Rashladite svoj dom u nekoliko jednostavnih koraka

Fotografija: Pixabay.com

Meteorolozi i ovih dana najavljuju izrazito visoke temperature, a s obzirom na to da jako puno vremena provodimo i u svojim kućama i stanovima donosimo vam nekoliko načina kako rashladiti prostorije u kojima boravite.

Vrućine izazivaju nervozu, otežavaju odvijanje redovnih aktivnosti i ometaju normalan san pa bi najbolje bilo da rashladite prostor u kojem živite uz nekoliko trikova.

Idealno bi bilo sobnu tempearturu održavati ispod 32°C tokom dana, a 24°C tokom noći. To je posebno važno za decu, osobe starije od 60 godina ili osobe sa hroničnim zdravstvenim problemima.

Koristite hladniji noćni vazduh da rashladite svoj dom. Ako je moguće, otvorite sve prozore ili podignite roletne tokom noći i ranih jutarnjih sati, kada je temperatura vani niža. Tokom dana zatvorite prozore i roletne spustite, naročito one koje su okrenute prema suncu. Tako smanjujete količinu vrućeg vazduha unutar stana ili kuće. Ugasite sva svetla i isključite što je više moguće električnih uređaja. Ne kuvajte često, televizor i računar uključite samo kada je to neophodno jer isijavaju toplotu, a iz istog razloga uveče koristite što manje rasvete. Na prozore postavite paravane, zastore ili tende. Mokre peškire ili plahte zakačite na prozore kako biste rashladili vazduh u prostoriji. Ali ne zaboravite da si na taj način povećava vlažnost vazduha. Ako imate klima uređaj, zatvorite vrata i prozore da ne trošite više energije nego što je potrebno. Podesite temperaturu tako da od spoljašnje ne bude niža više od 7˚C.

Ako nemate klimu, improvizujte tako što ćete ispred ventilatora staviti posudu sa ledom ili sa hladnom vodom koja će da ubrza hlađenje. Najbolje mesto za ventilator je uz najveći zid u prostoriji i na podu.

Električni ventilatori mogu pružiti olakšanje i osveženje, ali ako je temperatura vazduha iznad 35˚C, neće sprečiti poteškoće koje idu sa velikim vrućinama. Ali tokom večernjih sati mogu pomoći cirkulacijom svežeg vazduha. Važno je piti dovoljno tečnosti, jer znojenjem gubimo više tečnosti čime dolazi do dehidracije i problema sa krvi. I na kraju zapamtite da ni ove vrućine neće dugo potrajati, uživajte u letu.

 

Izvor: DDL.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1632 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


16 + nineteen =