Države sveta poznate po izradi kvalitetnog nakita

Prsten

Nakit je oduvek bio simbol lepote, kulture, ali i statusa. Od davnina, on je predstavljao važan aspekt mode, ali i sredstvo za izražavanje ličnog stila.

Običaj darivanja nakita prilikom praznika, rituala i prelomnih trenutaka u životu pojedinca, bitan je deo tradicije prisutan kod mnogih narda širom sveta. Zato i ne čudi popularnost koju nakit tokom vremena ne gubi, kao i činjenica da i dalje važi za jedan od omiljenih poklona

Ovaj tekst će vas povesti na put kroz države sveta koje su poznate po proizvodnji vrhunskog nakita. Od složenog dizajna sa Tajlanda do delikatnih francuskih komada, svaka od navedenih zemalja ima svoj jedinstveni pristup izradi nakita. Bilo da ste poznavalac ili jednostavno želite da olakšate sebi izbor u kupovini, otkrićete nešto novo i uzbudljivo u ovom vodiču kroz svet nakita.

Tajland – tradicija kao garancija kvaliteta

Tajland je jedan od najvećih izvoznika nakita na svetu.

U ovoj zemllji se proizvodi širok spektar predmeta od plemenitih materijala, uključujući zlatne i srebrne komade. Na Tajlandu je locirana proizvodnja nekih od svetski poznatih brendova nakita, među kojima je i Pandora – brend prepoznatljiv po svojim unikatnim narukvicama. Pandora narukvice možete kupiti u Beogradu, a ovaj poklon će svakoj ženi izmamiti osmeh.

Vešte zanatlije na Tajlandu koriste tradicionalne tehnike za proizvodnju nakita koji je i lep i izdržljiv. Od ručno rezbarenih komada do elegantnog i modernog dizajna, Tajland nudi široku lepezu ponude nakita za svaki ukus i budžet.

Na Tajlandu je industrija nakita već dugi niz godina jedan od glavnih izvora prihoda i zaposlenja. Nakit ove zemlje je poznat po složenom dizajnu, sa mnoštvom detalja, koji često uključuje tradicionalne tajlandske motive i simbole. Tajlandski nakit je takođe poznat po upotrebi dragog kamenja i visokokvalitetnih materijala, poput zlata i srebra.

Italija – elegancija prikazana kroz detalje 

Italija je još jedan vrhunski proizvođač nakita u svetu, sa dugom istorijom proizvodnje kvalitetnih komada, koja seže u daleku prošlost. Od doba Etrurske civilizacije do Rimskog carstva, Italija je bila centar proizvodnje nakita koji se izrađivao vešto, od veoma kvalitetnih materijala i prema inovativnim tehnikama.

Italijanski nakit je poznat po pažnji koja se posvećuje detaljima, eleganciji i prefinjenosti. Zemlja je dom nekim od najpopularnijih svetskih kuća nakita, koje su poznate po svojim luksuznim komadima i stručnoj izradi. 

Tokom perioda Renesanse, njihov nakit je bio veoma tražen od strane kraljevskih i plemićkih porodica, kao i bogatih trgovaca koji su naručivali komade od najtalentovanijih majstora tog vremena. Kameje, minijaturni prikazi istorijskih figura, scena i mitskih bića isklesanih od školjki ili kamenja, bili su izuzetno popularni u ovo vreme, a do danas su ostal tehnika izrade nakita koja se vezuje za Italiju.

Italijanski nakit takođe prikazuje bogato kulturno nasleđe zemlje, sa dizajnom inspirisanim klasičnim, renesansnim i baroknim stilovima. Od jednostavnih zlatnih lančića do kitnjastih ogrlica sa dijamantima, italijanski nakit će vas sigurno impresionirati, jer predstavlja oličenje sofisticirane lepote.

