Koliko nam znači iskusan advokat za sigurnu kupovinu nekretnine

Koliko nam znači iskusan advokat za sigurnu kupovinu nekretnine

Većina nas celog života štedi kako bi sebi obezbedila dom iz snova ili se obavezujemo na višedecenijsku isplatu stambenih kredita. Kupovina nekretnina je jedna od ključnih odluka, jer će nam ona kroz godine u mnogome odrediti način života i ostati za dalja pokolenja. Zato je donošenje odluke o kupovini nekretnine vrlo stresno, a kod nas dodatni problem predstavljaju i „papiri“. Iz tog razloga je pomoć dobrog advokata apsolutno neophodna.

Advokatska kancelarija za nekretnine rešiće sve pravne probleme

Kod kupovine nekretnina, najjednostavnije posmatrano, problem je to što dajemo ogroman novac, neretko sav životni kapital, a rizikujemo da dobijemo „mačku u džaku“. Dešava se recimo da se javi problem – više vlasnika. Često nisu svi vlasnici saglasni sa prodajom nekretnine, ili jednostavno nisu tu, ili nisu zainteresovani za saradnju. Poznato je i da se dešavalo da je jedan stan bio prodat više puta. Zatim nije isključena mogućnost ni prodaje stanova koji su pod hipotekom. U suštini svi ovi problemi su rešivi, ali je potrebno mnogo godina, dosta novca i dobri nervi da se sve dovede u pravno prihvatljive okvire.

Svim iskusnim advokatima ovakve prevare su dobro poznate. Tako da, pri kupovini nekretnine, advokatsku kancelariju za nekretnine bi trebalo tretirati kao specijalozovanu bolničku ustanovu, a advokate kao lekare specijaliste. Razlog tome je što će i na sam pomen našeg problema, oni već uvideti gde je došlo do propusta i kakav može biti krajnji ishod. 

Koliko nam znači iskusan advokat za sigurnu kupovinu nekretnine

Kako biti siguran u svaki korak procesa

Iako, u načelu, informacije vezane za potrebnu papirologiju za kupovinu stana mogu da se nađu čak i na internetu, to nije dovoljno. Nije uvek krajnja potvrda naše uspešne trgovine kupoprodajni ugovor. Jednostavno bi bilo najbolje da čitav proces prati naša izabrana advokatska kancelarija i jedino tako ćemo i biti sigurni da je sva dokumentacija uredno prikupljena, predata,overena, sve takse plaćene itd. 

Kada govorimo o advokatskim stručnjacima koje angažujemo u procesu kupovine nekretnine, treba istaći da su nam oni takođe potrebni i kada je reč o uknjižavanju stanova, o legalizaciji kuća, o dokazivanju vlasništva (posebno od kada se imovina restitucijom vraća) ili o prenošenju vlasništva (na pr. ugovor o poklonu). 

Ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji

Jedino će iskusni advokati koji se bave nekretninama moći pouzdano da nam kažu ko je vlasnik, da li je objekat uknjižen, da li postoji u katastarskim knjigama i sl. Čak i ako se negde zaglavimo sa dokumentacijom, iskusni advokat će znati kako da se naš problem pravno reši. Za sve postoje zakoni, samo se nedovoljno poštuju i zbog toga nam je potrebno stručno lice – iskusni advokat za nekretnine. Trebalo bi imati na umu i to da oni nisu samo pravno potkovani ljudi i stručnjaci u svojoj branši, već im je dugogodišnji rad na ovom polju obezbedio i neformalna poznanstva i kontakte po različitim institucijama, preko kojih advokati dobijaju i proveravaju sve informacije koje su nama potrebne.

Novčana nadoknada za ove usluge advokata je određena tarifama, međutim, ukoliko je reč o manjoj nekretnini, ili o prvoj nekretnini, ili nema nikakvih problema prilikom samog procesa kupovine, advokatske kancelarije za nekretnine izlaze u susret klijentima i koriguju cene. Koliko god da košta, vredi svakog dinara, jer je ulog veliki, pa je samostalna igra rizična. Ako na početku napravimo pogrešan korak, kroz godine će se i problemi i troškovi samo gomilati.

Ljiljana Bugarin
About Ljiljana Bugarin 47 Articles
Mama tri devojčice. Veliki obožavalac Elvisa. U slobodno vreme voli da istražuje i piše članke o zdravom životu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × two =