Da li mame imaju vremena za provod

tri žene u provodu

Biti mama je jedna veoma lepa, ali zahtevna uloga. Pored svih obaveza oko dece i kuće, ne bi bilo dovoljno ni da dan traje 28 sati. 

Ponekad se čini kao da nemate vremena ni da odradite sve što je potrebno oko dece, a kamoli da izdvojite vreme za sebe. Pa kako se onda mame zabavljaju? Da li je moguće da, nakon što dobijete dete, nećete ni jednom otići na kafu sa prijateljicama, niti pročitati neku knjigu, sve dok vaše dete ne odraste? 

Kako bismo razbili mitove o roditeljstvu i slobodnom vremenu, probaćemo da odgovorimo na pitanje kako da obezbedite malo vremena za sebe. Takođe, predložićemo vam nekoliko aktivnosti kojima se možete baviti u svoje slobodno vreme.

Noćni provod sa prijateljicama – da li je uopšte moguć u životu jedne mame?

Iako su svima prva asocijacija na noćni provod verovatno splavovi Beograd, kao i druga mesta za buran noćni život, na raspolaganju su vam i razne druge mogućnosti  i mesta za izlazak. Neke mame možda i priželjkuju neku dobru žurku, ali ako se vi osećate kao da tako lud provod više nije za vas, ne brinite, dobar provod je moguć i na brojnim drugim, tišim mestima.  

Međutim, kao što i sami znate, nije dovoljna samo želja za izlaskom. Kako da se organizujete da biste zaista postigli da izađete sa svojim prijateljicama?

Nađite nekoga ko će vam to veče pričuvati decu. Ovo verovatno neće biti veliki problem. To mogu biti sestra ili brat, baka ili deka. Neka dođu kod vas da tu noć paze na decu, ili neka vaša deca odu da prespavaju kod njih. Deca će spavanje kod tetke, bake i deke, ili čak druga ili drugarice iz škole sigurno doživeti kao pravu avanturu.

Na kraju krajeva, ako niko od šire porodice ili prijatelja nije slobodan, izaberite veče kada je tata slobodan, a da sutradan oboje nemate nikakve obaveze. Tako će sutradan on moći da se pozabavi decom i kućnim poslovima, a vi ćete moći da odmorite nakon izlaska.

zena na večeri sa čašom vina u ruci

Romantična večera sa vašim voljenim – negujte iskru u vašem odnosu

Ako ne možete da zamislite sebe u noćnom provodu, ili smatrate da je to za vas postalo previše, uvek možete odabrati romantičnu večeru sa svojim voljenim. Možete otići u vaš omiljeni restoran, ili pak neki u koji nikada niste bili – zašto ne biste probali nešto novo?

Kada ste odlučili gde biste izašli, ponovo dolazimo do poduhvata – pronaći nekoga da pričuva decu. Kao što smo već rekli, to može biti bilo ko u koga vi imate poverenja. Od tetke, ujaka ili strica, do vaših roditelja, ili roditelja vašeg muža. Međutim, ovog puta u pomoć mogu da priskoče i vaše prijateljice, pošto ne idete u provod sa njima. Deci će sigurno biti zanimljivo da malo promene sredinu, ili bar društvo, ako su oni ti koji će doći kod vas kući.

Kada ste pronašli i svoju zamenu za to veče, obucite omiljenu haljinu, nabacite neku elegantnu frizuru i večernju šminku, i spremni ste za izlazak. 

Kafa sa prijateljicama – za udobno popodne ispunjeno smehom

Za mame koje nemaju želju za izlascima, ili bi radije provele mirno popodne u društvu par najbližih prijateljica, odlazak na kafu može biti sasvim dovoljno uživanje. Odlazak na kafu sa najboljim prijateljicama je savršen način da se oslobodite nagomilanog stresa i da učinite nešto za svoje mentalno zdravlje. Postupak već znamo – ostavite svoju decu nekome na čuvanje, i spremni ste za druženje!

Međutim, šta ako nemate kome da ostavite decu na čuvanje?

Zato je ovo i tako jednostavna i lako izvodljiva aktivnost – možete povesti decu sa sobom. Mališani će već sami smisliti način da se zabave, dok vi i vaše prijateljice uživate u ženskim razgovorima. Ako i vaše prijateljice imaju decu, još bolje, imaće sa kim da se igraju. Idealno bi bilo da pronađete neko mesto blizu parka (ili u samom parku) da bi deca uživala u igri na otvorenom.

Samo vi i vaša omiljena knjiga – može li savršenije od toga?

Pošto znamo koliko je život jedne mame stresan i užurban, jasno nam je zašto mnoge mame žele samo malo mira i tišine, da bar par sati provedu same. Kada vaš partner ugrabi slobodnog vremena, ili kada neko od šire porodice svrati da vidi mališane, zašto ih ne bi izveo u park ili na sladoled? Zatražite od njih da to učine, kako biste i vi ugrabili malo vremena za sebe.

U tom slučaju, nemojte završavati nikakve poslove koje do tada niste stigli. Za sve se na kraju nađe vreme. Iskoristite ove trenutke da se odmorite i da uživate u miru i tišini, i aktivnostima koje inače ne stižete da radite – pročitajte par redova svoje omiljene knjige, pogledajte epizodu serije, ili se bavite hobijem koji ste pre voleli, a sada zanemarili.

Dakle, ko kaže da mame nemaju vremena za sebe? Potrebno je samo malo bolje organizacije, kreativnosti i par dobrih ideja, kako biste uklopili vreme za slobodne aktivnosti. Na kraju krajeva, zato su tu vaši najbliži, da vam pripomognu u podizanju vaše dece.

Socijalizacija je bitna, i sasvim normalno je da se žena nekad umori od kućnih obaveza i obaveza na poslu. Nađite načina da provedete neko vreme sami, ili u društvu drugih odraslih, bez dece. Tako ćete napuniti baterije i biti spremni da sa još većim osmehom doprinesete zdravom odrastanju svoje dece.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


14 − 11 =