Indija – kompleksan dizajn inspirisan verskim simbolima

Bogata istorija proizvodnje nakita u Indiji seže u prošlost hiljadama godina. Nakit je oduvek bio važan element indijske kulture, a korišćen je u verske i estetske svrhe. 

Jedan od najpoznatijih stilova indijskog nakita je nakit „Jadau“, koji je nastao na kraljevskim dvorovima Radžastana i odlikuje se složenim zlatnim filigranskim radovima i upotrebom dragog kamenja kao što su dijamanti, smaragdi i rubini. Jadau nakit se tradicionalno prenosi sa generacije na generaciju i veoma je cenjen zbog svoje lepote i kulturnog značaja.

Indijski nakit takođe odražava kulturno i versko nasleđe zemlje, sa komadima koji često sadrže verske simbole, kao što su hinduistički bog Ganeša i složene šare čvorova. Ovaj nakit je karakterističan po svom kompleksnom dizajnu, upotrebi živih boja i dragog kamenja.

Poslednjih godina, indijski nakit postaje sve popularniji na globalnom nivou, sa mnogim međunarodnim dizajnerima koji uključuju tradicionalne indijske tehnike i stilove u svoje dizajne. Od zapanjujućih džumka (minđuša) i maang tika (ukrasa za čelo) do legendarnih narukvica i ogrlica, indijski nakit nastavlja da pleni i inspiriše ljude širom sveta.

Izrada nakita, klešta

Francuska – nakit prefinjenog dizajna

Izrada nakita u Francuskoj je takođe veoma cenjena i poznata u svetu, posebno po svojim finim i delikatnim komadima koji su često ukrašeni dijamantima, biserima i drugim dragim kamenjem. Ova zemlja poseduje dugu tradiciju proizvodnje nakita. Zato iz nje danas potiču neki od najpoznatijih svetskih brendova nakita.

Jedan od bitnih stilova koji je uticao na dizajn nakita u Francuskoj bio je Art Deko pokret, popularan tokom 20-ih i 30-ih godina prošlog veka. Ovaj stil karakterišu geometrijski oblici, čiste linije i korišćenje novih materijala za to vreme – plastike i nerđajućeg čelika. Ovaj stil je u to vreme važio za simbol modernog i sofisticiranog.

U današnje vreme, nakit u Francuskoj nastavlja da se razvija, sa novim tehnikama izrade koje su unete u njegovu proizvodnju. Ipak, glavni principi kvaliteta izrade –  obraćanje pažnje na detalje i upotreba plemenitih materijala, nastavljaju da dominiraju. Francuski nakit poseduje elegantan i prefinjen dizajn koji odražava bezvremensku lepotu.

Turska – izrada nakita pod uticajem različitih kultura

Proizvodnja nakita u Turskoj ima svoju bogatu istoriju na koju su uticale drugačije kulture.

Koreni izrade nakita u ovoj zemlji datiraju još iz Otomanskog carstva. Turski nakit često ima dizajn inspirisan tradicionalnom islamskom umetnošću, sa složenim šarama i filigranskim radovima. Filigran, tehnika savijanja i uplitanja metalnih žica kako bi se formirale delikatne šare, bila je veoma cenjena u doba vladavine Otomanskog carstva, a ostala je u upotrebi do danas.

Zemlja je posebno poznata po zlatnom i srebrnom nakitu, koji je često ukrašen dragim kamenjem, kao što su tirkiz, smaragd i safir. Bez obzira da li tražite tradicionalni komad ili nešto savremenije, Turska je odlično mesto za pronalaženje kvalitetnog nakita.

Nakit je bezvremenski modni dodatak koji može izraziti vaš stil i pokazati vaše kulturno nasleđe, ali i podići vaše samopouzdanje.

Nedavna istraživanja su pokazala da su još homosapijensi izrađivali primitivne oblike nakita od školjki, što samo dokazuje ljudsku potrebu za ovakvim predmetima koja traje od kada postojimo. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one + 8 =