3 stvari koje morate da znate ako vežbate na otvorenom

Fotografija: Pixabay.com

Talas vrućina je preplavio Evropu ovog leta. U Francuskoj je u jednom danu izmerena temperatura od čak 46 stepeni Celzijusovih. Jasno je da ovakvo vreme nije idealno za vežbanje napolju, ali i pored toga neki ljudi se odlučuju da baš to rade iako postoje značajni rizici od toplotnog udara, sunčanice i pojave opekotina od sunca.

Ako ste vi jedna od takvih osoba, trebalo bi da obratite pažnju na tri stvari koje vam mogu pomoći da izbegnete ove negativne efekte vežbanja na vrućini.

1. Upoznajte se sa simptomima toplotnog udara

Toplotni udar vam neće samo poremetiti plan treniranja, već će ostaviti ozbiljne posledice po vaše zdravlje.

Iz tog razloga je bitno da znate njegove simptome. Ako se tokom vežbanja na vrućini preterano znojite, osećate veliku žeđ, boli vas glava, čini vam se da vam srce ubrazno lupa i imate problema sa disanjem, obavezno zaustavite trening i sklonite se negde gde je svežije. U slučaju da ste doživeli nesvesticu, ne libite se da kontaktirate doktora.

2. Izbegavajte treniranje u vreme kada su najveće vrućine u toku dana

Doktori preporučuju da leti vežbate odmah čim ustanete dok je još malo svežije napolju ili uveče kada se donekle smanji vrućina.

Ako trenirate napolju kada je temperatura preko 26 stepeni Celzijusovih i visoka vlažnost vazduha, povećavate rizik dobijanja sunčanice. Kada je temperatura napolju iznad 30 stepeni Celzijusovih, najbolje je da preskočite ceo trening.

3. Ne zaboravite da se hidrirate

Naše telo zahteva dosta tečnosti tokom velikih vrućina, ali ipak nije svejedno šta unosimo u naš organizam.

Izbegavajte diuretike kao što su kafa, alkohol i gazirana pića, već se potrudite da popijete dovoljne količine obične vode. Najbolje je da to učinite pre i posle treninga, ali je korisno da imate flašicu vode pored sebe i tokom vežbanja.

 

Izvor: DDL.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × 3 =