Vikend u Novom Sadu – TOP 5 aktivnosti u kojima ćete uživati

novi-sad
Unsplash.com

Novi Sad, drugi po veličini grad u našoj zemlji, ponosno nosi epitet „Srpska Atina“. Njegove ulice su opevane u pesmama čuvenog kantautora Đorđa Balaševića, njegovi trgovi pulsiraju u nekom laganom ritmu koji osvaja i najhladnija srca, dok njegova arhitektura šarmira i najistančanije ukuse. 

Ukoliko planirate da provedete vikend u Novom Sadu, predlažemo vam TOP 5 aktivnosti u kojima ćete uživati bilo da putujete sami, u paru ili porodično. 

#1 Šetnja Petrovaradinskom tvrđavom i najlepši zalazak sunca u Novom Sadu

Poznata kao „Gibraltar na Dunavu“, Petrovaradinska tvrđava je druga po veličini tvrđava u Evropi. Na mestu nekadašnjih bastiona, u obliku kakav danas imate prilike da vidite, građena je u periodu od 1692. do 1780. godine. Izgradili su je Austrijanci kako bi se branili od napada Turaka. Neki od najpoznatijih zatočenika u tvrđavi bili su Karađorđe, Tito i Vasa Pelagić. Danas, ovo je svetski poznata destinacija, jer se na njoj održava festival „Egzit“. 

Najlepši deo Petrovaradinske tvrđave je Toranj sa satom na bastionu Ludvig. Postoji jedna zanimljivost u vezi sa ovim satom, a to su njegove kazaljke. Kako bi lađari iz daljine mogi da vide koliko je sati, velika kazaljka pokazuje sate, a mala minute, što je obrnuto u odnosu na standardne časovnike. Sa tvrđave možete posmatrati zvezde i u Planetarijumu slušati zanimljiva predavanja iz astronomije. Ipak ono što je turistima najzanimljivije je zalazak sunca i pogled na Novi Sad. Fotografije u vreme takozvanog „zlatnog sata” sigurno ćete stavljati na wallpaper svog telefona i računara. 

#2 Pauza za kafu u Dunavskom parku

Kada odlučite da provedete vikend u Novom Sadu, obavezno posetite Dunavski park. U pitanju je najveći park u gradu koji se prostire na 33.695 kvadratnih metara. Predstavlja pravu prirodnu oazu u samom centru Novog Sada. Jezerce na kome plivaju labudovi i patke, oko 250 biljnih vrsta, biste Đure Jakšića, Branka Radičevića i Mike Antića samo su neki od razloga zašto treba da prošetate ovim zelenim kutkom „Srpske Atine“.

 #3 Fotografisanje ispred „katedrale“ i uživanje u muzici uličnih svirača

Sam centar Novog Sada neodoljivo podseća na austrijske gradove. Upravo Trgom slobode dominira Crkva imena Marijinog, za koju je odomaćen naziv „katedrala“ (iako je sedište biskupa u Subotici i najveća novosadska crkva, zapravo nije katedrala). Nema osobe koja je došla u Novi Sad, a da svoju posetu nije ovekovečila fotografijom ispred ovog zdanja.

Upravo na ovom mestu oseća se taj lagani ritam grada u čarobnoj muzici koju proizvode ulični svirači. Ukoliko ćete provesti vikend u Novom Sadu sa porodicom i vaše dete je talentovano za muziku, pustite ga da uživa uz zvuke najlepših pesama koje ovi umetnici stvaraju. 

#4 Kupanje na Štrandu za savršen letnji vikend u Novom Sadu

Štrand je najpopularnija novosadska plaža na Dunavu koja postoji još od 1911. godine. Duga je oko 700 metara. Tokom letnjih meseci na njoj se održavaju i brojne manifestacije, a najpoznatije su Dani Dunava, Novosadski festival folklora i TID regata. Čak i ukoliko ne želite da se kupate, možete uživati u brojnim sportskim sadržajima kao što su odbojka na pesku ili tenis glavom. Za drugi sport lokalci tvrde da je nastao upravo na ovom mestu. 

#5 Obiđite murale i uživajte u najboljem svetlu ulične umetnosti grada

Novosadski murali su izuzetno popularni kako među stranim, tako i među domaćim turistima. Ukoliko i vi odlučite da provedete vikend u prestonici Vojvodine, možete uživati u delima uličnih umetnika na sledećim lokacijama:

  • Ugao Kisačke i Dositejeve – mural „Za naše heroje“ koji prikazuje zdravstvenog radnika u društvu Marvelovih i DC superheroja
  • U Bulevaru Mihajla Pupina  –  mural jednom on naših najvećih naučnika
  • U blizini Štranda i Egzit kampa  – mural „Bird Play“ oslikan je na terenu za basket
  • Nedaleko od železničke stanice – mural „When the Cat is Away…“
  • U Šafarikovoj ulici – mural „Svet simbola“ na kome su predstavljeni pas (simbol odanosti), jabuka (simbol zdravlja) i dečak

Kako izgleda život u Novom Sadu?

Ako ste nakon opuštenog vikenda poželeli da se doselite u Novi Sad, imate poslovnu ponudu koju ne želite odbiti ili jednostavno želite da probate nešto novo, šta treba da znate pre nego spakujete kofere i pronađete stan. 

Cene kvadrata rastu istim tempom kao i u Beogradu, a rentiranje stanova sa doseljavanjem Rusa i Ukrajinaca postaje sve veći luksuz. Međutim, uvek možete na nađete dobru priliku. Svakodnevno kucajte u Gugl pretrazi pojam „izdavanje stanova Novi Sad” i posećujte sajtove sa oglasima. Čak i ako cena nije u skladu sa vašim budžetom, probajte da se dogovorite sa vlasnikom. Novo naselje, Liman i Detelinara su najpopularniji delovi grada, ujedno i najlepši za život u Novom Sadu. 

Cene u restoranima su slične kao u Beogradu, dok su cene pića u kafićima niže. I korišćenje taksija je dosta povoljnije nego u prestonici.

Život u Novom Sadu je dosta usporeniji u odnosu na Beograd. Postoji potreba za gradskim prevozom, ali većinu stvari možete obaviti odlaskom pešice ili biciklom. U vozila gradskog prevoza se ulazi na prednja vrata, a karta se kupuje kod vozača. Možete kupiti kartu za jednu vožnju ili dnevnu kartu koju možete koristiti ceo dan. 

Za razliku od fakulteta Beogradskog univerziteta koji su raštrkani svuda po gradu, u Novom Sadu se vićina fakultata nalazi u Univerzitetskom centru. 

Srbijanka Stanković
About Srbijanka Stanković 34 Articles
Aska - crna ovca i pisac. Kalinina i Lazareva mama. Žmuova. Budna već tri veka.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


sixteen + six =