Najbolji načini da iskoristite drvo u dekoraciji doma

drvo

Život u skladu sa prirodom, materijalima koji u njoj nastaju i jednostavno povezanošću sa majkom zemljom jedan je od trendova, ali i unutrašnji poziv koji mnogi od nas sve više osećaju. Uključivanjem prirodnih elemenata u naše domove i radna mesta, možemo stvoriti umirujuću atmosferu koja nam pomaže da se osetimo povezanim sa prirodnim svetom oko nas. 

U ovom tekstu, istražićemo prednosti življenja u skladu sa prirodom, ulogu prirodnih elemenata u dizajnu i kako uključiti ove elemente u vaš dom ili radni prostor. Takođe ćemo razgovarati o prednostima krovnih prozora za prirodno osvetljenje i ventilaciju, i kako mogu da pomognu u povezivanju unutrašnjih prostora sa spoljnim elementima.

Ukoliko želite kreiranje tople i privlačne atmosfere koja traje, a ipak ima dodatak tradicije – onda su za Vas definitivno drveni materijali. Jedan od načina na koji se drvo može koristiti u dizajnu enterijera je ugradnja drvenih elemenata u zidove i plafone. 

Uloga drveta u prostoru

Drveni zidovi i plafoni daju prostoru prirodan izgled, i takođe pomažu u stvaranju prijatne atmosfere. Kada se drvo koristi u ovom obliku, to može biti posebno značajno u modernim prostorijama koje inače izgledaju hladno i sterilno. 

Još jedan način korišćenja drveta u dizajnu je izrada nameštaja. Nameštaj od drveta može dodati toplinu i karakter prostoru, a takođe i poboljšati funkcionalnost i upotrebnu vrednost prostora. 

Uz to, drvo može biti korišćeno i za izradu raznih ukrasnih elemenata u enterijeru. Drveni ramovi za slike, drvene drške za vaze i druge ukrasne predmete mogu biti odličan način za dodavanje topline i prirodnosti u prostoru. 

Prednosti drveta u enterijeru

Zahvaljujući ovim svojstvima, drvo se može koristiti u gotovo svim stilovima enterijera, od tradicionalnog do modernog. Kada je reč o drvetu u dizajnu, ne možemo zanemariti ni prednosti koje nudi korišćenje drvenih krovnih prozora. 

Krovni prozori od drveta mogu doneti prirodno svetlo i ventilaciju u prostoriju, što je ne samo praktično, već i estetski privlačno. Korišćenje drvenih krovnih prozora u enterijeru može dati osećaj povezanosti sa prirodom i pomoći u stvaranju prirodne atmosfere koja će inspirisati i opustiti ljude koji borave u tom prostoru.

Ipak, kada su u pitanju krovni prozori, treba obratiti pažnju na više uticaja. Ukoliko birate drvo kao materijal za ramove – onda morate planirati povremeno održavanje i lakiranje drveta. Na ovaj način, ono će biti dugotrajnije, a Vaš prostor će biti osvežen. Prilikom kupovine drveni prozori koštaju manje, a daju rustični element za koji se mnogi odluče.

Vrste drveta

Kada je reč o korišćenju drveta u dizajnu, važno je imati na umu da je to materijal koji se lako može oblikovati i prilagoditi raznim stilovima. Drvo može biti obrađeno i obrađivano na različite načine, od grubog i rustikalnog do glatkog i modernog izgleda.  Bitan je izbor vrste drveta, a neke od najčešće korišćenih su:

Hrast – Hrastovo drvo se smatra jednim od najčvršćih i najizdržljivijih vrsta drveta. Ima tamniju boju i izražajnu teksturu, što ga čini idealnim za izradu klasičnog nameštaja. Hrast se takođe može koristiti za drvene zidove i plafone, a zbog svoje čvrstoće i trajnosti, ovo drvo je pogodno za izradu podova.

Bor – Borovo drvo je mekše od hrastovog, ali je takođe vrlo izdržljivo i često se koristi u izradi nameštaja i podova. Bor ima svetliju boju i finiju teksturu, što ga čini prikladnim za moderne i minimalističke enterijere.

Javor – Javorovo drvo ima svetliju boju i karakterističnu, zrnastu teksturu. Zbog svoje svetle boje, javor se obično koristi za izradu nameštaja i elemenata enterijera koji zahtevaju osvetljenje i prozračnost. Javor je takođe pogodan za izradu dekorativnih elemenata, poput drvenih ramova za slike i ogledala.

Mahagonij – Mahagonij se često koristi za izradu luksuznog nameštaja i enterijera, zbog svoje tamne boje i raskošne teksture. Ovo drvo je izdržljivo i teško, a takođe je lako obrađivati. Mahagonij se često koristi za izradu klasičnih komada nameštaja, poput stočića za kafu i vitrina.

Teak – Teakovo drvo je poznato po svojoj trajnosti i izdržljivosti, što ga čini idealnim za izradu nameštaja za terase i bašte. Teak ima prirodnu otpornost na vodu i vlagu, zbog čega se često koristi u izradi podova u kupatilima i spa centrima. Teak ima svetlu boju i finu teksturu, koja ga čini pogodnim za moderne enterijere koji zahtevaju prirodan izgled.

Pored drveta možete izabrati i druge element, pa nam u komentarima pošaljite – šta Vi najviše volite da dodate kako biste oživeli i uredili Vaš dom?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 + nineteen =