Kupovina kuhinjskih aparata – izaberite najbolje za svoj dom

kuhinja
Foto: Unsplash.com

Pažljivo birani kuhinjski elementi, police i dekorativni predmeti jesu od velike važnosti pri uređivanju kuhinje. Međutim, lepa i funkcionalna kuhinja mora imati i najbolje kuhinjske aparate.

U kuhinji se odvijaju različite aktivnosti, a uz odgovarajuće male i velike uređaje, svaki od ovih poslova – od pripreme obroka, do kuvanja kafe značajno je pojednostavljen.

Evo nekoliko stvari o kojima možete razmisliti prilikom donošenja odluka o kupovini kuhinjskih uređaja.

Koji kuhinjski aparati su vam uvek potrebni?

Kuhinjski aparati predstavljaju jednu od najvećih investicija u vašem domu. Aparati poput šporeta, frižidera i sudomašine moraju da budu najboljeg kvaliteta jer se oni u najvećoj meri koriste. Ovi veliki uređaji su često najzahtevniji za popravku ili zamenu te zato birajte najbolje uređaje pouzdanih proizvođača bele tehnike.

Frižider – uređaj bez kojeg je kuhinja nezamisliva

Kupovina frižidera nije nešto što činite svakodnevno. Svaki frižider ima svoje specifikacije, prednosti, ali i nedostatke. Za domaćinstva sa manjim potrebama za čuvanje i skladištenje hrane, pogodni će biti frižideri manje zapremine do 100 litara. Ako vam treba puno prostora za čuvanje smrznute hrane poput voća i povrća ili smrznutog testa, ova vrsta  frižidera nije idealan izbor za vas. 

frižider-kuhinja
Foto: Unsplash.com

U tom slučaju kombinovani frižider se nameće kao logično i pogodno rešenje. Postoje kombinovani frižideri sa zamrzivačem gore ili dole, sa jednim vratima, kao i side by side frižideri. Pre kupovine, razmislite koliko često odlazite u nabavku, da li pravite zalihe ili kupujete na malo. Razmislite i kakav bi se frižider najviše uklopio sa ostatkom kuhinje i naravno, koliko namirnica može stati unutra.

Ukoliko su vam važne dodatne funkcije, poput elektronskog upravljanja i regulisanja temperature ili super zamrzavanja, potražite najsavremenije modele frižidera kao što je bosch frižider visokog kvaliteta. Poznati brendovi bele tehnike stalno unapređuju svoje proizvode, njihove karakteristike i dizajn, tako da lako možete pronaći rashladni aparat po svojoj meri, očekivanjima i budžetu.

Šporet – centar svake kuhinje 

Bez obzira na to da li ćete odabrati šporet, štednjak ili ploču za kuvanje, morate razmisliti o načinu napajanja. Neke od  mogućnosti su gas, električna energija ili tehnologija indukcije.

Ako hranu pripremate svakodnevno, verovatno u svojoj kuhinji želite šporet sa pločom za kuvanje i prženje kao i rernu za pečenje. Razmislite kakav je to šporet koji će vam omogućiti spremanje vaših omiljenih obroka i ukusnih zalogaja. Uvek pogledajte detaljan opis svih karakteristika – koje je veličine, materijala i kakva je mogućnost podešavanja temperature. Takođe, jako je važno da li je jednostavan za upotrebu i čišćenje. Šporeti sa ravnom pločom su mnogo lakši za održavanje od klasičnih sa ringlama. Za kuhinje sa ograničenim prostorom razmotrite kupovinu ugradne rerne i ploče za kuvanje.

Kvalitetna sudomašina garantuje blistavo posuđe

Oblik, dizajn i boja – to je ono što ćete prvo primetiti na sudomašini. Međutim, na šta zaista treba obratiti pažnju jesu njene mogućnosti i specifikacije poput jačine snage čišćenja i broja programa pranja. Jako je bitno utvrditi i nivo buke sudomašine.

