Jednostavna rutina koja može pomoći vašem mentalnom zdravlju

Fotografija: www.cdm.me

Kada imate „to-do“ listu koja se nikada ne završava, lako je da ostavite po strani brigu o sebi. Ali ako sebe stavite na prvo mesto, bićete spremniji za stresne situacije u privatnom i poslovnom životu.

Srećom, postoji nekoliko jednostavnih rutina za brigu o samom sebi koje mogu lako biti integrisane u vaš dnevni raspored.

Niste sigurni kako da počnete? Evo nekoliko ideja koje možete da isprobate:

Isplanirajte nešto čemu se možete radovati

Dr Dženifer Gutman, autorka knjige „Put ka održivom životnom zadovoljstvu“ („A Path To Sustainable Life Satisfaction“), kaže da ako imate neki cilj kome težite, vašem umu će to prijati.

Ako napravite plan za budućnost, dajete podstreka sami sebi da se probijete kroz teške ili dosadne dane i ostaje vam podsetnik da volite sebe dovoljno da isplanirate nešto lepo u budućnosti. Bez obzira da li je u pitanju odmor, odlazak u pozorište, skijanje ili bilo koja aktivnost koja zahteva malo planiranja unapred može vam podići raspoloženje.

Provedite vreme napolju

Psihoterapeut Beki Houi ističe da je važno da provodite što više vremena napolju. Ako jurite od zgrade do zgrade kako biste sve završili, nemate uopšte vremena da uživate u prirodnom okruženju. Ukoliko niste takav tip – da provodite vreme u prirodi – ne brinite, dovoljno je samo da prošetate obližnjim parkom.

Započnite “dnevnik ponosa”

Keren R. Konig, licencirana socijalna radnica na klinici, savetuje da vodite dnevnik svih stvari na koje ste ponosni. Ništa nije malo i nevažno da se ne bi našlo na tim stranicama. Ovo je odličan “buster” vašeg samopouzdanja. Često kroz život vidimo samo greške koje pravimo, a ovakav dnevnik može pomoći da se podsetimo i onog dobrog i ispravnog.

Naučite da kažete “NE”

Ovo se može činiti očiglednim, ali malo njih ovo stvarno primenjuje u praksi. Kada naučimo da kažemo „ne“ zahtevima drugih, bez obzira da li vas prijatelj tera da se nađete na piću ili vam šef traži da započnete novi projekat pored toliko starih, imaćemo mnogo više vremena da kažemo „da“ nama i našim potrebama.

Na kraju, zapamtite da je briga o samom sebi neophodna, a ne luksuz – zato se nemojte osećati krivim oko planiranja nečeg specijalnog samo za sebe.

Izvor: www.cdm.me

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


18 − 16 =