Porodični obroci – KAKO DA OPSTANU U VAŠOJ PORODICI

Izvor: Pexels.com

Pred kraj XX veka do tada obavezni zajednički ručak gubi smisao zbog nemogućnosti da se porodica okupi oko stola u isto vreme. Zajednički ručak pretočen je u obaveznu zajedničku večeru, ali sa odrastanjem dece i njihovim novim i sve brojnijim obavezama, i zajednička večera često postaje nemoguća misija. Potrebno je uloziti značajan napor da bi se ovaj lep i važan običaj održao. Evo nekoliko saveta kako da se zajednički porodični obroci održe, i u njima još više uživa:

Planirajte vreme obroka uz raspored aktivnosti

Planirajte zajedničke obroke na vreme i uzimajući u obzir vaše i dečije aktivnosti. Zajedno isplanirajte okvirni jelovnik i blagovremeno o njemu i satnici zajedničkog obroka obavestite ukućane.

 

Pripremite se unapred

Iz iskustva znamo je dobra priprema i organizacija ključna u ostvarivanju dobrih rezultata. Pripremite jelovnik za nedelju dana na jedan od sledeća dva načina i tako zaobiđite brzu hranu kao posledicu nedostatku vremena:

 

  • na osnovu namirnica koje imate u kući napišite jelovnik (ako ne planirate ili nemate vremena za kupovinu)
  • osmislite jelovnik na osnovu koga ćete kupiti namirnice

 

Korisno je neko jelo napraviti u većoj količini, pa jedan deo zamrznuti za one dane koji neće ići po utvrđenom planu.

 

Učinite da vam zajednički obroci budu prioritet

Porodični obroci su kvalitetno provedeno zajedničko vreme. Uključite sve ukućane u pripremu jela, postavljanje stola, a posle obroka i sklanjanja sa stola. Zajednički rad podstiče bolju komunikaciju, uči decu socijalnim veštinama i povećava koheziju unutar porodice.

 

Postavite realne ciljeve

Nemojte misliti da će se srušiti svet ako ne ostvarite neku od zacrtanih zajednički večera. Bolje je ponekada zajednički obrok i preskočiti, nego ga imati uz veliku nervozu i stres ukućana. Uz dobru volju i planiranje, preskočeni zajednicki obrok uvek možete nadoknaditi za vikend.

 

Porodična večera bez “uzurpatora” zajedničkog vremena

Modernu tehnologiju ostavite sa strane. Koliko je potrebno voditi računa o onome što ćete pojesti za obrok, važni su i tok i atmosfera same večere. Ne budite stranci za stolom. Podelite dogodovštine toga dana, ispričajte šalu, umanjite tokom dana nakupljenu nervozu i produbite sreću i zadovoljstvo kroz zajednički razgovor.

Izvor: Najboljamamanasvetu.com

Lepa Reč
About Lepa Reč 1699 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eighteen + nineteen =