čaše-sudomašina
Foto: Pexels.com

Brzina i ciklusi pranja su još jedna karakteristika na koju je potrebno usredsrediti se prilikom kupovine. Najosnovnija podela je na uobičajeno, ekspres i automatsko pranje. Mada, pored njih, postoje i opcije za pranje jako masnih sudova, eco program, koji troši manje vode i električne energije kao i obično ispiranje, odnosno, brz i intenzivan način pranja sudova.

U skladu sa ovim, razmislite koliko vremena provodite u kuhinji, odnosno, da li često kuvate i koliko posuđa koristite na dnevnom nivou. Ovo će vam pomoći da suzite izbor. Pogledajte i njen izgled iznutra – da li vam odgovara raspored, veličina i koliki je njen kapacitet, tj. koliko kompleta sudova može da primi. Razmotrite sve mogućnosti, programa pranja, kapaciteta do čišćenja sudomašine, kako biste videli koji aparat je najbolji izbor za vašu kuhinju.

Mali kuhinjski aparati

Mali kuhinjiski aparati su odlični asistenti i pomoćnici u mnogim situacijama. Od mikrotalasne pećnice, tostera, aparata za kafu pa sve do miksera, blendera i mutilica za nes, mnogo je benefita  koje nam donose. Praktični su, efikasni i ne traže previše prostora.

Zahvaljujući tehnologiji, oni svakodnevno postaju sve funkcionalniji i savremeniji. Možda nisu aparati bez kojih ne možete da zamislite vašu kuhinju, ali svakako je korisno imati ih.

Kafa i tost za dobro jutro

Toster je mnogim ljudima važan aparat bez kojeg je jutro nezamislivo. Postoji mnogo vrsta i modela pa je zbog toga i pogodan za spremanje brzog doručka, te podgrevanja određenih namirnica.

Prilikom kupovine tostera, obratite pažnju da li imaju ploče sa nelepljivim slojem kao i da li su jednostavni za održavanje i čišćenje. Pored  toga, jako je važna snaga grejača, da li ima odvod za masnoću i od kog materijala je napravljen. Ručica na tosteru treba biti hladna kada se toster zagreje. U zavisnosti od veličine kuhinje biće vam potrebna i određena dužina kabla. Vodite računa da on ne bude prekratak ili predugačak.

Aparati za filter kafu

Ako ste ljubitelj kafe onda sigurno želite da aparati za pravljenje ovog napitka budu najbolji. Aparati za kafu su postali jako popularni a broj modela i tipova je ogroman. Ukoliko obožavate espreso, filter kafu ili volite da isprobate različite ukuse i vrste, osigurajte sebi dobar aparat kako bi užitak u ovim napicima bio savršen.

kafa-aparat
Foto: Pixabay.com

Kod aparata za filter kafu važno je znati kolika je zapremina posude za kafu, koliko dugo ona može ostati topla u njoj i na koji način, kao i kada se filteri menjaju. Neki od ovih aparata imaju mogućnost pojačavanja arome i jačine kafe kao i funkcije koje pomažu u otklanjanju kamenca. Iz sigurnosnih razloga, na mnogim postoji lampica koja vam omogućava da vidite da li je aparat uključen. Indikatori nivoa vode pružaju uvid u to koja količina se nalazi u posudi.

Kupovina kuhinjskih uređaja može biti nezgodan zadatak jer tada morate razmišljati  o potrošnji električne energije, modelima, njihovoj funkcionalnosti, karakteristikama kao i o proizvođaču. Pre nego što krenete u kupovinu, prisetite se ovih pojedinosti koje vam mogu olakšati izbor i pomoći da od vaše kuhinje napravite mesto gde će sve što radite biti lako i jednostavno.

Srbijanka Stanković
About Srbijanka Stanković 37 Articles
Aska - crna ovca i pisac. Kalinina i Lazareva mama. Žmuova. Budna već tri veka.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


11 + 20 =