Vodič za samostalnu izgradnju prilaza do doma ili garaže

Put do ulaza predstavlja prvi dojam vašeg doma i može značajno unaprediti izgled dvorišta. Ukoliko želite da poboljšate pristup automobilu, izgradnja prilaza do vašeg doma ili garaže može biti odlična ideja. 

Sem toga glavna funkcija prilaza je da automobil stavite na sigurno mesto, što značajno smanjuje šansu za oštećenje vozila!

Iako može zvučati kao zahtevan projekat, sa odgovarajućim alatima i materijalima, moći ćete lako da ga izgradite sami. Ovaj vodič će vam pomoći da korak po korak napravite sebi prilaz.

Neophodna priprema za konstrukciju prilaza

Funkcionalan put do ulaza ili garaže unapređuje izgled dvorišta. Sa kvalitetnim materijalima i uređenjem, prilaz može postati deo dvorišta koji će privlačiti pažnju i izazvati divljenje.

Razmislite o tome koliko širok put želite i koliko mesta možete da ostavite oko njega za uređenje okoline. Nakon što ste odredili dimenzije, nacrtajte ih na terenu pomoću krede ili trake za merenje.

Sledeći korak je priprema terena. Uklonite sve korove i travu sa puta, kao i kamenje. Ako je potrebno, nivelišite teren i dodajte sloj zemlje da biste dobili ravnu površinu.

Nakon što je teren pripremljen, potrebno je da instalirate osnovu puta. To se može uraditi sa šljunkom ili kamenjem. 

Nakon što ste stavili sloj odgovarajućeg materijala, utisnite ga u zemlju i napravite ravne površine za šta će vam biti neophodne vibro žabe, koje se koriste za zbijanje zemlje i šljunka u pejzažnim ili građevinskim projektima.

Da biste sprečili zastoje vode na putu, potrebno je da kreirate drenažu, a za to možete koristiti drenažne cevi ili betonske kanale kako bi voda tekla sa puta.

Automobil

Opcije asfaltiranja, kamena ili ploča

Nakon što su osnova i drenaža urađene, možete početi sa polaganjem kamena, ploča, šljunka, asfalta ili betona. 

Najbolji materijal za prilaz zavisi od mnogo faktora, uključujući troškove, trajnost, održavanje i izgled. 

Neki od popularnih opcija su:

  • Beton: Trajan i bez velikih potreba za održavanje, ali može biti skup i imati ograničene opcije dizajna. Dodatno se i lako prlja!
  • Asfalt: Prihvatljive cene, takođe trajan i lak za održavanje, ali može postati mekan u toplim vremenskim uslovima i zahteva često premazivanje.
  • Ploče: Raskošan izbor i prilagodljiv sa bezbroj obzija u izgledu i dizajnu, ali je skup i zahteva više održavanja od drugih opcija.
  • Šljunak: Još jedan jeftin izbor i lak za postavljanje, ali zahteva redovno održavanje i može biti neuredan, jer kamenčići neće da stoje na mestu pri jakim kišama i čestom korišćenju.
  • Kamenje: Dodaje klasičan, high-end izgled, ali može biti skup i zahteva stručnu instalaciju, zbog čega savetujemo neku od drugih opcija!

Konačno, najbolji materijal za vaš prilaz do ulaza zavisiće od vaših konkretnih potreba i budžeta, kao i lokalnih vremenskih uslova i klime. Vodite računa da pre svega izabrani materijal mora podneti opterećenje, odnosno da ne može puknuti pod težinom automobila, da se neće stvoriti abrazije i drugi vidovi oštećenja. 

Preporučujemo ukoliko niste sigurni da se konsultujete sa stručnim izvođačem radi utvrđivanja najbolje opcije za vaš konkretni slučaj ili da porazgovarate sa komšijama i prijateljima iz okruženja koji su uradili prilaze, a nakon toga ne možete da omanete, strah postoji samo u vašem umu.

Ukoliko se odlučite da koristite kamen ili šljunak, pažljivo i ravnomerno ga rasporedite preko osnove. 

Dok asfalt, utisnite u osnovu i napravite ravne površine koristeći vibro žabu, koja će poravnati mokar asfalt pre nego što se osuši, ali i beton ukoliko se za njega odlučite.  Sem toga biće od velike pomoći u postavljanju međusobno povezanih cigli ili pločnika za prilaze.

Ukoliko ste dobri vozač, možete dodatno ukrasiti prilaze i pored zasaditi biljke jednostavne za održavanje.

Prednosti prilaza do kuće ili garaže

Ono što je sigurno jeste da dobar prilaz omogućava da lakše parkirate automobil i da brzo i sigurno uđete u svoj dom.

Sem toga ukoliko imate planove u budućnosti ili poželite da prodate svoj dom, kvalitetan put do ulaza može značajno povećati njegovu cenu, što će vam doneti bolji zaradu.

Prilaz ima mnoge prednosti, od poboljšanja pristupa automobilu i povećanja vrednosti doma, do povećanja bezbednosti i unapređenja izgleda dvorišta, zato mi ne bi dalje čekali nego bi se bacili na posao, naravno ukoliko prostranost dvorišta to dozvoljava.

Izgradnja puta do ulaza može biti zahtevan projekat, ali sa malo truda i odgovarajućim alatima, možete ga izvesti sami, a može biti i korisan poklon za vašeg muža, oca, brata ili dečka.

Sledite ovaj vodič i sigurni smo da ćete uspešno izgraditi put do ulaza koji će biti funkcionalan i lep. 

Pazite samo da koristite kvalitetne materijale i da se pridržavate sigurnosnih procedura tokom rada. Uživajte u novom putu!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


sixteen − ten =