Korisni Saveti za Bržu i Uspešniju Prodaju Stana

prodaja stana

Prodaja stana po prvi put nije laka odluka i treba se detaljno pripremiti za tako nešto. Potrebno je preduzeti par koraka, kako bi prodaja tekla što je moguće bolje i dobro se informisati o mogućnostima koje imate na raspolaganju. 

Kada je vaša odluka definitivna, neminovno se nameću neka od sledećih pitanja: koja je relna cena vaše nekretnine, da li da stan prodajete prazan ili namešten, da li je pravi trenutak na tržištu za takvu vrstu prodaje i svakako treba imati na umu kakav vam je plan za dalje, da li je to nova, veća nekretnina ili neka druga opcija.

Sledećih nekoliko saveta pomoći će vam da što bolje razumete proces prodaje i da lakše donesete finalnu odluku. 

Pre prodaje

Pre nego što uđete u sam proces prodaje, potrebno je pripremiti svu neophodnu dokumentaciju o vlasništvu nekretnine, koju bi potencijalni kupac mogao da zatraži radi provere. 

Zatim je potrebno doneti odluku o tome, da li stan želite da prodajete sami ili da unajmite agenciju koja će taj posao obaviti za vas. Svakako je preporuka da se obratite agenciji, prvenstveno zbog iskustva agenata za prodaju, a na taj način možete izbeći razne pravne zavrzalame, potencijlane probleme, i pre svega lakše pronaći potencijalne kupce. 

Pre samog oglašavanja nekretnine, treba napraviti detaljnu analizu trenutnog stanja na tržištu i ustanoviti realnu cenu vaše nekretnine. Ako je pravi trenutak za prodaju nekretnine, budite pripremljeni na period koji sledi jer morate biti u mogućnosti da odvojite vreme za potencijalne kupce, razgledanje stana i komunikacija sa njima. 

Kako oglasiti stan za prodaju

Uzimajući u obzir da je ponuda a i potražnja na tržištu veoma velika, prodaja stanova predstavlja jedan proces kojem treba ozbiljno pristupiti. Vašu nekretninu možete oglasiti na više načina, preko agencije za koju se odlučite ili raznih sajtova za oglašavanje ako želite da prodaji pristupite sami. Bitno je odlučiti sa za onu agenciju u koju imate poverenja ili pronaći sajt za oglašavanje koji se prvenstveno bavi prodajom nekretnina. 

Utisak i cena

Određivanje same cene stana, nije nimalo lak zadatak, ali to ćete najbolje moći da procenite ukoliko ispitate koja je trenutna tržišna cena stana poput vašeg sa istom ili sličnom kvadraturom. Lokacija igra bitnu ulogu u određivanju cene, tako da bi tu stavku trebalo imati na umu pri određivanju iste i naravno posavetovati se sa agentom, koji će vam uvek biti na raspolaganju za savete i smernice.  

Da li ste odredili realnu cenu svakako će vam reći i interesovanje potencijalnih kupaca. Ako je interesovanje veće, velika je verovatnoća da ste cenu odredili na pravi način.

Prezentacija stana je još jedna bitna stavka. Pre same prodaje odlučite se šta od nameštaja i tehnike želite da zadržite u stanu i pripremite stan za prodaju. Stan uredite po sopstvenom nahođenju, kako bi ostavio što bolji utisak na kupca, jer je taj prvi utisak jedan od najbitnijih za kasniju kupovinu. Međutim, treba isto tako prihvatiti činjenicu da se potencijalnom kupcu neće dopasti sve ono što se nalazi u stanu ili način na koji ste vi napravili raspored u istom, ali takve stvari su uvek podložne dogovoru. 

Stanovi sa dosta prirodnog svetla, sređeni, sa određenim detaljima mogu ostaviti bolji utisak na kupca. Utisak koji stan ostavlja na kupca, može se uporediti sa utiskom koji imate kada listate časopise za uređenje stana i enterijera. Zato je bitno obratiti pažnju i na sitnice i postarati se da se ne dešavaju sledeće situacije, da stvari nisu razbacane po kući, da prijatelji nisu u poseti, da su kreveti sređeni a kupatilo čisto.

Komunikacija sa kupcem

Tokom ugovaranja prodaje, ukoliko se odlučite za prodaju stana putem agencije, neophodno je napraviti dogovor sa agentom oko bitnih stvari vezano za stan. Uputite agenta u sve detalje oko stana i iznesite vaše želje i sugestije. 

Kada potencijalni kupac dođe u razgledanje stana, razgovor sa kupcem trebalo bi prepustiti agentu, jer on tada poseduje sve potrebne informacije i odgovaraće na pitanja klijenta iz svog profesionalnog iskustva. Kupac treba da ima slobodu u toku razgledanja stana, na primer, omogućiti premeravanje stana ukoliko je to potrebno, ali dodatne zahteve svakako treba ograničiti na one realne i one koji se vama čine pristojnim. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seventeen − twelve =