Kraljica vitamina: Lubenica

Fotografija: Pixabay.com

Iako lubenicu povezujemo sa izrazito crvenom bojom, postoje vrste čija je unutrašnjost narandžasta, žuta ili bela.
Lubenice su poreklom iz Afrike, a prvi uzgoj je započeo u starom Egiptu. U tom periodu predstavljala je pravo blago, naročito zbog česte nestašice vode.
Kraljica vitamina
Svakodnevnom konzumacijom lubenice obezbeđujemo našem organizmu obilje vitamina A, C, B1, B6 i minerala kalijuma i magnezijuma. Zbog ovoga se za nju može reći da poseduje visoku nutritivnu vrednost, jer ne opterećuje organizam suvišnim kalorijama, a istovremeno snabdeva telo pregršću važnih hranljivih materija.
Moćni likopen
Biljni pigment likopen, koji daje crvenu boju, uglavnom se vezuje za paradajz. Poznato je da je rastvorljiv u mastima i zato ga telo bolje apsorbuje kad se konzumira u obliku sosa od paradajza. Manje je poznato da se likopen nalazi takođe i u lubenici i mangu. Za likopen je dokazano da ima zaštitnu ulogu u organizmu koja se ogleda u prevenciji pojave nekih vrsta raka, kao što su rak prostate, dojke, debelog creva i pluća. Lubenica i njen moćni likopen snažno nas brane i od loše probave, urinarnih infekcija, akni i viška kilograma.
Kako odabrati lubenicu?
Najbolji način je zaviriti u unutrašnjost lubenice i uveriti se da poseduje žarko crvenu boju. Ukoliko nemamo tu mogućnost ili nismo spremni na kockanje sa prodavcem, treba obratiti pažnju na sledećih par stvari. Bilo bi dobro da težina lubenice prati njen obim i da poseduje relativno glatku koru. Jedan deo lubenice bi trebalo da ima žućkasto-krem boju. To je deo lubeničinog ” tela” kojim je ležala na zemlji dok je sazrevala. Ako nedostaje ova mrlja, verovatno je ubrana pre vremena, što nepovoljno utiče na ukus, teksturu i sočnost.
Neobično je važno izabrati svežu lubenicu, a pošto na pijaci mogu stajati i danima, to nekad nije lako. Najbolje je tražiti od prodavca da pred nama iseče peteljku, pa ako curi sok: „Kupljena!”

Par ideja za serviranje…

  • Lubenicu, dinju i kivi usitnite u blenderu. Ovako dobijen voćni pire pomešajte sa jogurtom i ukrasite sa listićima sveže nane.
  • U azijskim zemljama prepržene semenke lubenice se konzumiraju kao grickalice, ili se kao samlevene dodaju pri pravljenu hleba.
  • Kore lubenice mogu da se iskoriste za pravljenje slatkog od lubenica.
  • Zamrznute kockice lubenice mogu da posluže kao dekorativan detalj pri posluživanju i obične čaše vode.

Izvor: Mojpedijatar.co.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1632 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × five =