Jamajka deo drugi

Skriveni dragulj Jamajke, hotel u kome su boravili predsednici i kraljevi…

Hotel Pola meseca, ili na Engleskom jeziku Half Moon nalazi se u Montego zalivu, igrađen je davne 1954. godine.

Početkom pedesetih godina proslog veka, grupa od 16 izuzetno bogatih porodica, uglavnom iz Kanade i Sjedinjenih Američkih Država, kupile je deo plantaže šecera, dužine oko tri kilometra koje su se prostirale duž obale, a u podnožju brda. Na tom mestu izgradile su vile  želeći da pobegnu od hladne zime Severne Amerike. U tim veličanstvenim vilama, njihove porodice i prijatelji mogli su ne samo da pobegnu od hladih severnih zima, već i da uzivaju u predivnoj prirodi i ambijentu, prijateljski nastrojenim i uvek veselim ljudima sa Jamajke, njihovoj muzici i izuzetnoj hrani.


Posle šezdeset godina, ostale su svega tri porodice, od šesnaest, koje jos uvek imaju deo vlasnistva u hotelu, a od 800 zaposlenih jos uvek ima pojedinaca koji tu rade od još izgradnje hotela .

U svojoj dugogodišnjoj istoriji,hotel je bio i kuća, daleko od domovine, Njenom Velicanstvu, Krajici Elizabeti, Princu Filipu, Princu Čarlsu, Princu Hariju, Princu Renijeu od Monaca, kao i mnogim predsednicima drzava, proslavljenim sportistima, umetnicima, a pre par meseci i novoizabranom predsedniku Kube Miguel Diaz Canelu.
Porodica Kenedi je mesec dana pre inaguracije 1960 godine ,boravila u hotelu. U strahu od neizvesne budućnosti, koja se nažačost  zavrsila tragično. Žaklina Kenedi napisala je ručno testament, koji se i danas nalazi u holu hotela. U svojoj oporuci, molila je da u slucaju da im s e nesto desi, testament predaju advokatu Jim Mc Inerney. Svu imovinu želela je da ostavi svojoj ćerci Carolini, a o Carolini bi se brinuo mladji brat predsednika Edvard. Srećno su se vratili u Ameriku, a testament je ostao u hotelu.
Ime hotela nastalo je kao asocijacija na plažu koja ima oblik polumeseca. Kuće su napravljene od drveta, belo ofarbane i sa velikim terasama. Da bi dosli do stanova ili apartmana, prolazite kroz baštu sa predivnim cvetovima hibiskusa..Ko poseti jednom ovaj dragulj Jamajke,zasigurno će poželti da se vrati.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × two =