Muči vas spor Wi-Fi? Evo kako da rešite problem!

Izvor: Pexels

Spora bežična internetska veza može biti izvorom brojnih frustracija i nezgodnih situacija. Donosimo pregled čestih razloga zašto je vaš Wi-Fi spor i što možete poduzeti.

IP kamere, pametni uređaji, hrpa računala i smartfona. U našim domovima sve je više uređaja koji trebaju Wi-Fi mrežu i vlastitu IP adresu. Što ih je više, to će mreža biti opterećenija i sporija. Stariji uređaji s time će se sve teže nositi, ali i novijima bi to mogao biti problem, piše Tportal. 

Domet bežične mreže i signala

Na brzinu vaše mreže u velikoj meri može uticati i pozicija na koju ste postavili svoj Wi-Fi usmerivač (ruter). Ti uređaji emituju signal na 2,4 GHz i 5 GHz. Ipak, nemojte isključiti mrežu koja počiva na 2,4 GHz, iako je sporija. Zašto? Zato što njen signal lakše prolazi kroz zidove i druge čvrste objekte. Debeli betonski zid ili pod u potpunosti će blokirati mrežu 5 GHz.

 Previše korisnika

Brzina i propusnost vaše mreže Wi-Fi su ograničeni.

Što je više korisnika na istoj mreži, to će ona biti sporija. Obratite pozornost na to za što koji uređaj koristi mrežu i kad to čini.

Stari mrežni kablovi

Prikačili ste računalo izravno na ruter, ali mreža je i dalje spora? Moguće je kako probleme stvaraju stari i/ili oštećeni mrežni Ethernet kabeli. Kako ćete znati koliko je kabel star? Pogledajte koji Cat broj nosi.

Cat-5 su najstariji i najsporiji kabeli koji su još u upotrebi. Ograničeni su na brzinu prenosa podataka do 100 megabita u sekundi. Cat-5e su trenutno verovatno najrašireniji. Podržavaju brzinu prenosa do 1,000 Mbps. Cat-6/6a je najbrži kabel u širokoj upotrebi, s brzinom do 10 gigabita u sekundi (10 hiljada Mbps).

Mrežni kabeli također znaju biti i osetljivi. Proverite gube li možda kontakt negde.

Koristite li pojačivače signala (Wi-Fi ekstendere)?

Pojačivači signala korisni su kad signalom trebate pokriti veće područje ili prostor s konfiguracijom nepovoljnom za Wi-Fi signal. Ali, ujedno mogu i stvarati probleme. Razmotrite mogućnost stvaranja kućne Wi-Fi mesh mreže.

 Zagušenje Wi-Fi kanala

U gradovima, naročito u stambenim zgrada, često je više Wi-Fi mreža koje rade jedna uz drugu. Svaka od njih uzima delić dostupnog frekvencijskog pojasa. Možete pokušati promeniti broj kanala, iako noviji ruteri mogu sami pronaći i odabrati najbolji dostupni kanal.

DNS poslužitelj vašeg dobavljača pristupa interneta je spor

Bez obzira kakav paket za pristup internetu koristite, svi redom trebaju domenski sastav imena (Domain Name System, DNS). Koriste ga svaki put kad utipkate web adresu u svoj web preglednik.

Po početnim postavkama koristite onaj koji vam nudi vaš pružatelj usluga pristupa internetu, ali on može biti spor i nepouzdan. Pokušajte s nekim drugim.

Guši li vaš Wi-Fi vaš pružatelj usluga pristupa internetu?

Ovaj scenario nije naročito izgledan ako ne koristite pristup internetu naročito intenzivno, ali moguće je kako će vaš pružalac usluga pristupa internetu usporiti brzinu vaše mreže ako otkrije korištenje aplikacija za deljenje podataka ili ako dosegnete određenu razinu potrošnje. To možete ustanoviti s više uzastopnih provera brzine.

Ako je doista problem u tome, nemate puno opcija na raspolaganju. Možete promeniti pružatelja usluge ili pak smanjiti aktivnosti koje su dovele do problema.

Problematični uređaji

Moguće je kako je za sporu vezu kriv uređaj koji ne funkcionira kako bi trebao.

Pokušajte redom odspajati uređaje sve dok ne pronađete onaj koji usporava mrežu.

 

Izvor: 6uka.com

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × 3 =