Šta je diskus hernija i šta uzrokuje bol?

zena-bolovi
Pexels.com

Diskus hernija je stanje u kojem se kičmeni disk u kičmi pomera i izaziva bol. To je jedan od najčešćih uzroka bolova u leđima i može biti veoma neprijatan. Diskus hernija može izazvati jak bol u donjem delu leđa i drugim delovima tela.

U zavisnosti od toga gde se javlja, klasifikovana je ili kao lumbalna hernija (donji deo leđa) ili cervikalna hernija (gornji deo vrata).

Simptomi diskus hernije mogu se kretati od blagih do ozbiljnih i uključuju utrnulost, peckanje, slabost u rukama ili nogama, gubitak kontrole creva ili bešike i poteškoće pri hodanju. Lečenje diskus hernije obično uključuje fizikalnu terapiju koja pomaže u jačanju mišića oko kičme, kao i lekove za smanjenje upale i bolova. 

U nekim slučajevima može biti neophodna operacija ako drugi tretmani nisu efikasni. Razumevanje uzroka i simptoma ovog stanja može pomoći ljudima da traže odgovarajući tretman i spreče dalje oštećenje kičme.

Šta uzrokuje disk herniju i ko je najugroženiji?

Diskus hernija može izazvati bol, utrnulost i peckanje u zahvaćenom području. Faktori rizika za diskus herniju uključuju starost, fizičku aktivnost, genetiku i traumu. 

Dijagnoza se obično zasniva na fizičkom pregledu i testovima snimanja kao što su rendgenski snimci ili magnetna rezonanca. Lečenje može uključivati odmor, lekove, fizikalnu terapiju i operaciju u ozbiljnijim slučajevima.

Određene grupe ljudi su u većem riziku od razvoja diskus hernije od drugih. Ovo uključuje ljude koji imaju poslove koji zahtevaju podizanje teških tereta, one sa osnovnim zdravstvenim stanjem kao što je dijabetes i one koji doživljavaju hronični stres ili povrede leđa. 

Poznavanje uzroka diskus hernije i ko je najugroženiji može vam pomoći da preduzmete korake da sprečite da se to dogodi u budućnosti.

Kako dijagnostikovati i lečiti diskus herniju sa nehirurškim i hirurškim opcijama

Diskus hernija se pojavljuje kada se disk u kičmi ošteti ili pukne, što dovodi do ispupčenja diska iz svog normalnog položaja. 

Opcije lečenja diskus hernije variraju u zavisnosti od težine povrede i mogu se kretati od nehirurških metoda kao što su fizikalna terapija i lekovi do hirurških procedura kao što su diskektomija ili laminektomija. 

Nehirurški tretmani se obično preporučuju kao prvi korak za smanjenje bola i upale povezanih sa diskus hernijom. 

U nekim slučajevima, epiduralna injekcija steroida se može koristiti za smanjenje bola i upale. Ako ovi nehirurški tretmani ne daju olakšanje, može se preporučiti operacija.

Testovi i tehnike snimanja kod diskus hernije

Dijagnoza diskus hernije je složen proces koji uključuje različite testove i tehnike snimanja. Najčešći testovi koji se koriste za dijagnozu su MRI skeniranje, CT skeniranje i rendgenski snimak. U nekim slučajevima, lekari takođe mogu koristiti test diskograma da bi utvrdili tačnu lokaciju diskus hernije.

MRI skeniranje pruža detaljne slike kičme i često se koristi za dijagnozu. 

CT skeniranje se može koristiti za otkrivanje bilo kakvih znakova kompresije nerva ili oštećenja kostiju koji mogu biti uzrokovani diskus hernijom. Rendgenski snimci mogu pokazati da li postoji bilo kakvo sužavanje prostora između pršljenova, što bi moglo ukazivati na osnovni problem. 

Kako koristiti toplu i hladnu terapiju za ublažavanje bola kod diskus hernije

Topla i hladna terapija su dva najčešće korišćena tretmana za bol kod diskus hernije. Topla terapija pomaže u opuštanju mišića oko zahvaćenog područja, dok hladna terapija smanjuje upalu i umrtvljuje područje kako bi se smanjio bol. 

Obe terapije se mogu koristiti zajedno kako bi se obezbedilo maksimalno olakšanje od bola kod diskus hernije.

Kada koristite toplu i hladnu terapiju, važno je da koristite odgovarajuću temperaturu za vaše stanje. Prvo treba koristiti toplotu da opustite zategnute mišiće, a zatim hladno da smanjite upalu i utrnulo područje. 

Takođe je važno imati na umu da toplotu ne treba primenjivati direktno na povređeno područje jer to može prouzrokovati dalja oštećenja. Hladnoća se takođe ne sme nanositi direktno na povređeno mesto jer može izazvati promrzline ili druga oštećenja kože.

Srbijanka Stanković
About Srbijanka Stanković 34 Articles
Aska - crna ovca i pisac. Kalinina i Lazareva mama. Žmuova. Budna već tri veka.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


15 + seven =