Prikrivena sabotaža

Fotografija: https://pixabay.com

Srž prikrivene sabotaže i emotivnog protesta čini pasivna agresivnost. Pasivna agresivnost gotovo da je“ talenat“, sposobnost da se prebaci ljutnja na druge tako da sama osoba nikada nije otvoreno ljuta i agresivna ali čini, svojim ponašanjem, da se okolina oseća iritirano i napadnuto. Njenu osnovu čini osujećenje, gnev i zavisnost.

Pričati jedno- raditi drugo

Pasivno agresivno ponašanje je vid mazohizma koji se odražava u ličnom neuspehu, odugovlačenju i autodestruktivnom ponašanju koje utiče negativno na samu osobu ali i njenu okolinu.

Stalni negativni i pasivni otpori kod osobe manifestuju se:

  • pasivnim odbijanjem rutinskih zadataka, kako društvenih tako i poslovnih,
  • čestim žalbama kako ga drugi ne cene i ne razumeju
  • konfliktnim, svađalačkim ponašanjem
  • ekscesivnim kritikovanjem i omalovažavanjem autoriteta
  • ispoljavanjem zavisti i ozlojeđenosti prema onima koje vidi kao uspešnije i srećnije
  • preuveličane i neprestane žalbe u vezi vlastite nesreće
  • oscilacije neprijateljskog prkosa i kajanja

Osim navedenih karakteristika ponašanja, pasivno agresivne ličnosti najčešće krive i osuđuju one od kojih najviše zavise, ali pri tome odbijaju da se te zavisnosti i oslobode.

Kada govore o vlastitim potrebama i željama nisu direktni, ne postavljaju precizna pitanja u vezi toga sta se od njih očekuje i postaju anksiozni kada su primorani da uspeju ili kada se njihova uobičajena odbrana okretanja agresije prema sebi samima ukloni.

Retko će reći da nešto ne žele da urade, da im nešto ne odgovara, ali će se u ponašanju videti njihov drugi stav- Govoriće da, a njihovo ponašanje Ne.

Načini ispoljavanja pasivne agresivnosti

Pasivna agresivnost ima brojne manifestacije kojima su mnogu skloni, ali se kod ovog tipa ličnosti javlja kao stalni obrazac ponašanja:

Zaboravljanje – Zaboravljanje važnih datuma, rođendana, godišnjica, kašnjenje na sastanke i sl. kao način izbegavanja obaveza i prikrivene sabotaže.

Neodgovornost – Odgovornost za svoje postupke izbegavaju , uvek je neko u njihovoj okolini „kriv za ono što se događa i taj neko mora da snosi krivicu za svoja (ne)dela.“

Neizražavanje ljutnje – U komunikaciji deluju fino i ljubazno, što je samo površina i maska drugih osećanja.

Strah od bliskosti – Poverenja u ljude gotovo da nemaju zbog čega teže da se ne vezuju emotivno.

Ne treba izgubiti iz vida da pasivno agresivne ličnosti ipak govore sve što misle, ali na drugačiji način. Indirektno se ljute, zavide, manipulišu, tako da svoju ljutnju maskiraju naizgled savršeno logičnim obrazloženjima i zaključcima. Vešto kod drugih izazivaju osećaj krivice i griže savesti. Međutim, iza prikrivene agresije koju ispoljavaju na specifične načine krije se i potreba za odobravanjem od strane drugih.

Važno je imati na umu i to da svi mogu pronaći situacije u kojima su bili pasivno agresivni; Nije svaka nespretna greška pasivno agresivni napad. Međutim, kod pasivno agresivnih ličnosti ova vrsta ponašanja je neizbežna, to je šablon koji govori o skrivenoj ljutnji i nemogućnosti razumevanja i izražavanja osećanja na pravi način.

 „Da,ali…“

Pasivno agresivne ličnosti umeju brzo da protivreče i poriču bilo kakvu odgovornost za agresiju, nalaze brojne „dobre“ razloge u pogledu toga zašto su zakasnili, nešto zaboravili, zašto nisu ispunili dogovor.

„Da, ali…“ je uzrečica koja prati gotova sva njihova objašnjenja; Slušaju uglavnom tako da onda mogu da kažu “da, ali…”.

Naginju ka tome da u svemu vide najgore. Puni su negativnosti, cinizma i skeptičnosti. Posmatraju pozitivne događaje sa nevericom i imaju generalno mizantropski pogled na svet dok prepiranje i mrzovoljnost prate gotovo sve aktivnosti.

Ivana Paunović
About Ivana Paunović 17 Articles
psiholog , psihoterapeut i edukator O.L.I. Integrativnog psihodinamskog metoda u oblasti savetovanja, psihoterapije i life i poslovnog koučinga. Kreira i vodi treninge, radionice, predavanja i seminare iz oblasti psihologije i psihoterapije. Predstavnik je Udruženja za psihoterapiju savetovanje i koučing Srbije pri Evropskoj asocijaciji za savetovanje. Član: EMCC-Sr. Evropski Savet za Koučing i Mentrostvo Srbija, EMCC-Serbia, Centar za Integrativnu Psihodinamski Psihoterapiju, Savetovanje i Coaching. www.ivanapaunovic.com www.psihoterapijaoli.com

1 Comment

  1. Odličan tekst, lepo objašnjen. Pitanje za autora je kako pomoći takvim osobama, pošto znamo da one nisu svesne svog problema?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × 3 =