Zdrave navike i bolja organizacija vremena

Fotografija: www.pixabay.com

Zdrave navike predstavljaju put ka zdravom i ispunjenom životu, boljoj organizaciji vremena i svakodnevnih izazova, a samim tim doprinose i bržem rastu, razvoju i napredovanju pojedinca. Svakodnevna rutina je važan korak ka boljim navikama. Sistem dobrih navika menja osobu iz korena. Za svaku promenu je potrebno vreme, isto važi i za loše navike.

Navika po definiciji, predstavlja rutinu ili vid vežbe koja se radi svaki dan, naučen i tokom razvoja ličnosti stečeni oblik ponašanja.

Uspeh pojedinca kako na poslovnom tako i životnom planu je produkt svakodnevnih navika, svrha ovakvog sistema je u poboljšanju svakodnevnog života. Treba početi sa malim koracima jer je svkodnevni napredak bolji od nikakvog. Krajnja nagrada nije dolazak na cilj, nagrada je svakodnevni progres i uživanje u njemu. Svaki put kada želimo nesto da promenimo, većina krece ogromnim korakom. Stavljamo sami sebe pod pritisak da napravimo te zemaljske promene, koje su zaista i dalje značajne, ali svakodnevni napredak, makar to bilo i 1% je značajniji, naročito na duge staze. 

Za početak važno je organizovati svoje vreme, napraviti sistem zdravih navika i time doprineli razvoju od 1% svaki dan. Prevazići nedostatak motivacije, razviti jaku volju i veru u sebe radi sopstvenog progresa. Veliku ulogu igra pravljenje plana, veče pre ili tog istog jutra. Pomaže u boljoj organizaciji vremena, misli i ciljeva.

Lista važnih i hitnih obaveza: zadatke koje treba odmah uraditi, što dovodi do prioritizacije obaveza kako na poslu tako i u životu.

Bolja organizacija vremena: može smanjiti stres i dovesti do toga da ne gubimo vreme na nešto što nam odvlači pažnju, i samim tim oduzeti od našeg produktivnog vremena.

Fotografija: www.pixabay.com
  • Ne zaboravimo da put ka zdravom životu i boljim navikama, podrazumeva i brigu o telu i duhu.

Fizička aktivnost: svakodnevna vežba nas čini budnijima, energičnijima i zdravijima, pogoduje našem telu i mislima. Samim tim pomaže u održavanju fokusa, ima pozitivne učinke na nas, a jedan je od ” alata “ za bolje raspoloženje.

Ishrana: većina lekara, nutricionista i ostalih specijalista tvrdi kako je ključ zdrave ishrane povrće i voće. Širok izbor voća i povrća nužan je za dobijanje većih količina potrebnih vitamina, minerala i hranjivih stvari koje našem telu svakodnevno trebaju. 

Više vode: voda pomaže u hidratizaciji organizma, ona hrani naše telo, mišiće i zglobove. Pomaže u lakšoj jutarnjoj probavi i radu metabolizma, a između ostalog povećava mentalnu budnost.

Fotografija: Pixabay.com

San: svi znamo koliko je važan san, ali često ostajemo budni pogledati film, skrolujemo po drustvenim mrežama… Važan je kvalitetan san jer nam pruža relaksaciju srca, mozga i ostatka našeg organizma.

Ana Stanić
About Ana Stanić 3 Articles
Diplomirani sinolog. Umetnička duša, voli da slika, piše, čita, radi sa društvima za zaštitu žvotinja. Veliki je zaljubljenik u prirodu, ljude i dobru kafu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one × two =