Koliko držite život pod kontrolom?

Fotografija: www.pixabay.com

Držati život pod kontrolom me asocira na kanap koji čvrsto držite i bojite se da vam ne isklizne iz ruku. Na rukama vam se nalaze žuljevi, rane, crvenilo, posekotine od čvrstog stezanja. Zamislite kako izgleda kanap u ruci koji ste držali i samo ga pustili! Na rukama se ne nalaze rane i nema ožiljaka. Zašto imate potrebu za stezanjem?

Pustite prvo sebe, pa ćete moći i druge ljude i probleme da pustite. Kao što teče voda, tako teku i vaši životi. U vodi može svašta da se pronađe, od grančica, lišća, peska, zemlje, ribica, mulja baš kao i u životu. Bude lepih dešavanja, ali bude i onih manje lepih. Da li bi vam život bio kvalitetniji kada bi se više usmerili ka sebi i sređivanju sebe i svega što je do vas samih?

Nemoguće je sve preduprediti i sprečiti sve nepredviđene događaje u životu. Mnogo bola, truda, znoja iziskuje napor da ispratite i utičete na sve što vam se dešava. Mnogo ulažete energije u nešto što ne možete da iskontrolišete. Odakle vam ta potreba? Svesno bacate sopstvenu energiju. Nekada današnji dan bude posvećen laganom puštanju. Kada uhvatite sebe da vučete kanap, vratite se korak u nazad i pogledajte sa strane, šta radite!

Stavljajte na list koji pluta vodom, problem po problem, i gledajte kako odlazi. List po list, problem po problem. Niste rođeni da bi bili kontrolori života, rođeni ste da ga živite.
Da li i vi kontrolišete život? U kojoj meri?

Olgica Vučenov
About Olgica Vučenov 15 Articles
Diplomirani master psiholog, psihološki savetnik i edukator O.L.I. Integrativnog psihodinamskog metoda u oblasti savetovanja, psihoterapije, life i poslovnog koučinga. Član: EMCC-Sr. Evropski Savet za Koučing i Mentorstvo Srbija, EMCC-Serbia, Evropska asocijacija za integrativni koučing i mentoring EAIPCM. Ima višegodišnje iskustvo u radu sa decom i odraslima. Topao terapijski pristup u radu je integrativan i psihodinamski, prilagođen svakom pojedincu uz razumevanje i pružanje podrške.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


six + 16 =