NIJE AMERIKA! Jedna evropska država 74 GODINE ZABRANJIVALA JE PIVO, a razlog nije bio samo alkohol

Fotografija: www.dnevno.rs

Za prohibiciju koja je 30-ih godina postojala u Americi zna ceo svet, ali manje je poznato da je nešto slično imao i Island. Bila je rigorozna, a ironično, zabrana je najduže potrajala kada je u pitanju – pivo!

Island danas obeležava nacionalni Dan piva, na godišnjicu ukidanja zabrane tog napitka u ostrvskoj zemlji. Danas se navršava 30 godina od ukidanja zabrane koja je na snazi bila decenijama.

Pivo je na Islandu bilo zabranjeno 74 godine, dok su istovremeno sva ostala alkoholna pića bila potpuno legalna. Ta alkoholna anomalija je najzad otklonjena 1. marta 1989. godine.

Zabrana piva je bila zaostavština iz doba prohibicije na Islandu, koje je počelo 1915. Tada je stanovništvo na referendumu izglasalo zabranu svih alkoholnih pića.

Prohibicija je ukinuta novim referendumom, 1933. Međutim, pobednička većina je bila veoma mala pa je islandski parlament kao ustupak zastupnicima trezvenosti odlučio da pivo ostane nelegalno.

Postojao je još jedan razlog – zabrana piva je trajala do 1989. godine jer je Island želeo da uspostavi sopstveni nacionalni identitet nakon odvajanja od Danske. Pre legalizacije, ispijanje piva se smatralo aktivnošću Danaca, pa samim tim i ne previše patriotski.

Izvor: www.dnevno.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1704 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


19 − 7 =