Balans -ono što će Vam trebati posle praznika: Hrono dijeta koja je zaludela svet

Svi smo čuli za hrono ishranu koja je uskomešala svet. Ona je posebna po tome što ukoliko dobro raspodelite kombinovanje namirnica i toga se pridržavate i nakon gubljenja kilograma, oni se neće vratiti. Pa… Možete li?

Obroke ne smete da preskačete i bitno je da imate tri obroka, a između njih treba da bude razmak oko pet sati kako biste regulisali nivo šećera i insulina u organizmu. Uz hrono ishranu se preporučuju intervalni treninzi, a najbolja je kombinacija brzog i sporog hoda. Trenira se ujutro ili tokom dana, nikako uveče

Preskakanje obroka je zabranjeno, posebno večere, koja se u drugim dijetama često izbegava.

Namirnice koje treba izbegavati i kada dođete do željene kilaže su mleko, šećer, belo brašno, kao i jogurt, koji često sadrži skrob.

Hrono ishrana je brzo postala popularna jer se ne vodi računa o kalorijskom unosu. Mršavi se postepeno, a kilogrami se ne vraćaju ako nastavite da se pridržavate lakih pravila. Mi Vam sada donosimo neke predloge kako da kombinujete namirnica u obrocima.

DORUČAK:

Jedite ugljene hidrate, proteine, masti. Ali bi trebalo da vodite računa o tome da izbegavate pšenicu i kukuruz. Dozvoljena brašna su sva ostala: speltino, ječmeno, ražano, heljdino, ovseno… Dozvoljeni su i čvarci i slanina, ali po mogućstvu bez aditiva.

RUČAK:

Trebalo bi da jedete jače proteine kao što su junetina, svinjetina, teletina ili jagnjetina, ali bez ugljenih hidrata, odnosno hleba. Ako jedete ugljene hidrate, onda uz njih uzimajte povrće. Takođe, treba jesti što više svežeg povrća u vidu salate.

VEČERA:

Takođe proteini, ali lakši, kao što su belo meso ili riba. Ponekad možete uz salatu pojesti i mladi sir, ali to tek kada izađete iz faze mršavljenja. I za večeru kombinujte samo belo ili zeleno povrće.

SLATKIŠI:

Slatko, pa i voće, jedite isključivo u popodnevnim časovima, između ručka i večere, nikako ujutru. Najbolji izbor je crna čokolada sa minimum 70 odsto kakaoa, kao i suvo voće poput smokvi ili šljiva.

AKO TREBA DA SKINETE VIŠE KILOGRAMA:

Uvodi se restrikcija. U restriktivnom periodu se potpuno izbacuje užina, uključujući i voće, jer je puno šećera. Takođe iz ishrane se privremeno izbacuju i sva skrobna povrća, kao i ugljeni hidrati za ručak.

Sandra Momčilović
About Sandra Momčilović 23 Articles
Diplomirani žurnalista i dugogodišnji novinar. Hedonista, ali u današnje vreme joj taj "hedonizam" izmiče "za po malo". Zaljubljenik u muziku, filmove i knjige. Po prirodi borac zbog čega je iz žene prerasla u zmaja...

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 − 1 =