10 namirnica od kojih ne možete da se ugojite

Fotografija: Pixabay.com

Verovali ili ne, postoje namirnice koje možete da jedete do mile volje bez straha da ćete se udebljati. Nutricionistica Lisa Jang navela je njih deset i objasnila nekoliko razloga zašto nećete dobiti na težini ako jedete ovu hranu.

“Reč je o namirnicama koje su uglavnom sastavljene od vode, sadrže vlakna koja vam pomažu da ostanete siti, prepune su vitamina i drugih hranljivih sastojaka koje imaju brojne prednosti za vaše zdravlje”, rekla je Jangova i nabrojala ih.

Celer

Gotovo 95 posto celera sastavljeno je od vode, ali to ne znači da ovo povrće nema značajne zdravstvene koristi. Celer sadrži kalijum, folne kiseline, vlakna i 30 posto dnevne potrebe vitamina K. Ipak, najbolje ga je jesti kad je svež. Povrće gubi mnoge antioksidanse u roku od pet do sedam dana od kupovine.

Fotografija: Pixabay.com

Kelj

Šalica sirovog kelja ima samo 33 kalorije – ali sadrži gotovo tri grama proteina i 2,5 grama vlakana po porciji. To je jedna od relativno retkih namirnica koja sadrži omega-3 masne kiseline.

Borovnice

Borovnice imaju više antioksidansa od bilo kojeg drugog voća. Šoljica borovnica ima oko 85 kalorija.

Krastavci

Većina hranljivih vrednosti krastavca nalazi se u njegovoj koži i semenkama. Plod koji se uglavnom sastoji od vode sadrži samo 16 kalorija po porciji.

Fotografija: Pixabay.com

Paradajz

Paradajz sadrži likopen, karotenoid koji se bori protiv hroničnih bolesti. Osim likopena, paradajz je bogat vitaminima A, C i B2, kao i folnom kiselinom, hromom, kalijumom i vlaknima. Jedan srednje veliki paradajz ima samo 25 kalorija.

Grejpfrut

Grejpfrut je odavno poznat kao voće koje pomaže kod mršavljenja. Bogat je vlaknima, stabilizuje nivo šećera u krvi i pomaže vam da se osećate sitima. U polovini grejpa ima samo 50 kalorija. Grejp također može pomoći pri snižavanju holesterola i poboljšanju probave, a folna kiselina koja se nalazi u voću čini ga idealnim voćem za trudnice.

Brokoli

Brokoli sadrži antikancerogeni sastojak poznatiji kao sulforafan. Brokoli je najhranljiviji kada se jede sirov ili kuvan na pari. Osim vitamina A, C, E i K, jedna porcija brokolija sadrži oko 20 posto vaše dnevne potrebe za vlaknima. Osim toga, u jednom obroku nalazi se samo 31 kalorija.

 

Fotografija: Pixabay.com

Karfiol

Iako njena bela boja može naterati ljude da misle drugačije, karfiol je zapravo vrlo svestrana i hranjiva biljka. Izvrstan je izvor vlakana i vitamina C i K. U jednoj porciji ima oko 25 kalorija.

Kupine

Zdravstvene prednosti kupina neverovatno su raznovrsne. Kao i mnoge druge bobice, ovo voće je bogato vitaminom C, kao i antioksidansima poznatim kao bioflavonoidi. Osim toga, jedenje kupina može pomoći pri probavi i budnosti, a mnogi tvrde i da zateže tkivo, što kožu čini mlađom.

Zelena salata

Salata je bogata gvožđem i vitaminima A i C i folnom kiselinom, a po porciji sadrži 10 do 20 kalorija.

Izvor: DDL.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1698 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × four =