Kako modni stajling može pozitivno uticati na samopouzdanje

Kako modni stajling može pozitivno uticati na samopouzdanje

Moda predstavlja deo naše svakodnevnice i jedan vid izražavanja naših emocija, interesovanja i trenutnog raspoloženja. Na građenje autentičnog stila odevanja utiču aktuelni modni trendovi, naša smelost i spremnost na ekperimentisanje i isprobavanje različitih kombinacija, kao i način na koji percipiramo sebe. Pored osnovne uloge da nas zaštiti od vremenskih uslova i olakša nam funkcionisanje, odeća ima tu moć da utiče na naše samopouzdanje i oblikuje mišljenje koje imamo o sebi. 

Svi težimo da budemo zadovoljni sopstvenim izgledom, kako zbog nas samih, tako i zbog okoline čije mišljenje nam je jednako važno. Prisustvo društvenih mreža i konstantnih novina u modnoj industriji omogućava nam bolji pristup aktuelnim trendovima i osnažuje nas da se neprekidno poigravamo sa njima. 

U potrazi za originalnim stilom, upoznaćemo se sa pozitivnim uticajima koje moda ima na našu ličnost, i na koji način nam ona može pomoći da stvorimo bolju sliku o sebi. 

Bojama do boljeg raspoloženja

Stručnjaci smatraju da odabir boja vaše garderobe zapravo označava trenutno raspoloženje, a da najčešće nismo toga svesni. Kada jednom shvatimo da određena odevna kombinacija može da nam ulepša dan i nabaci osmeh na lice, pažljivo ćemo kreirati autfit i birati vedrije boje. Nošenje odeće sa cvetnim dezenima i one pastelnih boja, uneće svežinu u vaš modni stil i obasjati vas pozitivnom energijom. Naravno, uvek ćete u vidu imati vremenske prilike i u skladu sa njima birati materijale i boje, jer ukoliko napolju neprestano pada kiša, složićete se da pantalone svetlijih boja ipak neće biti sjajan izbor. 

Kako modni stajling može pozitivno uticati na samopouzdanje

Moda kao vid izražavanja

Odabir odevnih kombinacija i naša prezentacija u javnosti usko je povezana sa načim ličnim osećajima i interesovanjima koje imamo. Moda predstavlja sredstvo izražanja, čime šaljemo jasnu poruku o našem filmskom ili muzičkom ukusu, kao i određenim društvenim aktuelnostima, i uopšte pogledima na svet. Tako kreiramo željenu sliku o nama i na poseban neverbalan način komuniciramo sa okolinom. Personalizovani modni stil možemo postići upotrebom određenim odevnih komada, a oni koji imaju najjači efekat svakako jesu predmeti sa printom. Pamučna Stranger things majica i farmerke ostaviće snažan utisak na okolinu, čime ćete staviti do znanja da ste ljubitelj popularne kulture i da pratite trendove kada je reč o filmskoj i tv industriji. Ovakve komade lako je kombinovati sa drugim odevnim predmetima i predstavljaju omiljeni izbor za sve one koji vole ležeran stil oblačenja.  

Odevanje spram oblika tela

Današnja modna industrija i najnoviji trendovi veoma često postavljaju nerealna očekivanja i imaju drugačiju sliku idealne lepote. Ovo se pre svega odnosi na zaposlene u modnoj industriji i one koji predstavljaju određene brendove u popularnim modnim časopisima. Iz tog razloga, mnogi se osećaju nesigurno povodom sopstvenog izgleda i žele da garderobom prikriju ono što smatraju svojim nedostacima. Svako telo je na svoj način lepo i ima svoje specifičnosti, koje kada jednom prihvatimo, osećaćemo se slobodnije i snažnije povodom odabira odevnih kombinacija. Jer, garderoba treba da služi nama, te da njome ističemo svoju figuru, a ne da je prikrivamo. U zavisnosti od oblika tela, kao i modnog stila koji negujete, opredelićete se za odeću koja će isticati onaj deo tela koji želite da naglasite. Ukoliko, na primer, imate figuru kruškastog oblika, onda će akcenat biti na naglašavanju gornjeg dela tela, kako bi se postigao balans. 

Garderoba u službi motivacije

Osim što moda može da učini da se osećamo ispunjenije i srećnije, ima i tu sposobnost da nas pokrene na određene akcije i motiviše kada nam je teško. Sigurno ste se često susreli sa lošim osećaj, jer konstantno odlažete odlazak na trening, a želite da budete fizički aktivniji i pobrinete se za vašu liniju. Nedostaje vam volje da se pokrenete, a svesni ste benefita koje fizička aktivnost ima na vaše zdravlje. Možda vam odgovarajuća garderoba može pomoći da konačno napravite promenu i donesete pravu odluku. Kupovina novih patika za trčanje ili jaknice za rekreaciju po kiši, može biti glavni pokretač i okidač da konačno otpočnete sa novim stilom života. Odlazak na jutarnje trčanje više nećete smatrati kao napornu obavezu, već ćete uživati u ovoj korisnoj aktivnosti. 

Moda nam pruža bezbroj mogućnosti, a eksperimantisanje sa različitim stilovima dovešće nas do izgradnje željenog izgleda , a samim tim i poboljšati sliku o nama samima. Način na koji posmatramo sebe u direktnoj je vezi sa mišljenjem koje okolina ima o nama, stoga treba da iskoristimo sve prednosti koje nam moda pruža i osnažimo se u svakom pogledu. 

Ljiljana Bugarin
About Ljiljana Bugarin 41 Articles
Mama tri devojčice. Veliki obožavalac Elvisa. U slobodno vreme voli da istražuje i piše članke o zdravom životu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


8 − four =