne naučimo. Drugi faktor je pretjerana ambicioznost  ili rad, što bude kompenzacija za emocionalnu nepismenost., tj. bježanje od rješavanja konflikta. Osoba osjeća neku vrstu pražnjenja ako naporno radi, ako preuzima veliku odgovornost. To najčešće bude zadovoljavanje tuđih očekivanja. Usled kontinuirane želje da se dosegne vrh i izgura Sizifov kamen, pritisak raste zbog napora i nezadovoljstva. Istina je, ako sebe poistovjećujete sa Sizifom, čuvajte svoje zdravlje, jer sve i da je on izgurao kamen na vrh, iza svega toga stoji novi viši vrh. Što viši vrh to veći pritisak. Na prvom mjestu uvijek treba biti poštovanje ličnog integriteta i osobenosti. Tek kada čovjek nauči da voli sebe, da da sebi dozvolu da osjeća, naučiće ispravno da cijeni ljude oko sebe.

A ko su kandidati za nizak krvni pritisak (hipotenzija)?

To su osobe koje imaju drugačiju energiju. Sporiju i više sputanu. Oni ograničavaju svoju životnost. Centar zbivanja je isto unutrašnji konflikt, sa kojim se ovakve osobe jednostavnije mire. Takve osobe najčešće sebe ograničavaju u kretanju i imaju sporiji metabolizam. Oni su na kontinuumu, na drugoj stani, isto udaljenoj od sredine. Kod pada niskog pritiska osoba mora da sjedne, legne, u ekstremnoj situaciji može da se onesvjesti. To je isključivanje iz realnosti. Ne probijaju se granice, kao kod osoba sa visokim krvnim pritiskom, već uopšte osoba ne zna svoje granice. I na taj način se povlači lična energija i na neki način čuva. Ali energija mora da ima svoj protok. To je kao da neki elektronski aparat priključite na slabiju energiju nego sto je predviđeno. Onda taj aparat ima slabu funkciju. A zašto sve to? Zato što se osoba boji pokretanja svojih starih emocija, svojih rana, koje su zakopane negdje duboko i tu ćute. Ako bi opisali osobu sa niskim pritiskom u jednoj maksimi onda bi to bilo “Radio, ne radio, svira ti radio.” Dominira osjećanje nemoći i rezigniranosti. Poruka je da treba pokrenuti svoju energiju, jer to niko neće uraditi umjesto vas.

Oko 30% populacije na našim prostorima ima problem sa povišenim krvnim pritiskom, a isto toliko sa niskim. U 99% slučajeva hipertenzija se liječi ljekovima i ishranom koja isključuje začinjenu hranu. A hipotenzija se liječi ishranom koja sadrži soli i konzumiranjem kofeina. Ali je činjenica da konflikt i dalje ostaje u svim tim ljudima.

Zašto ne biste preuzeli život u svoje ruke i postali jedini gospodar svog života, jer čovjek koji ne upravlja svojom energijom ustvari ne poznaje sebe!

 

 

Nađa Pekić
About Nađa Pekić 10 Articles
Osnovne i specijalističke studije psihologije završila na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, sa prosječnom ocjenom 9,70. Bila je student generacije. Već petu godinu je u edukaciji za psihoterapeuta transakcione analize, na Psihopolisovom institutu. Oblasti interesovanja su joj istraživačka psihologija, savjetodavni rad i psihoterapija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fourteen + one =